Artık, sen nereye kitapların oraya: Calibro

Benim gibi okumayı seven biriyseniz, yaklaşık 15 gündür İstanbul’u süsleyen kitaplı otobüs durakları sizin de dikkatinizi çekmiştir. İlginç bir açık hava reklam kampanyası olmasının yanı sıra geçen hafta basın lansmanını gerçekleştiren, Türkiye’nin e-kitap okuyucusu Calibro’dan bahsetmek istiyorum

Riella VARON Teknoloji
22 Ekim 2014 Çarşamba

Var olan kitap okuma alışkanlığımızı uzun bir süredir değişiklik göstererek, yeni bir okuma kültürünü bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde ediniyoruz. Bu da hayatımıza giren dijital ürünler sayesinde gerçekleşiyor. Bu ürünlerden bir tanesi de e-kitaplar. Ülkemizde, e-kitap araçları yurtdışındaki kadar yaygın kullanılmıyor. Bunun sebepleri arasında Türkçe elektronik kitaplarının azlığının da etkili olduğunu biliyoruz.

Binlerce kitaplığı, kütüphaneyi metroda, işte, okulda, tatilde şezlongunuzda, çantanızda; her yerde yanınızda taşıyabileceğiniz bir Calibro var artık… Online kitap dünyasında yer alan Babil.com tarafından tasarlanan ve desteklenen Türkiye’nin tamamen yerli yatırımıyla, yüzde yüz Türkçe dil hakimiyetine sahip Calibro e-kitap okuyucuları, ekim ayında online olarak satışa sunuldu. Özellikle Türkçe kitaplara ulaşma ve okuma fırsatı sunan bu araç; kâğıt doğallığında ekranı, pratik menüsü, not alabilme özelliği ve de okuduğunuz metindeki beğendiğiniz kısımları sosyal medya da paylaşma imkânları gibi birçok özelliği içinde barındırıyor. Ayrıca uzun süreli batarya ömrü ve sesli sözlük desteği ile hayli farklılaşan bir ürün olduğunu da gözlemleyebiliyoruz.

Yukarıda saymış olduğumuz özelliklerden dolayı Calibro standart bir tabletten farklı olarak karşımıza çıkıyor. Özel ekran ve E-ink teknolojisiyle piksel mantığından çok farklı olarak dijital mürekkep teknolojisini sunarak; iki saatten daha fazla süreyle yorulmaksızın okuyabileceğiniz bir ortamı bize ve gözlerimize sunmayı amaç edinerek kullanıcı dostu bir ürün olma özelliğiyle de kullanıcının sağlığını da önemsediklerini ifade ediyorlar. Bu ürün sayesinde yaklaşık 3 bin kitabı da içinde barındırabiliyor olması da kitapseverler için dijital bir veri ortamına aktarılıyor olması da, ayrıca yararlı bir özellik olarak sunuluyor.

Teknolojik anlamda gelişen bu dijitalleşme sürecinin de kitap okuma alışkanlığına olumlu etkisi olduğunu düşündüğümüz de (kitap kokusunun ortadan yok olmasını saymazsak) kitapla haşır neşir olamayan çocukları, kişileri bu tarz araçlarla daha çok okumaya özendirebiliriz, yeni kitapların dijital ortama kaymasıyla yeni bir okur – yazar kitlesinin bile edinilebileceğini düşünüyorum.

Bu nedenle ülkemizde yerli bir markanın geliştirmiş olduğu bu girişimin devam etmesini, meraklıları için faydalı olmasını umuyorum ve daha önemlisi birçok yerli girişimin sağlanmasıyla bizim de daha uygun fiyatlarla bu tarz ürünlere ulaşabilmemiz konusunda fayda sağlanabileceğini fikrindeyim.

Yazımı sonlandırmadan önce Calibro’nun kitap dünyasına eğlenceli girişini anlatan stop-motion tekniği kullanılan reklam filmini seyretmenizi de öneririm:  http://www.youtube.com/watch?v=T-uJmvPUtFU&feature=youtu.be

Hiçbir şey, iyi bir kitap kadar keyif veremez, heyecanlandıramaz, ilham veremez, teşvik edeme, eğitemez, büyüleyemez veya eğlendiremez…

Keyifli okumalar dilerim.