Lise eğitimi ve üniversiteye hazırlık bir bütün olarak düşünülmeli

Eğitim sektörünün tecrübeli isimlerinden David Hakan Senkia ile birçok avantajları olan İsrail’deki üniversite eğitimini konuştuk.

Gençlik - Eğitim
22 Nisan 2019 Pazartesi

 

Kendinizi okuyucularımıza tanıtabilir misiniz?

15 yılı aşkın bir zamandır eğitim sektöründeyim. Türkiye’de hem dil okullarım vardı hem de üniversitelerin Sürekli Eğitim Merkezleri’nin programlarını hazırlayıp işletmelerini yapıyordum. Daha sonra İsrail’deki üniversitelerin bazılarında Sürekli Eğitim Merkezleri ve uluslararası öğrenci departmanları kurulumunda danışmanlık yaptım. Şu an İsrail’deki birçok üniversitenin yurtdışı ilişkilerinin danışmanlığını yapıyorum. Ayrıca yeni programların açılmasında ve öğrenci değişimi konularında hizmet veriyorum.

İsrail’in eğitim sistemini anlatır mısınız?

İsrail dünyada yükseköğrenim konusunda çok ileri bir ülke. 80’e yakın yükseköğrenim kurumu var ve bunlardan altısı dünya sıralamasında ilk 500’ün içinde. Bunların bir kısmı belli alanlarda uzmanlaşmış ve dünya çapında tanınmış kurumlar.

Diğer önemli bir nokta da, eğitim sisteminin, bir ya da birkaç sınavda aldığınız puana göre seçim yapmıyor olması. Öğrencinin puanlarının yanı sıra eğitim hayatında kendine kattıkları ve kendini geliştirdiği konular da göz önünde bulunduruluyor. Tabi ki belirlenmiş taban şartlar var ama son sene ortalaması yüksek bir öğrenci daha önceki senelerde çeşitli akademik kurslara katılmış bir öğrencinin gerisinde kalabiliyor. Tek değerlendirme puan değil.

Eğitim sistemi meslek edindirmeye yönelik. Sonuçta İsrail dünyanın önemli bir start-up merkezi. Mezunlar devlet tarafından iş açabilmeleri ya da mezun oldukları alanda çalışabilmeleri için destekler alabiliyorlar. İsrail’de herkes girebildiği değil, istediği bölümü okuyor.

Eğitimin yanında sosyal haklar ve olanaklar nasıl?

İsrail’de öğrenci olmak çok keyifli. Tel Aviv 24 saat yaşayan bir şehir, Avrupa ve Amerika’nın sunduğu her türlü eğlence imkânını veriyor. Üstelik eğlenirken kişilerin kendilerini tüketmemesi için bilinçlendirmeyi, sorumluluklarını öne çekmeyi bilen bir kültür ve bu alışkanlık ister istemez burada yaşayan herkes tarafından ediniliyor. Gelen öğrencinin sağlık masrafları genelde üniversite parasının içinde olduğu için önemli bir kalemi de içermiş oluyor. Bunun yanı sıra devletin ya da çeşitli kuruluşların verdiği burslar, sıfır faizli uzun vadeli krediler, okulun sağladığı çalışma imkânları gibi çok önemli değerler de var. Bu imkânlar uluslararası öğrencilere de sağlanıyor.

Senkia Danışmanlık olarak siz nasıl bir hizmet veriyorsunuz?

Dediğim gibi öğrencinin özgeçmişi notları kadar önemli. Önce, öğrenci ile özgeçmişini inceliyorum. Öğrencinin isteklerini ve güçlü noktalarını tartıp hangi bölümü ve üniversiteleri hedefleyebileceğimizi tartışıyoruz. Sonraki aşamada her öğrenci için kişisel başvuru yapıp, öğrencinin hikâyesini bizzat bölüm başkanı ve öğretmenleriyle paylaşıyorum. Online başvuru yapmıyorum. Bu çok önemli. Başvuru öncesi ilgili bölümün başkanı öğrenciyi zaten benim aracılığımla tanıdığı için kabul oranı daha yüksek oluyor.

İbranice bilmemek İsrail’de okumaya engel midir?

İsrail’de İbranice kadar İngilizce bölümler de var. Fransızca bölümler de açılacak önümüzdeki senelerde. İsrail, uluslararası ilişkileri çok kuvvetli bir ülke. Dünyanın her yerinden öğrenciler İsrail’e geliyor.

21. yüzyılın yeni meslekleri neler? İsrail bu mesleklere hazırlayabiliyor mu?

İsrail birçok teknolojik gelişmenin başlatıldığı inovatif bir ülke. AR-GE çok önemli. Ama İsrail sadece teknik profil yetiştirmiyor. Şu an bazı üniversitelerin odaklandığı konu teknik bilgi donanımı olduğu kadar iş yönetimi, uluslararası pazarlama ve finans bilgisi de olan profiller yetiştirmek. Yeni açılan bölümlerde görüyoruz ki öğrencileri hem IT altyapısı olan hem de ürettiğini pazarlayabilecek yetkinlikte kişiler olarak yetiştiriyorlar. Ürettiğinizi pazarlayamadıktan sonra neye yarar? Hem yönetici hem de teknik bilgi sahibi bir profil, rakipleri karşısında güçlü olacaktır. Şu anda bir üniversite ile yürüttüğümüz bir master programımız var: Girişimcilik ve inovasyon bir arada. Okurken yatırımcılarla tanıştırılıyorsunuz. Projenizi hayata geçirip mezun olduğunuzda okuldan direkt iş sahibi olarak ve projenize yatırımcı bulmuş olarak ayrılıyorsunuz.

Bunların dışında akademik hemşirelik, İngilizce öğretmenliği, genetik bilimleri, app dizayn, mimarlık, bilgisayar mühendisliği, spor terapi gibi bölümler çok revaçta.

Nereden başlamalı?

Lise eğitimi ve üniversiteye hazırlık bir bütün olarak düşünülmeli, son seneye bırakılmamalı. Şu an 2019 yazında yaptığımız çok fazla workshop var. Öğrenciler lise yıllarından bu tip akademik workshoplara katılmalı. Kendini tanımalı. Bu workshopları İngiltere’de Cambridge, Amerika’da Yale, İsrail’de de Bar Ilan, Ariel, Colman gibi okullarla beraber yapıyoruz. Katılım yaşını 13 yaşa kadar indirdik. İlerisi için önemli referanslar bunlar. Bu yaz başlatacağımız akademik İbranice kamplarımız var. Lise yıllarında iki sene arka arkaya İbranice kampına katılan öğrencilerin hazırlık problemini büyük oranda çözmüş oluyoruz. Ayrıca öğrenciyi başvurduğu okulda hazırlık programı hazırlayabiliyorum.

Son olarak öğrenciler üniversite eğitimi için neden İsrail’i seçsin?

İsrail’deki eğitim imkanları hem kalite hem de çeşitlilik olarak çok geniş bir yelpazeye sahip. Devlet tarafından da finanse edildiği için aileleri ekonomik olarak yormuyor. Mezun olduğunda iş imkânları ve/veya iş kurmaları devlet tarafından destekleniyor. Aynı zamanda güvenli ve eğlenceli bir yer, İsrail. Tüm okulların diplomaları uluslararası alanda çok yüksek tanınırlığa sahip.

 

Detaylı bilgi için: [email protected]


 

 

Edna Sarfati

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün