Hatırla: Kadıköy’de Kültürel Çeşitlilik Projesi

Toplum
13 Şubat 2019 Çarşamba

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Kadıköy Bilim Kültür Sanat Dostları Derneğinin yürüttüğü, ‘Hatırla: Kadıköy’de Kültürel Çeşitlilik’ başlıklı projenin açılış çalıştayı, 7 Şubat’ta, Moda Kültür Cemiyeti’nde yapıldı.

Kadıköy Kaymakamı Mustafa Özarslan, Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın ve Vakıflar Meclisi Cemaat Vakıfları Temsilcisi Moris Levi’nin katılımıyla gerçekleşen çalıştaya, Türk Yahudi Toplumu’ndan Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Başkanı Eli Arditti, ‘Haydarpaşa’da Geçen Yüzyılımız’ kitabı yazarı Henri Niyego, Emel Benbasat, Şalom Gazetesi yazarları, Silvyo Ovadya, İzel Rozental ve Mois Gabay da katıldılar. Kadıköy Rum Ortodoks Cemaati Kiliseleri, Mektepleri ve Mezarlığı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yorgo Istefanopulos, Surp Takavor Ermeni Ortodoks Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arman Bükücüyan, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı İstanbul Temsilciliği’nden AB Uzmanı Ayşe Deniz Arıcan da çalıştaya katılanlar arasındaydı. Çalıştay süresince, ilgili kuruluşların temsilcileri ile ağırlıklı olarak Kadıköy’de yaşayan Ermeni, Rum ve Yahudi akademisyen, araştırmacı, gazeteci ve yazarlardan oluşan katılımcılarla birlikte, proje uygulama süreci hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.

Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Başkanı Eli Arditti konuşmasında sinagoglardaki güvenlik hususunun altını çizerken, Mois Gabay söz aldığında Kadıköy özelinde Rum toplumuna ait dini merkezlere girişlerde çekilen zorluklardan ve projenin eğitim rolünden bahsetti. Katılımcılar arasında söz alan Işık Üniversitesi’nden Prof. Eva Şarlak metodoloji üzerine kaygılarını dile getirirken, Prof.Yorgo Istefanopulos ise kültürel çeşitlilik üzerinde Müslüman mirası yapılarının da mutlaka ele alınmasının öneminden bahsetti. Rumvader’in kurucusu, iş adamı Laki Vingas daha evvelki tecrübelerinden yola çıkarak uygulamadaki zorluklara değinen konuşmasında yol haritasında dikkate alınması ve karar verilmesi gereken noktaları özetledi.

2019 yılı boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle uygulanacak olan ‘Hatırla: Kadıköy’de Kültürel Çeşitlilik’ projesi aracılığıyla Kadıköy örneğinde, kültürel mirası korumak, kültürel hafızanın gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak ve kent yaşamında kültürlerarası diyalogun gelişimine katkıda bulunmak amaçlanıyor.

Proje kapsamında gerçekleşecek olan etkinlikler arasında; Kadıköy’deki Rum, Ermeni ve Yahudi kültürel mirası ile çağdaş kent kültürünün gelişiminde birlikte yaşamanın önemi konulu dört seminer, Kadıköy’deki kültürel mirasın kayıt altına alınacağı bir rehber ve harita üretimi, bu çerçevede tasarlanan Kadıköy kent rotalarının oluşturulması ve tüm sürecin ele alınacağı bir kapanış ve değerlendirme çalıştayı yer alıyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün