İçimizden biri: Sara (Çiprut) Geron (1913 - 1996)

Naim GÜLERYÜZ Kavram
14 Şubat 2018 Çarşamba

Avukat Şapat Yasef Çiprut ve eşi Luna (Razon) Çiprut’un yedi çocuğu arasındaki tek kızı Sara, 21 Haziran 1913’de Edirne’de doğdu. İlkokulu Edirne’de okuduktan sonra ailesi İstanbul’a taşınınca kaydolduğu Notre Dame de Sion Lisesini birincilikle bitirdi. 1939 yılında Avukat Hanri Geron ile evlendi.1941’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine kaydolarak 1945 yılında mezun oldu ve avukatlığa başladı. Ancak kısa bir süre sonra, iki çocuğu (Mark ve Beti) ile yakinen ilgilenebilmek için mesleğine ara verdi.

Bu arada sosyal sorunlarla ilgilenmeye başlayan Sara Geron’un değişik makaleleri ulusal basında ve yabancı gazete ve dergilerde yayınlandı. 1958’den itibaren Le Journal d’Orient gazetesinde mükemmel Fransızcasıyla kaleme aldığı siyasi, kültürel ve toplumsal yorum ve makaleleriyle gazetenin sahibi ve başyazarı Albert Carassu (Karasu)’nun sağ kolu oldu. Faaliyeti kapsamında, İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi ve eşi, Tunus lideri Habib Burgiba ve eşi, Fransa’dan Pierre Mendes-France, Simone Veil, İsrail’den David Ben-Gurion, Moşe Dayan, Golda Meir, Yitshak Ben-Zvi gibi önemli kişilerle tanışarak röportajlar gerçekleştirmek fırsatını buldu.

Aynı zamanda mensubu olduğu Türk Yahudi Cemaatinin sosyal sorunlarıyla da ilgilendi ve gazetede işledi. Şiirleri, İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde defalarca edebiyat akşamlarının ana teması oldu.

Kadın ve çocuk haklarının güçlü bir savunucusu olan Sara Geron, Türk Hukukçu Kadınlar Birliğinin ve Uluslararası Hukukçu Kadınlar Federasyonunun kurucuları arasında yer aldı. Müzik aşığı ve piyanist Sara, aynı zamanda bu federasyonunun ‘Barışa Çağrı’ adlı küresel marşını yazdı ve besteledi.

Sara Geron, eşinin vefatından bir yıl sonra, 21 Kasım 1996’da İstanbul’da yaşama veda etti.

Kaynak:  Naim A. Güleryüz.  Tarihte Yolculuk – Edirne Yahudileri (Gözlem, 2014)