Brezilya, antisemitizm soruşturması için veri sağlamayı reddeden Telegram´ı durdurdu

Brezilya mahkemesi mesajlaşma uygulaması Telegram´ı, okullarda şiddet olaylarına bağlı sosyal medyadaki neo-Nazi faaliyetlerinin soruşturulmasında yardımcı olmadığı için de para cezasına çarptırdı.

Toplum
3 Mayıs 2023 Çarşamba

Mesajlaşma uygulaması Telegram geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, yetkililer tarafından ağ üzerinde faaliyet gösteren neo-Naziler hakkında talep edilen bilgilerin ana şirket tarafından sağlanmamasından dolayı, Brezilya mahkemesinin verdiği para cezası ve uygulamanın durdurulması cezası için temyize gideceklerini belirtti. 

Mahkeme Telegram'ı, okullardaki şiddet olaylarına bağlı sosyal ağlardaki neo-Nazi faaliyetleri hakkında soruşturmada yardımcı olmadığı için, günde bir milyon Brezilya Real'i (yaklaşık 198 bin dolar) ve faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması cezalarına çarptırdı. 

Uygulamanın Yönetici Müdürü Pavel Durov, "Brezilya'daki kullanıcılarımızı ve özel iletişim haklarını savunacağımıza söz veriyoruz" diyerek, soruşturulan verileri elde etmelerinin teknolojik olarak imkânsız olduğu konusunda ısrar etti. Durov ayrıca, "Karara itiraz ediyor ve sabırsızlıkla nihai kararı bekliyoruz," açıklamalarında bulundu. 

Brezilyalı kullanıcılar geçtiğimiz perşembe uygulamadaki sorunlardan şikâyet ederek aralarında engellemeyi nasıl aşabilecekleri konusunda paylaşımlarda bulundu. 

Brezilya Adalet Bakanı Flavio Dino, geçtiğimiz çarşamba okullarda son zamanlarda yaşanan çok sayıda saldırıdan bahsederken, antisemit isimli grupları belirterek, "O ağlarda faaliyetlerde bulunduklarını ve çocuklarımıza karşı şiddetin merkezinde bunların olduğunu biliyoruz" şeklinde konuşmuştu. 

Nisan ayının başlarında elinde balta taşıyan bir adam yaşları 4 ila 7 arasında dört çocuğu okullarında öldürmüş, aynı hafta Brezilya'da ölümcül olmayan iki okul saldırısı daha gerçekleşmişti. Mart ayında Sao Paulo'daki bir okulda 13 yaşındaki bir çocuk bıçaklı saldırıda öğretmenini öldürmüştü. Kasım ayında ise gamalı haç takan 16 yaşındaki bir silahlı, Aracruz şehrinde aynı sokaktaki iki farklı okulda düzenlediği saldırılarda, dört kişiyi öldürmüş ve ondan fazlasını da yaralamıştı. Polis kaynaklarına atıfta bulunan G1 haber portalı, saldırıyı düzenleyen gencin Telegram'da antisemit gruplarla iletişimde bulunduğunu iddia etmişti. 

Federal yetkililer Telegram'dan platformda adı geçen iki antisemit grubun üyelerinin kişisel bilgilerini talep etti.  Ancak "Telegram'ın süregelen soruşturmada daha fazla yardımcı olmama niyeti" bulunduğu yanıtını aldılar. 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün