Piyasanın yeni oyuncuları

Daver Eskenazi Bilim ve Teknoloji
10 Mayıs 2023 Çarşamba

Mercedes Benz Türkiye'de bayi satışına son veriyor. Otomobil ve hafif ticari araçlarını online olarak satmaya başlıyor. 15 Mayıs’ta devreye almasıyla bayiler sadece acente olarak çalışacak ve servis hizmeti verecek. Araç almak isteyen alıcı siparişini ister online olarak ister acente üzerinden fiziksel olarak başlatabilecek. Her iki alış biçiminde faturayı Mercedes Benz Türkiye düzenleyecek. Böylece hem stok durumunu şeffaf biçiminde takip edilecek hem de tüm ülke genelinde tek fiyat geçerli olacak ve böylece bayiler farklı fiyatlar ile karşımıza çıkmayacak. Bayiler araç tescil, plaka ve teslimini acenteler de gerçekleşecek.

MG markasının Türkiye pazarına giriş yapan ikinci %100 elektrikli modeli MG4 Electric ile başlıyoruz. Comfort ve Luxury olmak üzere iki farklı donanım paketiyle giriş yapan marka 969 bin TL ve 1.269 bin TL fiyatıyla satışa çıktı. 125 Kw ve 150 Kw motor seçeneklerine sahip olan araç 0-100 km/sa 7,7 saniye ve 7,1 saniyede ulaşmakta. Batarya kapasiteleri ise 51 kWs ve 64 kWs olmak ile beraber WLPT verisine göre menzili ise Comfort donanımda 350 kilometre ve Luxury donanımda ise 435 kilometreye kadar ulaşmakta. Şarj kısmında ise Comfort donanımda DC 117 kW ve AC 6.6 kW Luxury donanımda ise Dc 140 kW ve AC 11 kW hızlarını destekliyor. Birçok güvenlik asistan sistemlerine sahip olan araçta en dikkat çekici özellik ise V2L. Bu özellik ile araçtan araca şarj veya araç ile verilen adaptör sayesinde elektrik ile çalışan ürünleri aracın bataryasıyla kullanabilmemize olanak sağlıyor.

Yerli otomobil markamız Togg T10X modelinin çekiliş sonucu alma hakkına sahip alıcıların adreslerine teslim edilmesiyle Togg T10X akıllı cihazlarına kavuşmaya başladılar. Deneyim ve servis merkezleri de belli olan Togg T10X modelin önümüzdeki aylarda teslim sayıları artarak devam edecek.

Kanyon Avm'den sonra 2 Mayıs’tan beri Akasya Avm’de bulunan Pop-Up mağazasında alıcıların karşısına çıkan Tesla, Türkiye'de faaliyete başladığı 4 Nisan itibariyle 10 binin üzerinde Model Y ön siparişi aldı. Mayısın ikinci haftası itibariyle Model Y teslimatlarına başlayacak Tesla Türkiye, teslim yeri olarak Tuzla İstanbul Park olarak belirledi. Tüm işlemlerin online olarak Tesla hesabından yapılmakta olup noter işlemleri ve ödeme bilgisini alıcılarına paylaşılmakta. Servis noktası ise Merter'de haziran ayı içinde açılacak.

BMW'in %100 elektrikli yeni modeli iX1 Türkiye’de 2.111.000 TL'den başlayan fiyatı ile ön rezervasyona başladı. 64.7 kWs batarya kapasitesi ile 440 kilometreye kadar menzil sunan ve 0-100 kilometreye 5,6 saniyede ulaşan iX1, tamamen elektrikli BMW modelleri arasında premium kompakt sınıfta sunulan ilk 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip olma özelliği taşıyor. DC şarjda 130 kw güce sahipken AC kısmında ise az modelde rastlanan 22 kW şarj hızı seçeneği sunuyor.

 Elektrikli araç kullanıcılarının hayatlarını kolaylaştıran bir uygulama olan ve tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlanan Lixhium uygulaması mobil platform marketlerinde kullanıcılara sunuldu. Türkiye’nin en geniş veri tabanına sahip uygulamada farklı marka ve işletmelerin şarj operasyonunu tek platformdan yapabilmemize olanak sağlamakta. Kullanıcı istasyon hakkında bilgi alıp navigasyon hizmeti alabilmekte, istasyon hakkında check-in yaparak yorum yazılabilmekte ve istasyon fotoğrafı ekleyebilmekte. Yeni gelecek özelliklerin sunulması ile beraber rezervasyon yapmak, ödeme gerçekleştirmek, tarife karşılaştırma, puanları kazanmak, indirimi yakalamak gibi birçok özelliklere kavuşacak uygulama ile elektrik araç kullanıcıların uzun yolda en sık ihtiyaç duyduğu araç modeline göre rota planlaması yapması ve hedef konuma göre hangi lokasyonda ne kadar şarj yapma ihtiyacı olduğu belirleyecek olması. Yurt dışında da birçok şarj firması ile anlaşma yapan Lixhium böylelikle tek uygulama üzerinden farklı markaların şarj ücretlerini ödememizi sağlayacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün