İşyerlerinde hijyen eğitimi zorunluluğu

Bir otelin işletmecisiyim. Hijyen eğitimi ile ilgili duyumlar aldım. Bu eğitimi yalnızca çalışanlarımın mı alması gerekir yoksa ben de almalı mıyım?

Av. Ela CENUDİOĞLU Ekonomi
7 Mayıs 2014 Çarşamba

5 Temmuz 2013 tarihli, 28698 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’ne göre gıda üretim ve perakende iş yerleri, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri, kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve piercing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler, otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerlerde çalışanların 5 Temmuz 2014 tarihine kadar hijyen eğitimi alması gerekir. Bu yönetmelik kapsamındaki iş yerlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak. Yönetmeliğin 5. maddesine göre, iş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derece sorumlu olacak. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenlerinin de hijyen eğitimi almaları gerekmektedir. Dolayısıyla sizin de bir otel işletmecisi olarak, bizzat çalışmanız halinde, en geç 5 Temmuz 2014 tarihine kadar bu eğitimi almanız gerekir. İlgili Yönetmeliğin 8. maddesine göre, “Eğitimlerin içerikleri, hijyen ilkelerine uyulmaması sebebiyle halk sağlığı açısından risk oluşturduğu bilinen virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon etkenlerinin genel özelliklerini, bulaşma yollarını, hangi iş kolunda nasıl bulaşmalar olabileceğini veya halk sağlığının nasıl tehdit göreceğini, hastalık belirtilerini ve korunma yollarını ihtiva edecek şekilde komisyonca belirlenir.” Ayrıca, eğitimlerin içeriğinde, iş kolunun özelliğine göre hijyen ve temizlik ilkeleri ile komisyonca bilgi verilmesinde fayda görülen başka etkenler ve konular da yer alabilir.

Not: Bilgilendirme amaçlı olarak bu köşede paylaşılan bilgiler, hukuki öneri, danışmanlık, reklam veya teklif niteliğinde değildir. Genel hukuki bilgiden ibaret olan bu açıklamalar sorun çözmeye yönelik olmayıp, doğruluğu, güncelliği veya kullanılabilirliği konusunda yazar ve/veya hukuk bürosu sorumluluk kabul etmez. Hukuki sorunların çözümünde bir uzmana danışılması önerilir.

Velayet Davası

İki yıl önce boşandık. Mahkeme dört yaşındaki oğlumuzun velayetini bana verdi. Şimdi eski eşim, benim çalıştığımı ve çocuğa annemin baktığını ileri sürerek velayeti almak için dava açmış. Gündüzleri çalıştığım için oğluma annemin baktığı doğru. Ama o da çalışıyor. Benim çalışıyor olmam, oğluma anneannenin bakması velayet davasını kaybetmeme neden olur mu?

Velayet konusunda mahkemelerin dikkate aldığı tek kriter, çocuğun yararıdır. Dört yaşındaki bir çocuk, annenin bakım ve şefkatine muhtaçtır. Çalışıyor olmanız herhangi bir olumsuzluk doğurmaz. Çocuğa annenizin bakması da aleyhinize bir durum olmayacaktır. Çok istisnai durumlar olmadıkça bu yaştaki bir çocuğun velayetinin anneden alınması olası değildir. Davada ekonomik durumunuza ve çocuğa iyi bakıldığına, çocuğun sizin velayetinizde bulunmasının onun yararına olduğuna ilişkin delillerinizi ve tanıklarınızı bildirmelisiniz.