Narsisistik sevgiliyle baş etmenin 10 yolu

Sevgiliniz çok mu ben merkezci? Sevgilinizin sizi ailenizden kopardığını düşünüyor musunuz? Sevgilinizin sizi arkadaşlarınızdan kopardığını düşünüyor musunuz? Sevgiliniz tarafından aşağılandığınızı düşünüyor musunuz? Sevgilinizin sürekli aşırı ilgi istediğini düşünüyor musunuz? Sevgilinizin empati kuramadığını düşünüyor musunuz? Eğer bu sorulara cevabınız ´evet´ ise dikkat edin. Sevgiliniz narsist olabilir.

Kl. Psk. Serra GERŞON NAHMİAS Yaşam
28 Aralık 2022 Çarşamba

Eğer sevgilinizde Narsisistik Kişilik Bozukluğu varsa hayatınız olumsuz yönde etkilenebilir. Narsisistik Kişilik Bozukluğu olan kişiler ilişkilerinde genellikle aşırı kıskançlık, yalan söyleme, aşırı derecede bencillik, kibir, saldırganlık, eleştiri, hor görme ve sınır eksikliği gibi davranışlar sergiler. NKB'si olanlar, üstünlük havasına sahip olma eğiliminde olduklarından, genellikle sorunlu ilişkiler yaşar. Narsist bir kişiyle ilişkide olmak, onlarla başa çıkmak veya duygularınızı anlamalarını sağlamak neredeyse imkânsız olduğundan, çok moral bozucu olabilir. Narsist bir kişi genelde partnerinin duygularını tamamen göz ardı eder. Ayrıca, hayatınızı nasıl yaşadığınıza dair çok fazla eleştirir. Yaptıkları her şey için övgü hak ettiklerini düşünür ve çevrelerindeki herkesin sorunlu olduğuna inanırlar. Eğer böyle bir ilişkiniz varsa ileride depresyon, özgüven eksikliği, anksiyete gibi birçok psikolojik rahatsızlıkla karşılaşabilirsiniz

Narsist sevgilinizle nasıl başa çıkacağınızı merak ediyor musunuz?

Narsist bir kişiyle yakın ilişki içinde olmak zor olabilir. Eğer başa çıkma stratejilerini belirlerseniz bu ilişkiyi daha rahat sürdürebilirsiniz. Narsist insanlar genellikle çok manipülatif ve kurnazdır. İşleri istedikleri gibi yapmaya yönelik güçlü dürtüleriyle birleştiğinde, durumları ve ilişkileri kendi şartlarına göre sürdürmek için manipülasyonu kullanırlar.

Narsist sevgiliyle başa çıkmaya yardımcı olacak 10 yol var:

1-Onun gerçekten ilgilendiğini düşünerek kendinizi kandırmayın

Narsistlerin çoğu nadiren başkaları için gerçek duygular besler. Bunu kabul etmek zor olabilir, özellikle de sevgilinize karşı güçlü hisleriniz varsa. Ondan size duygusallık beslemesi gibi bir beklentiye girmeyin.

2-Rahat olduğunuz açık sınırlar belirleyin ve onlara bağlı kalın

Narsist insanlar her şeyin kendi istedikleri gibi olması eğilimindedir. Net sınırlar koymayı ve hangi davranışlara müsamaha gösterip göstermeyeceğiniz konusunda net olmayı öğrenmezseniz, narsist sevgilinizin bitmeyen güç savaşı karşısında çok bunalmış hissetmeniz kaçınılmaz olur. Narsist bir kişi, kendisiyle ilgili şeylerle vaktinizi almak veya zihninizi meşgul etmek isterse, hayır demek zor olabilir. Bununla birlikte, kendi duygusal iyiliğiniz için, çok fazla zamanınızı alan veya hayal kırıklığına uğramanıza neden olan şeylere hayır demeyi öğrenmek, hayatınız üzerinde kontrol sahibi olmak için önemli bir adımdır.

3-Üstünüze alınmayın

Narsistler genellikle istediklerini elde etmek için küçümsemeyi bir manipülasyon biçimi olarak kullanır. Bu küçümsemeleri ciddiye almamayı öğrenirseniz hayat sizin için daha kolay olacaktır.

