Ünlü İsrailli besteci ve dijital müzik sanatçısı Emmanuel Witzthum, Mannheim´da sahne aldı

Almanya´nın Heidelberg, Mannheim ve Ludwigshafen şehirlerinde düzenlenen ´Enjoy Jazz´ müzik festivali kapsamında 4 Haziran Cumartesi günü İsrailli besteci Emmanuel Witzthum sahne aldı.

Liza CEMEL Kültür&Sanat&Spor
8 Haziran 2022 Çarşamba

4 Haziran’daki konser bir nevi 3 Haziran’da gerçekleşen bir sempozyumun devamı niteliğindeydi. Alanında uzman onu aşkın konuşmacının buluştuğu sempozyumda ana konu olarak günümüzde Almanya’da Yahudi olmak tartışıldı. Bunun yanı sıra kimlik, göç, Yahudi geleneği ve günümüz krizleriyle ilişkisi, Almanya’daki yeni Yahudi ‘ses’ gibi başlıklardan bahsedildi. Sempozyum, Manchester doğumlu Yahudi müzisyen Julie Sassoon’un piyano gösterisi ile son buldu. Keman da çalan sanatçı, besteleri ve piyano yeteneğiyle öne çıkmakta. Anne tarafı Almanya - Kippenheim, baba tarafı Halep kökenli olan Sassoon, günümüzde Berlin’de yaşıyor. Benim gözlediğim kadarıyla parçalarında spritüel eklentiler kullanarak performansına duygu dolu bir yan katıyor.

https://www.enjoyjazz.de/?lang=en

 Bu etkinlik de aynı zamanda Almanya genelinde yürütülen “Almanya’da 1700 Yıllık Yahudi Hayatı / 1700 Jahre jüdisches Leben in Deutschland” projesi çerçevesinde hayata geçirildi. Verilere göre 2021 yılı, Yahudilerin bugün modern Alman Devleti olarak bildiğimiz sınırlarda yaşamasının 1700. yılına geliyor. Daha önce bu proje, farklı etkinliklere ev sahipliği ve partnerlik yaptı.

4 Haziran’da gerçekleşen konsere dönecek olursak…

Konserin başlığı, “Verweile doch, du bist so schön”. Yani, “Lütfen biraz daha kal, çok güzelsin”. Bu söz Goethe’nin Faust I eserinin 1700. dizesinden. Alman kökleri olan İsrailli besteci, bu parçanın başlığını kendi koydu. Witzthum’a performansında Ensemble Modern eşlik etti. 1980 yılında kurulan Ensemble Modern grubunun merkezi Frankfurt’ta olup, modern bestecilerin müziğini icra etmeye ve tanıtmaya adanmış uluslararası bir topluluk.

Klasik enstrümanların dijital seslerle birleştiği değişik ve orijinal bir deneyim oldu benim için. Canlı izleme, dinleme ve hissetme şansı bulduğum için ayrıca şanslı hissediyorum.

 

Witzthum’un resmi sayfasına buradan ulaşabilirsiniz: https://www.witzthum.org/
Sayfada portfolyosu, albümleri, konserlerindeki kayıtlar, basında çıkan yorumlar ve daha fazlası
bulunuyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün