Öğrencilere Yardım Derneği: ‘Dayanışma Yemeği’nde Sefarad ezgileri

Öğrencilere Yardım Derneği´nin ‘Geleneksel Öğle Yemeği’ 21 Kasım Çarşamba Günü İhtiyarlara Yardım Derneği’nde gerçekleşti

Ester BÜYÜKABOLAFYA Toplum
28 Kasım 2012 Çarşamba

Yemekte Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın eşi Recina Haleva, İsrail'in İstanbul Başkonsolosu’nun eşi Ferda Kamhi, tüm dernek, kurum, vakıf ve kuruluşların hanım başkan, yönetim kurulu üyeleri ve yardımcıları hazır bulundu.

Konuklar Hanımlar Kolu Başkanı Janet Polikar ve gönüllü hanımlar tarafından karşılandı. İYD Catering Servisi’nin hazırladığı öğle yemeğinin ardından Polikar, yaptığı açılış konuşmasında başkan ve yardımcılarına, gönüllü üyelere, misafirlere, davetlerine katılarak onurlandırmalarından dolayı teşekkür etti. Başkan “Cemaatimizin en eski kurumlarından biriyiz. Kuruluş adı ‘Mişne Tora'. 115 senelik bir geçmişe sahip. Bir asırdan beridir cemaatimizde ihtiyacı olan binlerce öğrencinin maddi manevi çeşitli gereksinimlerini karşılıyoruz. Onların iyi bir eğitim almalarına ve hayata hazırlanmalarına katkıda bulunmaya çalışıyoruz” dedi. Polikar üyelerinin gönüllü ve özverili çalışmalarının, hayırseverlerin yaptığı bağışların, kermes gelirlerinin önemine değindi. Derneğin Seyrantepe’deki yeni biriminde daha çok öğrenciye katkıda bulunabilmek amacıyla, yeni gönüllülerin de aralarına katılmalarını arzu ettiklerini belirtti. Daha sonra günün konuk konuşmacısı Karen Gerson Şarhon, Sefarad tarihçesinden kültürüne, müziğinden yemeğine ‘Dünden Bugüne Sefaradlar’ konusunda başarılı bir sunum yaptı.

Şarhon konuşmasına Osmanlı-Türk Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi’nin on yıl önce nasıl kurulduğuna değinerek başladı. Kaybolmakta olan Sefarad kültürüne, diline, müziğine ve mutfağına değindi. 1492 yılının Hıristiyanlığı kabul etmek istemeyen İspanya  Yahudileri, Kraliçe Isabella ve Kral Ferdinand’ın  fermanıyla ülkelerini geri gelmemek üzere  terk etmek zorunda kalmalarına değinir. Bunu da yaptığı araştırmalarda bulduğu bir belgeyi konuklarla paylaştı. İspanya’yı terk  ederken mal varlıklarını ve paralarını birlikte  getiremeyen Yahudilere kapılarını açan Sultan II. Bayezıd, çıkardığı bir fermanla İspanyol Yahudilerini Osmanlı İmparatorluğu topraklarına  yerleşmek üzere davet etmesi ile başlayan tarihi günümüze kadar acı tatlı anılarla anlattı. Dil konusuna da değinen Şarhon, İspanya’dan değişik dillerle, farklı lehçelerle Osmanlı topraklarına gelen Yahudilerin zaman içinde tek dile dönüşmesini, şarkılardaki sözcüklerle paylaştı. Her konu başlığında güzel sesi ile konuklara müzik ziyafeti sundu. Raşi alfabesine İbranice harfleri adapte edip, İspanyolca okumak için kullandıklarını belgelerle gösterdi. Ladino diline değinince konuklar arasında bulunan Granada Üniversitesi Semitic diller kürsüsü profesörü Prof. Maria Jose Cano ve Cervantes Enstitüsü Müdürü Pablo Martin Asuero’yu takdim edip bir Pesah yemeğindeki anısını da paylaştı.

Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi Koordinatörü, Judeo-Espanyol dilinin belgelendirilmesi ve korunması konusunda yaptığı çalışmalardan ötürü, Fransa Devleti tarafından Chevalier Madalya’sı ile onurlandırılan Karen Gerson Şarhon’a sunum sonunda ÖYD Hanımlar Kolu Başkanı Janet Polikar sunumu ve dinletisi için teşekkür edip, derneğin plaketini sundu.