Jerry Springer: Efsanevi bir kültür ikonunun Yahudi yaşamı

Yahudi kültürünün en etkili simgelerinden Jerry Springer, 79 yaşında hayatını kaybetti.

Dünya
3 Mayıs 2023 Çarşamba

Talk show sunucusu, ABD'de 1991'den 2018'e kadar 27 yıl boyunca ekranlarda olan The Jerry Springer Show'da bozuk düzen konularına odaklanmasıyla tanınıyordu.

Springer, 13 Şubat 1944'te, o sıralar sığınak olarak kullanılan, Highgate Londra Metro istasyonunda doğdu. 1939'da Holokost sırasında Almanya'dan İngiltere'ye kaçan ebeveynleri Margot ve Richard Springer, daha sonra New York Queens’e yerleşti.

Springer, BBC'nin ''Who Do You Think You Are?' (Kim Olduğunu Düşünüyorsun?) adlı soy ağacı araştırma programının 2008 yılında yayınlanan bir bölümünde aile köklerinin izini, babasının bir zamanlar başarılı bir ayakkabı dükkanı sahibi olduğu Landsberg'e (şimdiki Gorzów/Polonya) kadar sürdü. Büyükanneleri Selma Springer ve Marie Kallman da dahil olmak üzere ailesinin 27 üyesinin Holokost'ta öldürüldüğünü öğrendi.

Ailesi, Marie'nin ABD'ye kaçmasına yardım etmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Marie, Polonya'daki Lodz gettosuna gönderildikten sonra Chelmno Kampında ölüme yollandı. Selma ise, 1942'de Prag dışında Terezin Kampına gönderildi ve 72 yaşında hayatını kaybetti.

Yahudi Mülteciler Derneği (AJR) üyesi tarihçi Dr. Tony Grenville Jewish News'e verdiği demeçte, ‘Jerry'nin Kim Olduğunu Düşünüyorsun?’ bölümü ile ilgili “Hakkında edindiğim izlenim, onun kamusal kişiliğinden tamamen farklıydı. Çok hoştu, zekiydi, çok duyarlıydı ve genel olarak başa çıkması bir zevkti ki bu benim beklediğim bir şey değildi” dedi.

Grenville şöyle anlattı:

“Programda beklenmedik bir anda beni hayrete düşüren şey, ona ailesinin ABD'ye taşınmasını sorduğum üç veya dört dakikaydı. Jerry bana şöyle dedi: 'Sana bir hikaye anlatacağım. Babam yaşlandığında, araba kullanması güvenli değildi. Ve o arabaya her bindiğinde annem çok tedirgin oluyordu. Ben de onunla konuştum ve gerçekten artık araba kullanmamalısın’ dedim. Babası Jerry'ye şöyle demiş: 'Dinle, Avrupa'da iki dünya savaşından sağ çıktık. Üçüncüsünden sağ çıkamamak istemiyoruz. Bu yüzden o arabayı asla satmayacağım. Ne zaman kaçmak zorunda kalacağını asla bilemezsin’.”

“Sonra Jerry gözyaşlarına boğuldu ve ben ne yaptığımı merak ettim. Bunun çok dokunaklı bir an olduğunu düşündüm ve bu an, yaşanan derin kaygının anne babasını nasıl etkilediğini gösterdi. Babasının ne zaman kaçmak zorunda kalacağını asla bilememe duygusunun -bunun Jerry'ye nasıl geçtiği- nesiller arası aktarımıydı. Ve Jerry Springer'ı gözyaşlarına boğdum; ama o bölümü kestiler.”

2016’da Springer, 40 binden fazla mültecinin kişisel kayıtlarını ilk kez dijitalleştiren ve kamuya açık hale getiren Dünya Yahudi Yardımı Arşivleri projesinin lansmanında "pek çok kişinin inanılmaz çabalarına" teşekkür etti. Bu belgelerin içinde kendi ebeveynleriyle ilgili olanlar vardı.

Jewish New'de yayınlanan bir makalede Springer şunları söyledi: "Ailemin savaş başlamadan sadece dört hafta önce ülkeden çıkış yaptı. Belgelerinin başındaki sayı Almanya'yı terk eden son 100 Yahudi arasında olduklarını gösterdi. Sponsorlarının kartında Goldberg adında birinin adı yazılıydı. Bu kişiyi tanımıyorlardı -muhtemelen mümkün olduğu kadar çok Yahudi’yi dışarı çıkarmak için bunları imzalayan bir teşkilatın üyesiydiler- ama temelde bu insanlar annemle babamın ve bir ay sonra doğan kız kardeşimin hayatını kurtardı. Onlar olmasaydı ben de doğmazdım. Bu insanlar, kim olduğumuzu bilmemelerine rağmen bize ulaştı.”

World Jewish Relief, sosyal medyada Springer'a yapılan birçok övgüden birini tweetledi: “Jerry Springer'in vefatından dolayı büyük üzüntü duyduk ve düşüncelerimiz ailesiyle birlikte. Jerry, çalışmalarımızın ve ailesinin Nazi işgali altındaki Avrupa'dan kurtarılmasında oynadığımız rolün tutkulu bir destekçisiydi.”

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün