Bir dondurma dükkanının hikâyesi

Nelly BAROKAS Kültür
9 Ocak 2013 Çarşamba

İsrail’in Tarshiha adlı mevkinde açılan dondurma dükkanının müşterileri civarda yaşayan Müslüman, Hıristiyan ve Yahudiler… Konuşulan lisanlar da İbranice, Arapça, İngilizce gibi çok çeşitli…

Kibbutzlu bir Yahudi olan Adam Ziv ile Müslüman Arap Alaa Sawitat’ın geçtiğimiz Haziran ayında Tarshiha’da (Arapça pazaryeri) açtıkları Bouza (Arapça dondurma) adlı dükkan iki ortağın nasıl geçindiklerini merak eden kişilerin akınına uğruyor. Ürettikleri dondurmanın kalitesi ve tadı da müşterileri çeken diğer bir unsur.

Adam Ziv; “Dondurma dükkanının sadece bir Müslüman-Yahudi ortaklığı olması ile değil aynı zamanda ürettiğimiz dondurmanın beğenilmesi nedeniyle övünüyoruz” demekte.

Avrupa’da kaldığı uzun süre zarfında İtalya ve Kanarya Adalarında dondurma yapımını ve dondurmacıları araştıran Adam Ziv, İsrail’e döndüğünde aile dostu Arap Alaa Sawitat ile bilgisini paylaştı. Sawitat işin maddi yönünü üstlendi.

Adam Ziv;“Yahudilerle Arapların müşteri olarak gelecekleri  Yahudi-Arap ortaklığında bir işyerine çok sıcak baktım. Gerçekten de Galil bölgesinin Yahudi kentinden gelenlerle Tarshiha’dan Arap gençlerinin yanyana oturduklarını, sohbet ettiklerini görmek bizi çok mutlu ediyor. Yakın bir dostum bana ‘İşte yeni Ortadoğu’ dedi” şeklinde konuştu.

Bouza’da satılan dondurma her ne kadar  İtalyan tekniği ile üretilse de Adam Ziv bu dondurmaya Galil bölgesinin tatlarından etkilendiğini söylüyor.