Egzersiz ilaçtır!

Fizyoterapistler tarafından uygulanan egzersizler ağrıyı azaltmak ya da yok etmek, nefes alışverişini, kalp damar fonksiyonlarını ve dayanıklılığı geliştirmek, koordinasyon, denge ve kas kuvvetini geliştirmek, yaralanmaları önlemek amacıyla uygulanır.

Sağlık
11 Mart 2020 Çarşamba

Uzman Fizyoterapist Hayrettin Horoz / Or-Ahayim Hastanesi


 

Egzersiz, düzenli ve tekrarlı vücut hareketlerini içeren fiziksel aktivelere verilen isimdir. Fiziksel aktivite günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını arttıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanabilir. Yürüme, koşma, sıçrama, yüzme, bisiklete binme, çömelme kalkma, kol ve bacak hareketleri, baş ve gövde hareketleri gibi temel vücut hareketlerinin tümünü ya da bir kısmını içeren çeşitli spor dalları, dans, oyun ve gün içerisindeki aktiviteler fiziksel aktivite olarak kabul edilebilir.

Bunun yanı sıra fizyoterapistler tarafından uygulanan tedavi edici (terapötik) egzersizler de mevcuttur. Bu egzersizler ağrıyı azaltmak ya da yok etmek, nefes alışverişini, kalp damar fonksiyonlarını ve dayanıklılığı geliştirmek, koordinasyon, denge ve kas kuvvetini geliştirmek, yaralanmaları önlemek amacıyla uygulanır.

 Kişiden kişiye değişmekle beraber yapılan bilimsel çalışmalar; 24 seanslık (haftada 3 kez-8 hafta, haftada 2 kez-12 hafta) egzersizle ağrının azaldığını göstermiştir. Egzersizin işe yaraması için en önemli kriter ‘düzenli’ yapılmasıdır.

Egzersizler bireyin cinsiyetine, yaşına, rahatsızlıklarına ve ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş olmalıdır. O yüzden ‘kişiye özel’ planlanmalı ve uygulanmalıdır. Böylelikle bireyin egzersizden maksimum fayda sağlaması ve olası bütün risklerin minimuma indirilmesi sağlanır. Yanlış egzersiz sakatlanma yaratabilir. Bu sebeple fizyoterapist eşliğinde ve amaca yönelik yapılmalıdır. Fizyoterapistlerin elindeki en önemli güç egzersizdir.

Dönem dönem kullandıkları yöntem ve araçlar daha popüler hale gelmekteyse de hepsinin temelinde egzersizin iyileştirici gücü yatmaktadır. Pilates, reformer, cybex vb. yöntem ve araçlar yanlış ellerde uygulandığında yaralanmalara ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu bağlamda fizyoterapistin önemi öne çıkmakta, egzersiz ilaçtır cümlesi anlam kazanmaktadır.

 Kas-iskelet sistemi yaralanmaları ve hasarları oluştuğunda medikal tedavi ve fizik tedavi uygulamaları genellikle üç hafta sürer. Bu süre sonucunda doku rejenerasyonu ve postür kaslarının eğitimi ve güçlenmesi için gerekli süre 4-6 aydır. Üç haftalık klinik süreç sonucunda egzersizlere devam etmek, bütüncül tedavi ve iyileşmenin devamlılığı-kalıcılığı açısından çok önem arz eder.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün