Edirne’nin gurme lezzetleri arasında Sefarad yemekleri de yer aldı

Türkiye’nin Avrupa kıtasındaki sınır kenti olan Edirne, Chaîne des Rôtisseurs International Floating Assemblage 2015 grubunu ‘Edirne Lezzetleri’ ile ağırladı. Gruba hazırlanan özel menüde Sefarad yemekleri de yer aldı

Toplum
27 Mayıs 2015 Çarşamba

İda Benromano


Derneğin ABD’den 37, İstanbul’dan 27 gurme üyesine Edirne mutfağının birbirinden lezzetli 25 çeşit yemeği özel programla ikram edildi. 

Edirne Sanayi ve Ticaret Odası, Edirne Sanayici ve İş Adamları Derneği, Edirne Ticaret Borsası ve Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nı organizasyonu ile gerçekleştirilen programın konukları ‘Chaîne des Rôtisseurs International Floating Assemblage 2015’ grubunun Edirne programı ise Türk Hava Yolları Do-co İkram Hijyen Kalite Güvence Direktörü Doç. Dr. Nezih Müftügil tarafından hazırlandı. Programın akşam yemeği için yemeklerin belirlenmesi ve sunumu ise Rumeli - Edirne ve Saray Yemekleri Araştırmacısı Müşerref Gizerler tarafından yapıldı.

Edirne’de mutfak kültürünün maddi somut kaynakları, uygarlığın başlangıcına dayandığını, Edirne mutfak kültürü; Türk mutfağının Orta Asya, Anadolu ve Balkanlar ekseni üzerinde farklı kültürel unsurlar ile buluşması, coğrafi ve kültürel buluşmanın sentezi. Bu buluşma, etkileşimlerle ortak lezzetleri yarattığı gibi, yaşamış, yaşayan farklı inanç ve kültürlerin sürdürdükleri özel tatları, mutfakları Edirne mutfağının zenginliğini yarattığına dikkat çeken Edirneli araştırmacı Müşerref Gizerler’in hazırladığı akşam yemeği menüsünde Edirne mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı ve Edirne Sefarad Mutfağı türlerine de yer verildi.

Edirne özel peynirleri ve tarhana çorbası ile başlayan menüde bölgede üretilen sebzeler ile yapılan zeytinyağlılar; mamzana, kabak mücver, borani, yaz turşusu, bakla, kaşkarikas, hamur işlerinden yöreye özgü bulgurlu kol böreği, sini mantısı, avcılık geleneğine dayanan ve Edirne saray dönemine uzanan av ördeği ile yapılma özelliği olan Kantilli mantı sunumunun ardından ciğer sarma, 17.yüzyıl II. Beyazıt Külliyesi imaretinde yapılan meyveli kuzu eti zirva, rulikos de berencena, Makedonya Elbasan yöresi çıkışlı Elbasan tava, orijinali Tunca Nehri balıklarından sazan balığı ile yapılan papaz yahni, taze asma yaprak sarması, patlıcan karnıyarık vb. sıcakların ardından, Edirne bademi ile yapılan bademli baklava, helvalar, kalbura bastı ve yine Sefarad mutfağının ayva ezmesi konukların beğenisine sunuldu.

Sunumlar Edirneli ve 1936 yılından itibaren un sanayi işletmeciliği yapan ve dönemin yapı özellikli Tunca Nehri kıyısındaki un değirmeninin bulunduğu Dönertaş Davet Bahçesinin özel spesiyalleri ile devam etti.

Edirne Valiliği, Belediye Başkanlığı temsilcileri ile Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük’ün katıldığı programda organizasyonu sağlayan kuruluşların ve Trakya Üniversitesinin plaket ve hediyeleri dernek temsilcilerine takdim edildi.

Edirne’de sıcak ağırlanmaktan ve özellikle farklı lezzetler ile buluşmaktan çok mutlu olduklarını ve bu turlarının tekrarını gerçekleştireceklerini açıklayan gurubun Amerika ve İstanbul temsilcileri, organizasyonda yer alan kurum, kuruluş ve kişilere özel plaketlerinin sunumu ile program son buldu.