Compass doganbaruh

Mutlu ve sağlıklı olmanın yolları

Sağlıklı beslenmenin dışında, kendimizi sağlıklı, iyi ve mutlu hissetmenin birçok yolu var. Geçtiğimiz hafta ilk bölümünü yayınladığımız bu yolları okumaya başlamadan önce, bilmenizi isterim ki, bir insanın kendini sağlıklı ve mutlu hissetmesi için gerekli olan ilk ve en önemli faktör bütünlük hissidir. (zihin-ruh-beden arasındaki mutlak harmoni) İnsan, mutlak bir bütünlük içerisinde olduğunda, mutluluk ve sağlık kendiliğinden bir şekilde gelip insanı buluyor!

Mutlu ve sağlıklı  olmanın yolları

GEVŞEME

Kendinize, her gün, huzur ve sessizlik içinde geçirmek için en az 15 dakika ayırın.

Tamamen size ait olan bu dakikalar, güzel düşüncelere dalma, meditasyon yapma ve derin bir nefes alma, sıcak bir duş alma, doğada yürüyüşe çıkma, taze havayı ciğerlerinize çekme zamanı olsun…

Zihni dinlendirici bir müzik dinleyin. Küveti sıcak suyla doldurun ve içine biraz bitki özü damlatın. Yüzünüze sürmek için bir maske yapın, gözlerinizin üzerine, papatya çayına batırılmış pamuk parçaları yerleştirin. Küvetin içine girin ve uzanın.

GÖRSELLEŞTİRME YAPMAK

Hepimize yaratıcı bir hayal gücü verilmiş. Biraz pratik yaparak, bizi hayal ettiğimiz herhangi bir yere götürebilecek olan ve zihnimizde kendi gerçekliğimizi oluşturabilmemizi sağlayan görselleştirme gücümüzü geliştirebiliriz.

Kendimi ne zaman huzursuz hissetsem ya da beynimin içerisinde bir uyumsuzluk olsa (örneğin, kararsızlık ya da kızgınlık gibi), yoga öğretmenlerimden öğrendiğim, Işık Yağmuru adlı şu basit yöntemi kullanırım:

Bir ışık yağmurunun altında durduğunuzu hayal edin. İri damlalar üzerinize düşüyor ve vücudunuzun her yerinden süzülüyor. Beyaz ışık üzerinize bir şelale gibi yağıyor ve sizi sırılsıklam ediyor, sizi kucaklıyor. Işığın içinde kayboluyorsunuz. Işık, sizi arındırıyor ve eskiden sahip olduğunuz sağlığa ve canlılığa yeniden kavuşmanızı sağlıyor. Bu ışığın nasıl farklı renklere büründüğünü hissedin: mor, eflatun, lacivert, gökyüzü mavisi, yeşil, sarı, portakal rengi ve kırmızı.

Rengârenk auranızın, gün boyunca çevrenizi sardığını ve sizi koruduğunu hissedin. (Bu egzersizi sabahları, evden çıkmadan önce yapmak en iyisidir. Böylece, güne, temiz ve güçlü bir aura ile başlamış olursunuz.)

MÜZİĞİN GÜCÜ

Müzik, sağlık için mutlaka gereklidir. Müzik bir ilaç, kendinizi ifade etmenizi sağlayan bir yöntemdir.

Müzik egzersiz yaparken büyük fark yaratır, gevşemek ve yoga yapmak için de böyle.

UYKUNUN GÜCÜ

Uyumak, vücudun kendini yeniden inşa etmesi ve sağlıklı kalması için mutlaka gereklidir. Uykusuzluk, aşırı yemenin en büyük nedenlerinden biridir. Birçok insan, açlıkla yorgunluğu ayırt edemez ve uykusuzken daha fazla yiyerek, enerji kazanmak ister. Kışın, odanızın penceresi açık bir şekilde uyumayı deneyin. Sabahları uyandığınızda çok daha zinde ve canlı olacağınızı göreceksiniz. Yeterince uyuyamamak; yorgunluk, asabiyet, hafıza kaybı ve konsantrasyon sorunlarına neden olabilir.

Daha iyi uyumak için kullanabileceğiniz birkaç yöntemi aşağıda bulabilirsiniz:

• Yatmaya gitmeden hemen önce birkaç esneme ve derin nefes alma egzersizleri yapın.

• Çarşafların ve yastık kılıflarının üzerine, rahatlatıcı özelliğiyle bilinen lavanta suyu serpiştirin.

• Alkol, çay, kahve, kola ve çikolata gibi uyarıcılardan uzak durun. Geceleri ağır ve hazmı zor yiyecekler yemeyin.

• Akşam yemeğinde balık ve yeşil sebzeler yemek, gece güzel bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Bu yiyecekler, yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içermektedir. Uykusuzluğa karşı son derece etkilidirler.

• Yemekten sonra, sarıpapatya çayı (gevşeticidir) ya da keskin nane çayı için. (hazma yardımcıdır)

• Rahatlatıcı bir müzik dinleyin.

• Yatmadan yaklaşık iki saat önce sıcak bir duş alın (vücut sıcaklığının önce yükselmesini sonra da düşmesi, vücudun üzerinde doğal bir uyku etkisi yaratır)

• Akşamları, ışıkları, mümkün olduğunca kısık ve gündüzleri de mümkün olduğunca parlak olacak şekilde ayarlayın. Işık, vücudun sirkadiyen saatinde önemli bir rol oynamaktadır.

RUH HALİNİZİ CANLANDIRMAK İÇİN DUYULARINIZDAN YARARLANMAK

• Gözlerinizi kullanın: kırmızı ve beyaz gibi canlandırıcı renklere bakın. Portakal rengi sizi neşelendirecek, mor ise enerji verecektir.

• Burnunuzu kullanın: bir limonu, okaliptüs yağını, tarçını, karanfili ve mandalinayı koklamak, insana her zaman enerji verir.

• Kulaklarınızı kullanın: sizi neşelendiren ve mutlu anılar çağrıştıran şarkılar dinleyin.

• Parmaklarınızı kullanın: sevdiklerinize dokunun, köpeğinizi okşayın, eşinize, sevgilinize ya da çocuğunuza masaj yapın.

• Ağzınızı kullanın: yiyeceğinizi, yavaş yavaş, tadına vara vara yiyin.

SARILMANIN GÜCÜ

Sevdiklerinize her gün en az 10 kere sarılmaya çalışın. Bunun karşılığını, sevdiklerinizin size kat kat fazlasıyla sarılmalarıyla aldığınızı göreceksiniz.

DUA ETMENİN GÜCÜ

Dua etmek, doğanın, evrenin; nasıl adlandırırsanız adlandırın; bize başka bir hediyesidir. Burada bahsettiğim dindar ya da bağnaz olmakla ilgili değil; ama ben, umuda ve dua etmenin gücüne kesinlikle inanıyorum.

 

RUHUMUZ İÇİN

• Şikâyetlerinizin az olmasına daha çok şükredin!

• Her güne halinize şükrederek başlayın!

• Her zaman SEVGİ ile pozitif ve keyif alarak yemek yapmaya çalışın. Gerçekten fark yaratacaktır.

• AHLAKLI bir yaşam duruşundan taviz vermeyin.

 

VÜCUDUNUZ İÇİN

 

• Sağlıklı, renkli ve dengeli beslenmenin yolu özellikle iyi bir kahvaltıdan geçer. Gün boyu yakıtınız olacak gıdaları alırken vücudunuzu ‘boş’ kalorilerle doldurmaktan kaçının.

• Her zaman bitkisel gıdaları tercih edin.

Daha fazla sebze, meyve, kuruyemiş ve tam tahılların yanı sıra taze balık ve az yağlı süt ürünleri tüketmeye çalışın.

• Yemekleri vakti gelmeden önce planlayın, böylece yoldan çıkarıcı sağlıksız gıdalardan uzak durabilirsiniz.

• Her zaman çantanızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Fazladan su bulundurun. Bu şekilde sırf vücudunuz açlık hissetti diye zararlı besinleri yemek gereğini duymazsınız.

• Sağlıksız malzemeleri sağlıklı olanlarla değiştirin. Örneğin; peynir, sosis, sucuk veya pastırma dolu bir omlet yerine, yumurta akı ve sebzeden yapılmış bir omlet çok daha sağlıklıdır.

• Daha küçük porsiyonlar servis ederek beyninizi kandırın.

• Yiyebildiğiniz kadar yavaş yemeye çalışın. Çiğneyin, çiğneyin, çiğneyin!

• Çikolatayı gerçekten çok seviyorsanız, az miktarlarda tüketmeye çalışın ve her

zaman en kalitelisini seçin, çünkü siz buna değersiniz!

• Boş kalorilere dikkat edin. Örneğin; gazlı içeceklerin hiçbir besleyici değeri yoktur ve boş kalorilerle doludurlar. Su ve taze sıkılmış meyve ve sebze sularından şaşmayın.

 

HEM VÜCUT HEM DE RUHUMUZ İÇİN

• Egzersiz yapmaya âşık olun!

Fiziksel egzersizler, bizim hastalıklardan korunmamıza ve özellikle sağlıklı beslenmeyle birleştiğinde kilo vermemize yardımcı olurlar.

• Kilo vermenin formülü basittir: Aldığınız kaloriden daha fazlasını yakmalısınız.

• Her zaman kendinizi motive edin. Kendi kendinize bugün biraz daha fazla çalışacağınızı söyleyin. Bu telkin size, egzersizlerinizde, fazladan bir kilometre daha yürümenizde ve genel yaşam tutumunuzda yararlı olacak ve gereksiz düşüncelerden veya alışkanlıklardan kendinizi arındırmanızda işe yarayacaktır.

Egzersiz yapmayı hayatınızın bir parçası haline getirmeniz için birkaç ipucu

• Eğer her gün spor salonuna gitmeye veya egzersiz yapmaya vaktiniz yoksa hiç olmazsa randevularınıza, işinize ya da en azından markete yürüyerek gidip gelin. Yürümekle araba sürmek arasında tercih yapmak zorunda kalırsanız yürümeyi tercih edin.

• Asansör yerine merdivenleri kullanın.

• Fiziksel olarak yapabileceğiniz, hoşunuza giden ve motive edici aktiviteler edinin.

• Kendinizi hemen tüketmeyin. Kendinizden emin bir şekilde yavaştan başlayın ve

hazır hissettiğinizde azar azar hızınızı veya performansınızı arttırın.

Canınız mı sıkkın? Hemen dışarı çıkın ve yürümeye başlayın! En iyi panzehirdir! Anında kendinizi daha iyi hissetmeye başlarsınız!

Yürümek için pahalı aletlere veya spor salonlarındaki teçhizatlara ihtiyacınız da yoktur. Tek ihtiyacınız olan sağlıklı durumdaki bacaklarınız ve bir çift rahat yürüyüş ayakkabısıdır. Renkli bir hayatınız olsun!

Sevgilerimle, Clarita

 

RENKLER HAKKINDA

Renkler önemlidir. Daha önce de dediğim gibi, sağlıklı yiyeceklerin renkleri o kadar çeşitli ve güzeldir ki, yemezsek gerçekten yazık etmiş oluruz. Her gün, gökkuşağındaki bütün renklerden yemeye çalışın. Her renkten en az bir yiyecek yiyin. İşte size birkaç olasılık:

 

Doğanın rengi: YEŞİL

Yeşil güzelliktir, yeşil huzurdur. Yeşil ilham vericidir! Sakinleştiricidir, stresi azaltır, sükûneti iletir, sağlıktır, umuttur, bolluktur, berekettir, anlayıştır.

DOĞA yememiz için YEŞİL RENKLİ şu güzellikleri sunmaktadır:

Enginar, avokado, yeşil salata, ıspanak, pırasa, bezelye, kivi, kabak, salatalık, yeşil elma, yeşil bitkiler...

 Toprağın rengi: Kahverengi

Aynı zamanda patatesin, tarçın kabuğunun, Şiitake mantarının, vanilyanın, mercimeğin, soğanın, kepekli ekmeğin, cevizin, keten tohumunun, kepekli bisküvilerin... Dahası ve hepsi kadar önemlisi, kakao ve çikolatanın rengidir.

Enginliğin rengi: Mavi

Denizlerin ve gökyüzünün rengi son derece iyileştirici bir renktir... Dinginlik, sakinlik ve huzur duygularını çağrıştırır... Ve işte belki de bu sebepten bazı insanlar iştahı bastırdığını iddia ederler. Demek ki birçok durumda fazla yemenin veya yanlış besinlerle beslenmenin nedeninin stres ve sıkıntıdan kaynaklandığını farz edebiliriz. Eğer sizde bu durumdaysanız, MAVİ’yi masa örtüsü rengi olarak hatta tabağınızın rengi olarak deneyin... Kim bilir, belki de işe yarar! Ayrıca yemek yerken biraz da BLUES müziği dinlerseniz bu da size yardımcı olabilir!

Mavi doğada yiyeceklerde nadiren karşımıza çıkar. Bazıları yaban mersini, kuru erik ve doğduğum ülke olan Peru’nun nefis MAVİ mısırı.

Saflığın rengi: Beyaz

Karın, yoğurdun, yumurta akının, soğanın, sarımsağın, karnabaharın rengi.

Hayatın başlangıcının sembolü olan yumurta ile başlayalım.

Yumurta akı hiçbir kolesterol ve yağ içermeyen harika bir konsantre protein kaynağıdır... Hazırlaması ve sindirimi kolaydır.

YOĞURT: Yoğurdun faydaları tüm dünya tarafından bilinmekte. Buzdolabında her zaman hazır bulundurularak istediğiniz zaman tüketebileceğiniz bir besindir. Kahvaltıda, öğlen yemeğinde, atıştırmalık olarak, akşam yemeğinde, her ortama yoğurt yakışır.

Sarımsak her evde mutlaka olmalıdır. BEYAZ SOĞAN ise bütün diğer renkteki ve şekildeki soğanlar arasında süper tatlı olanıdır.

Beyaz bütün renklerin çıkış noktasıdır.

Tutkunun rengi: Kırmızı

Kırmızı aydınlık, sıcak bir renktir, enerji, güç verir, dikkati çeker, cesaret verir. Kırmızı tutkudur, aşktır, acıdır, cesarettir, hayattır, çünkü kanımızın rengidir ve kan olmazsa yaşayamayız. Kırmızı ayrıca baharatlı, acılı, seksi de olabilir...

Hadi şimdi doğanın hediyesi olan favori kırmızılarıma bir bakalım. Bazılarının hem içi hem dışı kırmızıdır. Bazılarının dışı kırmızıdır, içi başka renktir. Bazıları da tam tersidir. Mesela karpuz: Dışı yeşil, içi kırmızı…

 Bunlar da en sık kullandıklarım:

Domates, kırmızıbiber, çilek, turp (içi kırmızı); karpuz, kırmızı elma...

Enerjinin rengi: Turuncu

Sıkıştırılmış enerji, pozitif, coşkulu, yaratıcı, ısıtıcı ve ferahlatıcı, aynı zamanda sağlıklı, tutkulu, sevinçli...

Turuncu rengi temsil eden en bilindik sebze ve meyveler:

Havuç, portakal, balkabağı, mandalina, tatlı patates, kayısı, altın çilek ve turuncu biber.

Sadeliğin rengi:  BEJ:  Bej 

BEJ rengi sıcak toprak kahverengisi ile saf beyaz’ın karışımından oluşur.

Kahverengi tabiatın bir rengi ve beyaz da birçok rengin kaynağıdır. Bu ikisi birleşerek son derece sakinleştirici, çok yönlü ve son derece sağlıklı yiyecekleri temsil eden bir renk oluştururlar.

Bunlar: susam, zencefil, nohut ve bazı kuruyemişler tabii ki...

Gün ışığının rengi:

 SARI

Aydınlık, Neşeli, Enerjik!

Sarı, limonun ve muzun, ayrıca ananasın içinin rengidir... Sarı kıtır kıtır elmalar, SARI sulu BİBERLER, sarı sarı greyfurtlar hatta çeri domatesler...

 

Bilgeliğin rengi: Mor

Kırmızı ve mavi’nin mistik karışımı.

Mor renk aynı zamanda kırmızı gibi tutkuyu çağrıştırır. Mor aynı zamanda bilgeliği çağrıştırır. Gizemlidir, asildir, mistiktir, oldukça ruhanidir, ilham vericidir. Mor, cana yakındır. Bana çocukken annemin bahçemizde yetiştirdiği muhteşem orkideleri hatırlatır.

CLARITA’S WAY mutfağında morun anlamı:

Patlıcan, erik, mor lahana, pancar, mor soğan, üzüm, mor pancar lahanası, mor fesleğendir...

Karanlığın rengi: Siyah

Diğer bütün renklerin toplanma

noktası ya da son durağı…

Siyah ayrıca eriğin kuruduğunda aldığı renktir; böğürtlenin, siyah zeytinin, nefis siyah fasulyenin ve nadir bulunan siyah pirincin rengidir...

 ve Rengârenk: Gökkuşağı

GÖKKUŞAĞININ ardında her zaman mutluluk vardır.

Kendi kendime her gün hatırlattığım renkli ipuçları

 

BLOODY CLARY

İyi bilinen ve çok sevilen Bloody Mary’nin Clarita yorumu

Malzemeler

4 adet büyük boy veya 6 adet orta boy domates

1 diş ezilmiş sarımsak

Yarım kırmızıbiber

Yarım bardak kıyılmış kereviz sapı, birkaç parça da süslemek için

Bir tutam deniz tuzu, pul biber ve karabiber

Hazırlanışı

• Meyve sıkacağında domateslerin, biberin, kereviz saplarının ve sarımsağın suyunu sıkın.

• Bir bardağa doldurun.

• Servis etmeden önce biraz limon ve taze çekilmiş karabiber ilave edin.

• Tadına bakın, gerekirse biraz daha deniz tuz ekleyin.

Limon veya lime dilimleriyle, yarım kesilmiş çeri domateslerle, Frenk maydanozu, taze fesleğen yaprakları veya biberiyeyle süsleyin.

Dilerseniz buz ekleyin.

Çeşitlemeleri

Meyve sebze sıkma makinesiyle sıkılmış veya rendelenmiş zencefil suyuyla daha acı bir tat elde edebilirsiniz.

 

CLARUSSIAN SALAD

Adından da anlaşılacağı gibi, Claritanın kendine has Rus Salatası... Renklerin ve dokuların hoş bir karışımı... Hoş sürprizlerle dolu... Çok dekoratif ve besleyici...

Malzemeler

İç malzemesi için

3-4 adet haşlanmış orta boy patates

5 adet orta boy mor pancar, pişirilmiş

2 adet orta boy havuç, pişirilmiş

1 demet kıyılmış taze soğan

1 adet orta boy kıyılmış soğan

1 bardak pişmiş bezelye

Yarım bardak ince doğranmış salatalık turşusu

Yarım çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 bardak sos

Birleştirmek için

1 bütün kıvırcık salata

1/4 bardak az pişmiş bezelye, süsleme için (resimde görüldüğü gibi)

Sosu için

50 gr zeytinyağı

50 gr sirke

2 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı esmer şeker

Sosu yapmak için bu dört malzemeyi blenderden geçirin.

İpucu: Bir kavanozda da karıştırabilirsiniz, kapağını kapatıp iyice çalkalayın.

Hazırlanışı

Patatesleri, havuçları ve pancarları pişirmek için

• Büyük bir tencereye patatesleri, pancarları ve havuçları üç litre suyla birlikte koyun ve kaynatın. 20 dakika kaynatın ve havuçları çıkartın. Patatesleri kontrol edin, yumuşamışlarsa onları da çıkartın. Pancarları da yumuşayıncaya kadar haşlamaya devam edin. Daha sonra soğuk suyla yıkayın. Kabuklarını soyup, küp küp doğrayın.

• Bir kâsede, patatesleri, havuçları, pancarları, kıyılmış soğanları, salatalık turşularını, bezelyeleri ve sosu güzelce karıştırın. Çekilmiş karabiber ekleyin. Bu karışımı buzdolabında cam bir kapta kapağı kapalı şekilde 1-2 saat bekletin.

• Bütün kıvırcığı alın ve kalbini boşaltın. İçini karışımımızla doldurun. Fazladan bezelyelerle veya istediğiniz şekilde üzerini süsleyin.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün
Yorum Yapmak için üye girişi yapın!Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekiyor...
Üye Girişi yapmak için Tıklayın