Avrupa’nın tarihi yandı

Paris’in dünyaca ünlü katedrali Notre Dame, restorasyon iskelesinde çıkan yangınla büyük yara aldı. Tarihi katedralin içerideki eserler kurtuldu ancak sekiz asırlık ahşap çatı ve tarihi kule alevlere yenik düştü.

Dünya
17 Nisan 2019 Çarşamba

Dönemin soyluları, kilisesi ve halkının el ele vermesiyle, iki yüzyıla yakın bir sürede inşaası tamamlanan Notre Dame Katedrali’nde yanan tarih ve kültürel miras, sadece Fransa’yı değil, tüm Avrupa’yı üzdü.

850 yıllık tarihi barındıran bina

  Sekiz asırdan uzun bir süredir, önemli dini ve politik olaylara ev sahipliği yapan katedral iki dünya savaşını da atlatmıştı. 24 Ağustos 1944’te Fransa Paris’in Alman işgalinden kurtuluşunu, Notre Dame’ın çanlarını çalarak dünyaya ilan etmişti.

VIctor Hugo’nun kalemiyle hayat buldu

  Bir dönem bakımsızlaşarak değerini yitirmeye başlayan katedral, romantizm akımının Fransa’daki temsilcilerinden Victor Hugo ile yeniden hayat buldu. Hugo’nun ünlü ‘Notre Dame’ın Kamburu / Notre Dame de Paris’ romanı katedralde geçerken Hugo kitabında Parisliler için önemi büyük olan bu gotik yapının değerinin bilinmediği mesajını veriyordu. 

Krallar Galerisi

Notre Dame Katedralinin Krallar Galerisi olarak adlandırılan bölümünde Yehuda ve İsrail Krallıklarının 24 kralının heykelleri sıralı bir şekilde yer alıyor. Bu bölüm, Fransız Devriminde hasar görmüş, sonrasında yeniden tasarlanmıştı.

 

Yerel saatle 18.50’de başlayan yangında 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biriyle yapının çatısı tamamen çöktü. Yaklaşık 500 itfaiyecinin müdahale ettiği yangında, yoğun çalışma sayesinde kuzey çan kulesi ile ana bina kurtarıldı. Yangının sebebi bilinmese de yetkililer alevlerin, ‘muhtemelen’ renovasyon çalışmalarından çıkmış olabileceğini belirtti.

Fransa’nın sembolü olarak gösterilen ve savaşlara rağmen ayakta kalan dünyaca ünlü 856 yıllık yapının büyük ölçüde zarar görmesi, Fransızlar kadar diğer Avrupalıları da üzdü.

Fransa’da tarihi eserler ilgili çalışmalar yapan Miras Vakfından yapılan açıklamada, katedralin restorasyonu için ulusal yardım kampanyası başlatılacağı belirtildi. Fransa’nın milyarder Pinault Ailesi, yeniden inşa çalışmaları için 100 milyon Euro bağış yapacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, daha sonra Notre Dame Katedralinin önünde açıklamalarda bulundu. Yaşananların korkunç bir trajedi olduğunu belirten Macron, ana yapının kurtarıldığını söyledi. Katedrali 800 yıl önce kendilerinin yaptığını belirten Macron, binayı yeniden inşa edeceklerini duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Notre Dame Katedrali’ndeki yangını izlemek çok korkunç” dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Notre Dame Katedralinde çıkan yangınla ilgili açıklama yaptı. Altun, “Fransa’nın Paris şehrinde çıkan yangının acı haberini büyük bir üzüntüyle almış bulunuyoruz. Notre Dame Katedrali, yalnızca Fransa’nın sembolü değil, insanlığın ortak mirasının bir parçasıdır” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, “Paris’teki Notre Dame Katedrali’ndeki yangını büyük üzüntüyle izliyoruz. Dünya Mirası’na ait bu mimari şaheserin tahrip olması tüm insanlık için büyük bir felaket” dedi.

 

 

850 yıllık tarih

Notre-Dame Katedrali, Fransa’nın başkenti Paris için milyonlarca turistin akın ettiği, bir tarihi eserden daha fazlası. 850 yıllık katedral, hem Fransa tarihinin bir sembolü, hem de Paris siluetinin vazgeçilmez bir parçası. Bu nedenle “Paris’in kalbi” olarak da anılıyor.

Notre-Dame, Kral VII. Louis’nin emriyle Paris’in siyasi, ekonomik ve kültürel gücünü dünyaya göstermek için inşa edilmişti. 12. yüzyılda inşasına başlanan katedralin yapımı 200 yıla yakın sürdü.

VI. Henry ve Napoleon Bonaparte kraliyet tacını burada giymiş, Jeanne d’Arc burada azize ilan edilmişti. Fransız Devrimi sırasında pek çok kez hedef alındı; iki dünya savaşı atlattı. 24 Ağustos 1944’te Fransa Paris’in Alman işgalinden kurtuluşunu, Notre Dame’ın çanlarını çalarak dünyaya ilan etmişti.

Yılda yaklaşık 14 milyon turist ağırlayan katedralin ölümsüz hale gelmesinde, Victor Hugo’nun başyapıtı ‘Notre Dame’ın Kamburu’nun da rolü büyüktü.

lişini tasvir eden heykelin, yine vitraydan oluşan Batı ve Güney Gül Pencereleri, Notre Dame’ın sembollerinden sekiz bin boruluk büyük orgun, Aziz Denis Heykelinin akıbeti henüz bilinmiyor.

 

Eşsiz tarihi eserler

8,5 saat sonra söndürülen yangında büyük bir kısmı yanan Notre Dame Katedrali; heykel, resim, vitray, oyma, kabartma ve el yazmaları dahil pek çok sanat eseri ve müzik enstrümanının yanı sıra, birçok dini sembolü barındırıyordu.

Notre Dame’ın en değerli dini sembolleri arasında yer alan ve çarmıha gerilmeden önce İsa Peygamber’in başına takılan ‘Dikenli Taç’ın yangından kurtarıldığı belirtildi. Kudüs’ten getirilen taç, 1238’de Kral 14. Louis’ye verilmişti. Taç, katedralde bir kristalin içinde sergileniyordu.

Aziz olan tek Fransız Kralı Louis’nin giydiği 13. yüzyıldan kalma keten tuniğin de kurtarıldığı Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo tarafından açıklandı. Vitraylarla süslü 21 metre yüksekliğindeki ünlü Kuzey Gül Penceresinin de kurtarıldığı haberler arasında.

Katedralin en çok ilgi gören eserlerinden biri olan ve İsa’nın çarmıhtan indirilişini tasvir eden heykelin, yine vitraydan oluşan Batı ve Güney Gül Pencereleri, Notre Dame’ın sembollerinden sekiz bin boruluk büyük orgun, Aziz Denis Heykelinin akıbeti henüz bilinmiyor.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün