İsrail Turizm Bakanı Yoel Razvozov: “Turizm her zaman barışa giden bir köprüdür”

Tel Aviv´de yapılan bir toplantıya katılan İsrail Turizm Bakanı Yoel Razvozo ile Türkiye ile İsrail arasındaki turizm ilişkileri hakkında kısa bir söyleşi yapma olanağı bulduk.

Elda SASUN Söyleşi
28 Eylül 2022 Çarşamba

2013 yılından bu yana Knesset üyesi olan Yoel Razvozov, Yair Lapid’in liderliğindeki Yeş Atid Partisini temsil eden bir üye olarak geçtiğimiz haziran ayında İsrail’de turizm bakanlığı görevine geldi.

Kendisine ilk sorum varılan sivil havacılık anlaşması kapsamında İsrail hava şirketlerinden hangilerinin, ne zaman Türkiye uçuşlarına başlayacağı oldu. Bakan Razvozo’nun yanıtı çok umut verici idi:

“İsrair ve Arkia Havayolları, İstanbul’a günlük, direkt uçuş yapmak için başvuruda bulundular. El Al Havayolları da bugünlerde konuyu araştırıyor. Sözü geçen İsrailli şirketlerin gerekli tüm onaylar ve bürokrasi işlemleri tamamlanır tamamlanmaz uçuşlarının bir an önce başlaması bekleniyor. Bu süreçlerin hızla ilerlemesi beni çok mutlu ediyor ve bir an önce İsrail'in Türkiye'ye ilk uçuşunu görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.”

Elda Sasun ve Yoel Razvozov
Turizm her zaman iki ülke arasında önemli bir bağ oldu. Sizce İsrail’den uçuşların yeniden başlaması turizmi ve ikili ilişkileri nasıl etkileyecek?

Turizm barışa giden bir köprüdür. Önyargıları yok etmek için insanlar ve kültürler arasında doğrudan bir karşılaşmadan daha iyi bir yol olmadığına inanıyorum. Dolayısıyla bence ne kadar çok Türk ülkeyi ziyaret ederse, aynı şekilde İsrailliler de Türkiye'yi ne kadar çok ziyaret ederse, halklar arasında ve dolayısıyla ülkeler arasındaki ilişkiler de o kadar yakın olacaktır. Türkiye zaten İsrailli turistler arasında en çok tercih edilen destinasyonlardan biri; mümkün olduğunca çok Türk'ün de İsrail'e geldiğini ve ülkemizin sunduğu muhteşem manzaraları, mükemmel plajları, tüm güzellikleri ve tabii ki İslam, Hıristiyanlık ve Yahudilik için en kutsal yerlerini görmelerini çok isterim.

Sizce, 1 Kasım’da gerçekleşecek seçimlerden sonra bu koalisyon aynı kalmaz ise anlaşmalar yine devam edecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, burada yapılacak seçimlerin ardından İsrail'i ziyaret etmeyi planladığına dair bildiriler oldu. Ayrıca İsrail Devleti'nin dış ilişkileri ve halklar arasındaki yakınlaşma siyasetin üzerinde olduğu için bu önemli sürecin seçimlerden sonra da devam edeceğine inanıyorum. Unutmamalısınız ki her iki ülkenin de iş birliğinden ticarette, ekonomide, turizmde, kültürde ve daha birçok alanda kazanacakları pek çok şeyi var. İsrail’in yüzü her zaman Türkiye ve tüm komşularımızla barıştan yana. Seçimlerden sonra, tekrar hükümeti kuracağımızı ümit ediyor, ülkeleri birbirine yakınlaştırmak için bugüne kadar yapılan tüm önemli çalışmaları sürdüreceğimizi umuyorum.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün