Schneidertempel´da sergi ve kitap lansmanı: Gizli İstanbul

Tuna SAYLAĞ Sanat
31 Ağustos 2022 Çarşamba

Gizli İstanbul - Hidden İstanbul,  1905 yılında İstanbul’dan İsviçre'ye göç eden büyük büyükbabasının izlerini aramak için yola çıkan serbest sanatçı-fotoğrafçı ve akademisyen Françoise Caraco'nun projesi... Atalarını bulmak için birçok kez İstanbul'a gelen sanatçı, Caraco veya Karako ailesini tanıyan veya adını hatırlayan kişilerle görüştü. Bu ona, Sefarad Yahudilerinin kültürüne farklı bir bakış açısı kazandırdı.

Gizli İstanbul'da yazar, yolculuğunun ve araştırmalarının fotoğraflarıyla, İstanbul Yahudi Toplumundan bazı seslerini ve aile anılarını harmanlıyor. Bu otobiyografik tarihi ortaya çıkarmak için yaptığı çalışmadaki araştırma süreci ve kullandığı arşiv materyalleri, kamerasının da katkısıyla, kişisel olduğu kadar sanatsal bir yaklaşım da göstermekte. Sonuç olarak bu proje, kent sakinlerinin büyük ölçüde bilinmeyen bir kesiminin perspektifinden, şehrin kaybolan geçmişinin ve hâlâ canlı şimdisinin zengin ve nüanslı bir portresi. 400 sayfayı aşan Gizli İstanbul kitabı, Schneidertempel Sanat Merkezindeki serginin temelini oluşturuyor. Fotoğraflar, arşiv malzemesi görüntüleri ve görüşülen kişilerin ifadeleri, orijinal gazete kâğıdına basılarak galerinin duvarlarına asılırken, İstanbul'un Yahudi yaşamını izleyen bir belgesel gibi yan yana sergileniyor.

Gizli İstanbul, Art Paper Editions tarafından İngilizce olarak yayınlandı.

Sergi açılışı ve kitap lansmanı 6 Eylül saat 18.00’de SSM’de gerçekleşecek ve 2 Ekim’e kadar devam edecek. Açılışta Françoise Caraco, Mirjam Fischer ve İzel Rozental hazır bulunacak.

***

Tonedmelisma Müzik Festivali Arter’de!

Arter, besteci Ataç Sezer öncülüğündeki “Akıl ve Mistik: Fuâd” temalı Tonedmelisma Müzik Festivalini, 3 ve 4 Eylül tarihlerinde Sevgi Gönül Oditoryumu'nda ağırlayacak. E-MEX Ensemble, etkinlik kapsamında Golijov, Bach ve Debussy'nin bestelerinin yanı sıra Füsun Köksal ile Marc L. Vogler'in festival için özel olarak besteledikleri eserlerin dünya prömiyerlerini icra edecek. Çağdaş müziğin matematiksel değerlere dayanan teknik yenilikler sonucunda aldığı somut ve ölçülebilir formu, kültür, ses ve enstrümanlardan doğan mistisizm ile bir araya getirmeyi hedefleyen Tonedmelisma Müzik Festivali, daha bireysel bir dünya müziği kavrayışı geliştirmeye odaklanıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün