Erdoğan – Lapid görüşmesi New York´ta gerçekleşti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BM 77. Genel Kurulu´na katılmak üzere bulunduğu New York´ta İsrail Başbakanı Yair Lapid ile bir araya geldi.

Toplum
21 Eylül 2022 Çarşamba

Basına kapalı yapılan Erdoğan-Lapid görüşmesi Türkevi’nde gerçekleşti. Söz konusu görüşme, Erdoğan ve bir İsrail başbakanı arasında 14 yıl sonra gerçekleşen ilk yüz yüze görüşme oldu.

Görüşmenin ardından İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada, enerji konusunun iki liderin gündeminin ana maddesi olduğu belirtildi. İsrail Başbakanı Lapid’in, İran’ın gerçekleştirmeye çalıştığı terör saldırıları konusunda Türkiye’nin istihbarat desteğine teşekkür ettiği belirtildi. Görüşmede ayrıca, 2014 yılından beri Gazze’de kayıp olan iki İsrail askeri de gündeme geldi.

Ankara Büyükelçiliğine atanan Irit Lillian ve Türkiye-İsrail arasındaki sivil uçuşlar da, iki lider arasında görüşülen başlıklar arasında yer aldı.

Buluşma öncesinde Genel Kurul’da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ortadoğu coğrafyasında barışın tesisi için destek vermeye hazır olduklarının altını çizdi. iki devletli çözüm vizyonuna güçlü destek verdiklerini belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Kudüs'ün tarihi ve kültürel kimliği ile Harem-i Şerif'in kutsiyetine saygı gösterilmesi, işgal altındaki topraklardaki yasa dışı yerleşim faaliyetlerinin durdurulması, Filistinlilerin can ve mal güvenliğinin sağlanması şarttır. Bölgedeki sorunun, adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme kavuşturulabilmesi için, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen Filistin devletinin kurulması dışında bir ihtimal yoktur. Türkiye olarak İsrail ile ilişkilerimizi hem kendimizin hem bu ülkenin hem Filistin halkının hem de bölgenin huzuru, istikrarı, geleceği için geliştirmeyi sürdürmekte kararlıyız."

Erdoğan’ın, İsrail başbakanı ile son görüşmesi 2008 yılında gerçekleşmişti. Dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Ankara’yı ziyaret etmişti. Ancak Olmert’in ziyaretinin hemen sonrasında İsrail’in başlattığı Dökme Kurşun Harekatı, iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasının önünü açmıştı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün