Batya Natan

Mühendis mutfağa girerse?

Hem yemek yediğimiz, hem puan biriktirdiğimiz, hem de hediye kazandığımız bir yemek sipariş sitesi olan www.sefertas.com 2007’nin son ayında hayatımıza girdi. Harun Beraha’nın ortakları arasında yer aldığı yemek sipariş sitesi karnı aç olan herkese alternatif imkânlar sunuyor. Pizzadan balığa, salatadan tatlıya varana dek birçok siparişi hızlı bir şekilde ulaştırıyorlar. Mühendis olan Harun Beraha ile bu sitenin işleyişini ve günümüz yemek kültürünü konuştuk

Mühendis mutfağa girerse?

Sefertas.com projesinden bahseder misiniz? Kredi kartı vermeden sanal ortamda sipariş veriyorsun bir de üzerine puan biriktirip hediye kazanıyorsunuz. Nasıl gelişiyor bu iş?

Sefertas.com bir online yemek sipariş sitesidir. Haziran 2007’de çalışmalarına başlanan site Aralık ayında aktif hale geldi. Internet üzerinden hiçbir kredi kartı bilgisi vermeden sipariş verebileceğiniz bir web sitesidir. Web sayfamıza girip sadece bulunduğunuz semti seçip hiçbir ekstra para ödemeden seçtiğiniz restorandan istediğiniz yemeğin siparişini veriyorsunuz. Ayrıca, yemek yerken puan da kazanıyorsunuz. Bu puanlarla telefon, LCD TV gibi hediyeler kazanıyorsunuz.

Sefertas.com, Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut, Little Caesars, Sushico, Köşebaşı, Tike gibi bir çok kurumsallaşmış ünlü marka ile çalışmaktadır.

İnterneti seven ve internetten faydalanmak isteyen tüm müşterilere hizmet veriyoruz.

Sefertas.com’dan sipariş vermek için tek kural “aç” olmak. Gerisini Sefertas.com halleder.

Neden Sefertas ismini koydunuz?

Sefertas orijinal bir isim. Akılda kalıcı, komik ve eleştiriye açık. Yaptığı işi en iyi tanımlayan isimlerden biri bence.

Sefertas.com logosu nasıl oluştu?

Sefertas.com logosu üzerinde büyük uğraşlarla oluşturduğumuz bir maskot. Logoyu İzzet Ers yaptı. Bu maskotu her yerde kullanacağız. Bir gün bir mug’da resim olarak, bir gün bir çizgi film olarak, bir gün bir magnet, bir gün bir yerde rozet olarak…

Bu maskotu çok severek ve eğlenerek hazırladık. Gözlerini oynatıyoruz, baloncuklar çıkartıyoruz, şimdi birçok karaktere bürüyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor.

Bu işe nasıl başladınız? Tekstil işinden yemek sektörüne geçiş nasıl oldu?

2007 Haziran başı evde mangal partisi verdik ve bu işten bahsederken beş arkadaşımla beraber bir online yemek sitesi kurmaya karar verdik. Gerekli alt yapı çalışmalarını tamamladıktan sonra projeyi hayata geçirdik.

İnternet, çalışma sahası olarak her sektörde çok çabuk büyüyor ve iş geliştiriyor. Son yıllarda, Türkiye’de çok büyük bir internet kullanıcısı kitlesi oluştu. Artık herkes interneti kullanıyor.

En önemlisi, yemek sektörünün bir lokomotif olması ve gelişimini en hızlı sonuçlandırmasıdır. Herkes günde üç öğün yemek yiyor. Zaten bu yüzden bu işi seçtik.

Sefertas.com nasıl çalışır?

Web sitemizi tıkladığınızda, bulunduğunuz o semte gönderi yapan tüm restoranlar listelenir. Bu restoranlar listelenirken o saatte açık mı kapalı mı, minimum ne kadar sipariş verilirse bulunduğunuz bölgeye getirir, ortalama servis süresi ne kadardır bu bilgiler de ekranınıza gelir. Restoran seçilip tıklanınca restoranın sayfası açılır. Restoranın logosu, mekânın içi ve dışı,  hatta mutfak resimleri bile görülebilir. Bizce bugün herkes nereden yemek ısmarladığını görmeli...

Hemen altında restoranın kabul ettiği ödeme şekilleri belirtilmiştir. Birçok restoran bugün kapıda kredi kartı, Sodexho veya diğer ticket’ları kabul ediyor.

En son adım ise siparişi vermektir. Sepete atılan yemekler, “sepeti onayla” dendiği an size bir kayıt formu açar. Bu formda adres, telefon gibi bilgiler istenir. Sonra da siparişi bitir sayfası açılır ve burada ödeme şeklini ve gönderi zamanını seçersiniz. Varsa özel notunuzu yazarsınız.

Siz siparişi bitir dediğiniz anda Sefertas sistemi bize bilgi yolluyor. Aynı anda o bilgiyi çevirip restorana otomatik fakslıyor. Bazı restoranlara otomatik e- mail gidiyor, bazılarına otomatik SMS ile bildirim yapılıyor.

Bu servisten yararlanırken üyelik ve gönderi ücreti ödemiyorsunuz. Restoranlardan telefon ile verilen sipariş tutarı ne ise onu ödüyorsunuz. Çoğu zaman Sefertas.com’a özel indirimlerden yararlanıyorsunuz.

Kurduğumuz sistemde her semtte paket servis yapan yüzlerce restoranla çalışıyoruz.

Toplamda 1200 restoranımız var. 3 haftada 4000 üyeye ulaştık. Ocak ayında 5000. üyeye PS3 hediye veriyoruz

Şu an sadece İstanbul’da mı hizmet veriyorsunuz?

Şimdilik sadece İstanbul’da geniş bir restoran ve müşteri ağına sahibiz. Mayıs ayında Bursa, İzmir, Ankara ve Eskişehir’de çalışmamız aktif hale gelecek. 

Sefertas.com’un en belirgin özelliği nedir? Hediye verdiğiniz doğru mu?

Kolay anlaşılabilir bir web sitesi kurduk.

Bu kadar kolay gezilebilen ve eğlenceli bir site kurmamızda yardımcı olan Steve Krugg’a teşekkürler…

En büyük özelliğimiz çok hediye veriyor olmamız. Çekilişsiz, kurasız, yemek yedikçe…

Ocak ayında 5000. inci üyemize Playstation3 40gb hediye veriyoruz. Her gün sipariş veren insanlar var şu ana kadar 100’ün üzerinde dect telefon hediye verdik.

Günümüz yemek kültürü çok değişken? Bugünlerde eğilim ne yönde?

Türk insanı yemeyi seviyor. Pizza en lezzetli ve hızlı olanıdır. Sushi sevenler yavaş yavaş artıyor. Tatlıcı olarak Bolulu Hasan Usta atağa geçti. Kentucky tüketimi olağanüstü!

Teşvik etmek istediğiniz mutfakların avantajları neler oluyor? 

Sitemizde promosyon yapmak isteyen restoranlar logolarını kullanarak ve promosyon detaylarını yazarak Sefertas.com’da yer alıyorlar. Aynı zamanda e- mailing de yapılıyor.

Bazı promosyonlar da mesaj olarak haber veriliyor.

KİMDİR?

Harun BERAHA

1979 İstanbul doğumlu. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunu. Evli, Can isminde 3 aylık bir oğlu var. On yıl tekstil sektöründe ihracata yönelik çalıştı. Şimdi de Sefertas.com...

Arda AKATAY

1973 yılında İstanbul’da doğdu. Ekonomist, evli ve iki çocuk babası.

İLGİLİ HABERLER

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün
Yorum Yapmak için üye girişi yapın!Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekiyor...
Üye Girişi yapmak için Tıklayın
1235