Ağrılarınız sırtınıza yük olmasın

Halk arasında kulunç olarak bilinen, duruş bozukluğu, kas dengesizliği, gündelik stres ile birleşerek gevşeyemeyen ve rahatlamayan ve gittikçe sertleşen kasların yol açtığı boyun ve sırt ağrıları her geçen gün daha çok insanı esir alıyor. Fizik tedavi kliniklerine daha çok insan başvurmaya başladı son yıllarda… Ve yaş ortalaması da giderek düşüyor. En yaygın kullanımla kulunç denilen aslında nedir, ondan bahsedelim.

Sağlık
21 Kasım 2018 Çarşamba

Kulunç konusunda iki farklı durum söz konusudur. Birincisi, köprücük kemikleri ile kürek kemikleri arasındaki kaslarda gördüğümüz, bastırınca kola ve enseye yayılan şiddetli ağrılara sebep olan, literatürde ‘tetik noktalar’ dediğimiz durum ‘myofasial ağrı sendromu’ teşhisiyle karşımıza çıkar.

İkincisi, kollarımızı hareket ettirdiğimizde kürek kemiklerinden gelen sesler, bazen de derin nefes aldığımızda bile kürek kemikleri çevresinde batmaya ve ağrıya sebep olan sertleşmiş yumuşak dokulardır. Bunlara da terminolojide ‘fibrozit’ denmektedir.

TETİK NOKTALAR VE FİBROZİTLER NEDEN OLUŞUR?

Tetik noktalar, kasların aşırı ve dengesiz yüklenmesi, duruş bozuklukları, yanlış hareket paternleri, stres ve duygudurum bozuklukları ve gevşeyememe sonucunda oluşabilir. El ile yapılan muayene sırasında saptanan gergin kas bantları ve bu gergin bantların üzerine bastırınca yayılan ağrıya sebep olan ve gevşeyemeyen kas liflerinin oluşturduğu odaklanmış noktalardır. Bu noktalar, kası zamanla hem kuvvetsiz hem de gergin hale getirirler. En sık boyun ve sırt kaslarımızda ortaya çıkmakla birlikte vücudun değişik yerlerindeki kaslarımızda da karşımıza çıkabilir.

Tetik noktalar kimi zaman üzerlerine bastırmaya gerek olmadan, bazı hareketlerde artmış olarak sürekli bir ağrıya sebep olur. Buna ‘aktif tetik noktalar’ denir. Kimi zaman da bastırınca hissedilir ve boyuna yayılan ağrılara sebep olur, buna da ‘pasif tetik noktalar’ denir. Pasif olanlar bir türlü geçmeyen gerilim tipi baş ağrılarınızın sebebi olabilir, bu açıdan iyi değerlendirilmeli ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Fibrozitlerse, özellikle kürek kemiklerinin iç yüzünü dolduran kasın zayıflığı sonucunda karşımıza çıkmaktadır. Kürek kemiklerinin, kaburgalarımızın üzerinde kaslarla desteklenerek asılı duran yapılar olduğunu düşünürsek, kas dengesizliğinin doğrudan kürek kemiğinin hareketlerini etkileyeceğini düşünmek yanlış olmayacaktır. Bu durumda odaklanılması gereken şey çevre kaslarıdır. Bazı kasların gevşemeye, bazılarının ise kuvvetlendirilmeye gereksinimi vardır.

Hayrettin Horoz  Fizyoterapist Or-Ahayim Hastanesi

DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER?

Ağrılarınız dayanılmaz boyutlara ulaştığında uzanıp dinlenmek ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olacaktır. Gevşemeyi etkin kılmak için gevşeme egzersizleri konusunda fizyoterapistinizden destek almak doğru yaklaşımlar. Aynı zamanda duruş bozukluğu, uygun yastık, ağırlık taşıma prensipleri konusunda da eğitim almayı ihmal etmeyin. Tedavinize ek olarak stresten uzak durmak ve stres kontrolü ile tedavinizi daha etkin bir noktaya taşıyabilirsiniz.

Uygulanan tedaviler sonunda size verilen veya verilecek olan ev egzersizlerinizi ihmal etmeden yaparsanız problemlerin tekrarını önlemiş olur, etkin ve dengeli bir kas gücüne sahip olursunuz.

TEDAViDE NELER UYGULUYORUZ?

Klasik fizyoterapi, elektroterapi ajanları yanı sıra, friksiyon masajı, myofasiyal gevşetme, manuel terapi gibi uygulamalarla iyi sonuçlar alabilmekteyiz. Aynı zamanda yeni nesil, son teknoloji ürünü olan ve çok hızlı sonuç aldığımız ESWT (şok dalga tedavisi) ve TECAR (odaklanmış radyofrekans tedavisi) uygulaması ile oldukça memnuniyet verici sonuçlar aldığımızı söylemeden geçemeyeceğim.  Bu ağrılı, huzursuz durum rahatladıktan sonra da zayıflayan kasları kuvvetlendiren, gergin kasları da gevşeten egzersizlerle de tedavi desteklenmesi gerektiği unutulmamalı.

Bu uygulamaların yanı sıra kuru iğneleme ve bantlama teknikleri de uygulanmakta.  Bu uygulamanın tetik noktalarda başarılı sonuçlar verdiğini gözlemlerken bu konuda yapılan araştırmalarla desteklendiğini de izlemekteyiz.     

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün