Amos Gitai’nin konferansı yarıda kaldı

Fransız Kültür Merkezi’nin 22-30 Kasım tarihleri arasında düzenlediği ‘Anavatan ve Sürgün: Amos Gitai Sineması’etkinliği için İsrailli ünlü yönetmen Amos Gitai İstanbul’a geldi

Viktor APALAÇİ Dünya
4 Aralık 2013 Çarşamba

Sanatçının Pera Müzesi’nde gösterilen yedi filmlik gösterinin son gününde Amos Gitai’nin verdiği konferans ise yarıda kaldı.

İlk sıralarda oturan bir Filistinli’nin bayrak açıp, slogan atarak, İsrail’i katliam yapmakla suçlayarak başlattığı gösteriye, salonun farklı köşelerinde oturan iki kız, üç erkek gösterici de katıldı.

İngilizce olarak “Siz insanları öldürüyorsunuz” protestolarına karşı, Pera Müzesi güvenlik görevlilerinin göstericileri salondan çıkmaya davet etmesi üzerine Amos Gitai, “Gitmenizi istemiyorum. Anlaşmanın yolu diyalogdan geçer. Size mikrofon uzatsınlar. Kendinizi ifade ediniz,”dedi.

Bir kız gösterici“Filistin diasporasının sorumlusu kim? Siz medyayı kullanarak Filistinlileri öldüren İsrail Devleti kurban olarak gösteriyorsunuz”dedi.

Amos Gitai ise“Ben politikacı değilim. Burada sinemayı temsil ediyorum. Bütün İsraillileri bir sayarsanız anlaşabilmek zor olur. Meşru bir protesto yaptığınızı düşünüyorum. Ama ben Filistinli yönetmen Eli Süleyman ile müştereken film yaptım. Az evvel izlemiş olduğunuz ‘Kipur’ filminin Cannes Film Festivali’ndeki galasına Mısırlı yönetmen Yusuf Şahin oyuncu kadrosuyla birlikte izlemeye geldi. Yusuf Şahin ülkesinde Kipur Savaşı konulu bir İsrail filmine gittiği için eleştirildiğinde, filmin Cannes’da gösterilen filmlerin en iyisi olduğunu, kendi duygularını da ifade ettiğini söyledi. Her iki tarafta hem melek hem şeytan var. Her iki tarafta manipüle ediliyor. Size söz hakkı tanıdım ama benim konuşmamı slogan atarak sürekli kesiyorsunuz,”cevabını verdi.

Fransa İstanbul Başkonsolosluğu Bölgesel Medya Ataşesi Fanny Aubert Malourice’nin ve Pera Müzesi güvenlik elemanlarının göstericileri sakinleştirmeyi başaramamaları üzerine Amos Gitai konferansını yarıda bıraktı.

Konferanstan sonra Divan pastanesindeki, şarap-peynir eşliğindeki söyleşi de Amos Gitai salonda söyleyemedikleri dile getirme imkanı buldu.

Sinemaseverlerin sorularını yanıtlayan Gitai filmlerinden sıklıkla işlediği sürgün ve ütopya konuları aracılığıyla Ortadoğu tarihiyle birlikte kendi hayatını ele aldığını anlattı.

Dostane bir hava içinde yarım saat süren sohbetin ardından Amos Gitai, aynı salonda TRT için yapılan bir söyleşide yer aldı.