4-Tartışmayın… Muhtemelen kazanamayacaksınız

Pek çok narsist genellikle sadece haklı olduklarını kanıtlamak için tartışmayı sever. Bir tartışmayı kazanmak, bir narsistin zihinsel üstünlüğünü göstermesinin bir yoludur. Ne kadar çok tartışırsanız, bir narsist sizi aşağılamak için o kadar çok neden bulur, akıl sağlığınızı ve öz değerinizi sorgulamanıza neden olur. Unutmayın, narsistler genellikle olayları siyah-beyaz, negatif-pozitif olarak görür. Ona katılırsın ya da katılmazsın. Her iki durumda da tartışmak genellikle işe yaramayacaktır.

5-O kabul etmediğinde bile olduğunuz kişiyi kabul edin

Narsisistik kişilik bozukluğu olanlar genellikle başkalarına karşı empatiden yoksundur. Sevgiliniz yüzeysel bir çekicilik sergileyebilir, sizi etkilemek için elinden geleni yapabilir, ama gerçekte arzularınızı ve kişiliğinizi umursamaz. Bu durumda güçlü durmaya çalışın ve kendinizden vazgeçmeyin.

6-O almayacağı için olayları kişisel almayın

Bir narsist, size her şeyin kişisel olduğunu hissettirebilir ve çoğu zaman duygusal olarak saldırıya uğramış hissetmenize neden olabilir. Bu ne kadar sinir bozucu olsa da bunun bir narsist için oyunun bir parçası olduğunu unutmamak önemlidir. Eğer oyunu oynayacaksanız onun sizi ciddiye almadığı gibi siz de onun söylediklerini kişisel algılamayın.

7-Öfke nöbetlerini görmezden gelin

Narsist bir sevgili genellikle sizden tepki almaktan zevk alır. Kontrolü kaybetmenize neden olarak kontrolü ele geçirir. Bu davranışla baş etmenin en etkili yollarından biri onu görmezden gelmektir.

8-Doğru görünmeyen şeyleri sorgulayın

Narsist insanlar, diğer insanlar gibi utanma ya da pişmanlık duymadıkları için, yalan söylemekte, manipüle etmekte ve suçluluk ya da utancınızla oynamakta hiçbir sorunları yoktur. Narsist erkek arkadaşınız sizi üzen bir şey söylerse, bunun doğru olup olmadığını anlamak için zaman ayırın.

9-Narsist erkek arkadaşınızdan ne zaman uzaklaşma zamanının geldiğini bilin

Düşünmesi ne kadar zor görünse de bazen en iyi çözüm narsist erkek arkadaşınızdan uzaklaşmaktır. Uzaklaşmak, duygusal ve zihinsel sağlığınızı değerlendirebilmeniz ve ilişkiyi sürdürmenin sizin için sağlıklı bir seçenek olup olmadığına karar verme şansı verebilmeniz için kısa vadeli bir ayrılık olabilir. Öte yandan, fiziksel ve/veya duygusal güvenliğinizin risk altında olduğunu biliyorsanız, kalıcı bir ayrılık ve ilişkiyi bitirmek en iyi hareket tarzı olabilir.

10-Gerçeklik testi yapın

Narsist bir partner, kendi kişisel fantezilerine ya da güçlü bir hayranlık ihtiyacına kapıldığı için zaman zaman sizi yanlış yönlendirebilir. Bu noktada gerçeklik testi yapmak çok önemlidir. Yani partnerinizin düşünceleri manipülasyon mu yoksa gerçeği yansıtıyor mu? Mutlaka bunun ayrımına varın. Yoksa kendiniz hakkında olumsuz düşünmeye başlayıp, ilişkinizdeki her sorun için kendinizi suçlamaya başlarsınız.

Bu yazıda bahsedilen kişilik özelikleri size tanıdık geliyorsa ve ilişkinizde endişe veya sıkıntı yaşıyorsanız artık sevgilinizin narsisistik özellikler gösterdiğini fark etmişiniz demektir. Unutmayın! İlişki bir seçimdir ve vazgeçme hakkı sizin elinizdedir.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün