‘İçerdeki çocuklar’ için liseli gençlerden özel tanıtım filmi

Ulus Özel Musevi Lisesinin yıllardır sürdürdüğü kısa film projesi bu yıl çok daha farklı, kapsamlı ve görkemli geliyor. Bu sene ‘İçerde Çocuk Var Derneği’ ile birlikte yapılan sosyal sorumluluk projesinde okul, bütün öğrencilerini işin içine dahil ederek bilinçli ve duyarlı insan yetiştirme yolunda önemli bir adım atıyor. Bu doğrultuda Ulus Özel Musevi Lisesinde projenin baş aktörleriyle keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Gençlik - Eğitim
23 Mart 2016 Çarşamba

Beni Yanar


Hoş geldiniz, sizi tanıyabilir miyiz?

Ben İdil Seven. İçerde Çocuk Var Derneğinin kurucu üyelerinden biriyim. Amacımız hapishanedeki çocuklara daha yaşanılabilir hayatlar yaratmak. Bu kapsamda da ilk anaokulumuzu Bakırköy Cezaevinde açtık. Derneğimizin daha fazla, bilinmesi, yankı uyandırması ve bilinç yaratması adına da Ulus Özel Musevi Lisesi ile bu projeye başladık.

Bu proje size ilk   sunulduğunda neler düşündünüz?

UÖML Müdürü Funda Kara: Çok mutlu oldum. Bütün okul olarak derneğin tanıtımı ve bilinçlendirme açısından projeyi ele aldık ve geliştirmeye çalıştık.

Okul öğretmenleri olarak neler yaptınız?

Sosyal Bölümü Başkanı Emel Ayvalıoğlu: Bütün bölüm arkadaşları toplandık ve proje için altı farklı ayağı oluşturduk. Bir ayağında tanıtım posteri yaptık, başka bir ayağında tişörtler yarattı. Bütün okul öğrencilerini isteklerine göre ayakların altına yerleştirdik. Sosyal bölümü olarak ise uzun yıllardır Bahçeşehir Üniversitesi ile yürüttüğümüz kısa film projesini üstlendik ve bir kamu spotu hazırlamaya karar verdik.

Böyle bir projede   bulunmak nasıl bir his?

Bahçeşehir Üniversitesi Öğrencisi Yosi Cemel: Bahçeşehir Üniversitesinde Sinema Televizyon Bölümü 3. sınıf öğrencisiyim.  Aynı zamanda UÖML mezunuyum. Böyle bir projede bulunmak kesinlikle harika bir his. Projeyi ilk duyduğum anda çok heyecanlandım ve ilk işim dernek ile ilgili bilgi sahibi olmak oldu.

Bu projedeki rolün nedir biraz anlatır mısın?

Yosi Cemel: Bu projede kamu spotu temalı bir video hazırlamaları için öğrencilere yardımcı oldum. İlk önce kısa workshoplar halinde kamera eğitimi verdik, daha sonra okulun bahçesinde çekimlerimizi yaptık. Bir sonraki aşamada öğrencilerle birlikte Bahçeşehir Üniversitesine gidip orada alacakları kurgu eğitiminden sonra videonun kurgusunu gerçekleştireceğiz.

Bu videonun kamu spotu formatında çekilmesi ne gibi        zorluklar yarattı?

Yosi Cemel: Kamu spotu en fazla 2-3 dakika oluyor. Bu denli kısıtlı zaman içerisinde videonun içerdiği mesajı net ve etkileyici vermeniz gerekiyor. Zaman bu kadar kısıtlı olunca istediğimiz mesajı vermek bir hayli zor oldu ama başardık.

Şimdiki sorumuz da, İçerde Çocuk Var Derneği için kamu spotu çekme görevini üstlenen ekibe… Bu projeyle ilgili görüşlerinizden ve üstlendiğiniz görevlerden bahsedebilir misiniz?

Sabi Beraha: Daha önceki tecrübelerimden ve bu konuya olan merakımdan dolayı ekibin kameramanı olmayı seçtim. Arkadaşlarımla birlikte güzel bir iş ortaya çıkarmaya çalıştık.

Cefri Sarfati: Ben daha çok Bahçeşehir Üniversite ve İçeride Çocuk Var Derneği ile iletişim kurdum, kamu spotuyla ilgili gerekli bilgileri ve şartları öğrendim. Bu derneği bu proje sayesinde tanıdım ve projede olmaktan büyük mutluluk duydum.

Melisa Fins: Kamu spotunun senaryosunu yazma görevini üstlendim ve projede severek çalıştım.

Korel Morhayim: Bu grup içinde görev dağılımı, öğretmenlerle iletişime geçme ve raporlar hazırlama görevlerini aldım. Bu projede yer almaktan çok mutluyum.

Alvin Yeşilbahar: Bu projeyi ilk duyduğumda çok heyecanlandım ve katkıda bulunmak istedim. Projeye oyuncu bulma konusunda destek oldum.

Genel olarak bu proje size neler kattı ve izlenimleriniz neler?

Melisa Fins: Bu proje sayesinde düşüncelerimi insanlara farklı şekillerde aktarabileceğimi gördüm ve birçok deneyim kazandım.

Sabi Beraha: Kameramanlık yaparak kendi bakış açımı insanlara aktarma şansı buldum.

Ulus Özel Musevi Lisesi öğrencilerinin okul öğretmenleriyle birlikte yaptığı duyarlılık projeleri her geçen gün artıyor. Umuyorum ki bu kamu spotu projesi ile hem çevre bilinçlendirmesine katkı sağlayacaklar hem de gelecekleri ile ilgili kendilerini diğer liseli öğrencilerden ayıran bir adım atmış olacaklar. Bu projeyi hayata geçiren ve katkıda bulunan herkesi tebrik ederim.

Bahçeşehir Üniversitesinden destek

Sohbetimizin ikinci kısmını Bahçeşehir Üniversitesinde gerçekleştirdik. Burada, UÖML kısa film ekibine destek veren, Bahçeşehir Üniversitesi Sinema Televizyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Savaş Arslan ile proje hakkında konuştuk.

Ulus Özel Musevi Lisesi ile ilgili görüşleriniz neler?

Bu güne kadar birçok farklı liseyle çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz fakat bunların içinde en düzenlisi ve hiç değişmeyeni Ulus oldu. Karşılıklı güven içinde, senelerdir projeler yürütüyoruz ve sonuçlardan çok mutluyuz.

 

Bahçeşehir Üniversitesi olarak projenin hangi kısımlarında, ne gibi destekler verdiniz?

Bu proje kapsamında kapılarımızı UÖML öğrencilerine açtık. Onlara kısa film çekmek ile ilgili bilgileri workshoplar düzenleyerek aktardık. Böylece lise öğrencilerine üniversite deneyimi sağlamış olduk. Ayrıca çekimler için gerekli ekipman ve lojistiği sağlayarak öğrencilerin mümkün olduğunca profesyonel bir şekilde çalışarak deneyimlerini arttırmayı hedefledik.