Manhattan’ın en büyük sinagogundan karışık evliliklere onay

B’nai Jesherun Sinagogu hahamları bundan böyle farklı dinlerin mensuplarıyla evlenecek Yahudilerin düğünlerini gerçekleştirecek.

Kültür 0 yorum
21 Haziran 2017 Çarşamba

Yahudi Kimliği, Ait Oluş ve 21. Yüzyılda Cemaat’ konusunda bir sene boyunca araştırma, sohbet toplantıları, seminer ve konferanslar gerçekleştiren New York’un Üst Batı Yakasındaki trend belirleyici, liberal eğilimli B’nai Jesherun Sinagogu önemli bir açıklama yaptı. B’nai Jesherun, geçtiğimiz hafta bir duyuru ile bundan böyle sinagoglarında görevli hahamların, Yahudi aile yaşamını güçlendirme çalışmalarının bir parçası olarak farklı bir dinin mensubu ile evlenecek olan Yahudilerin nikâhlarını belli şartlar altında kılacağını açıkladı.

Kıdemli hahamlardan J. Rolando Matalon, cemaat mensupları ile gerçekleştirilen ‘derin sohbetler ve fikir paylaşımları’ ile  geçen son senenin onları bu ‘tarihi dönüm noktasına’ getirdiğini söyleyerek, “B’nai Jesherun’da Yahudi yaşamına yaklaşım şeklimizde önemli bir değişikliğe gidiyoruz. Bu değişiklik özellikle farklı dinlere mensup çiftleri kapsıyor” açıklamasında bulundu.

Birbirinden farklı birçok üyesi olan B’nai Jesherun Cemaati, yetişkin çocukları başka dinden biriyle evlenecek olan karışık evlilik yapmış Yahudi anne babaların ya da karışık ailelerden gelen anne babaların dile getirdiği kaygılara odaklandı.

Rav Matalon,  karışık evliliği ancak çiftin çocuklarını Yahudi yetiştirmeye söz vermeleri halinde gerçekleştireceklerini belirterek, “Onları içimize almazsak, kaybederiz. Onları ve Yahudi geleceklerini kaybetmeye hazır değiliz” dedi. Yahudi olmayan tarafın eski dinini sinagogun kapısından girerken arkalarında bırakmaları gerektiğini söyleyen Matalon tamamıyla dinler arası evliliğe izin verilmese de eski uygulamaya göre çok daha kapsayıcı bir tutum sergileyeceklerini belirtti.

Dinler arası evlilik konusunda gelenekten ayrılma kararı ülke çapında tartışmalara neden oldu.

B’nai Jeshurun sinagogu 1.700 aileye hizmet eden ABD’nin en önemli sinagoglarından olmakla beraber Şabat günlerinde dolup taşmasıyla biliniyor. Batı Yakasında 88. Sokak’taki Fas mimarisi ile öne çıkan görkemli sinagog 1825 yılından kurulduğundan beri sosyal adalet konularında ön planda oldu.

 

1 Yorum