Birinci Meclis-i Mebusan Yanya Mebusu: Daviçon Efendi [Levi] (David Matasya Levi)

Musevi ve Rum okullarında İbranice, İspanyolca ve Rumca öğrenim gören, özel bir hocadan Türkçe dersleri alan Yanya, kariyerine mal kaleminde memuriyete başlamıştı.

Naim GÜLERYÜZ Kavram
11 Ocak 2017 Çarşamba

Sarraf Matasya’nın oğlu olarak, mezar taşı kayıtlarına göre, 1832’de Yanya’da doğdu; 1913 yılında aynı şehirde öldü. Musevi ve Rum okullarında İbranice, İspanyolca ve Rumca öğrenim görüp özel bir hocadan Türkçe dersleri aldı. Yanya mal kaleminde memuriyete başladı. Daha sonra sandık sarraflığı görevine getirilen ve vilayet meclisi üyeliğine seçilen Daviçon Efendi, Yanya Ticaret Mahkemesi Başkanlığı ve İstanbul İstinaf Ticaret Mahkemesi azası olarak da görev gördü.

8 Kasım 1876’da Yanya Mebusu seçilerek Meclis-i Mebusan’da yerini aldı. Bir konuşmasında, Osmanlı Maliyesinin düzenlenerek “Paranın değerinin korunması ve hazine gelirlerinin ancak halkın ekonomik refahını yükseltecek konulara tahsis edilmesi” gerektiğini, yerli halkın yabancılar lehine fakirleştiğini1” vurguladı. Osmanlı maden ve ormanları üzerindena yabancı ülkelere verilen imtiyazlara karşı şiddetle karşı çıktı. Rus işgali altındaki bölge muhacirlerine yardım için Meclis üyeleri arasında bir bağış kampanyası başlattı. 

 Padişah’ın başkanlığında kurulan ve alınacak ekonomik tedbirlerin görüşüldüğü Muhacirin Komisyonu’nda da görev yapan Daviçon Efendi, bir süre de Yanya Yahudi Cemaati’nin başkanlığını yürüttü.

Kaynak: Naim A. Güleryüz, Toplumsal Yaşamda Türk Yahudileri, Gözlem, 2012

 1Hasan Kayalı, “Jewish representation in the Ottoman Parliaments”, 1991