İSRAİL’DE TÜRK SANAT MÜZİĞİ: Yeşilçam Şarkıları Korosu

Türkiyeliler Birliği, Yeşilçam Korosunu hayata geçirerek çalışmalarına bir yenisini kattı. Geçtiğimiz günlerde ilk kez sahne alan koro beğeni ile izlendi

Dora NİYEGO Toplum 0 yorum
3 Ekim 2012 Çarşamba

Dünyanın çeşitli ülkelerinden İsrail’e göç eden Yahudiler, doğdukları ülkelerin geleneklerini, lisanını ve müziğini beraberlerinde götürmüş ve bu geleneklerini halen sürdürmeye çalışıyorlar.

Elli yaş üstü Türk Yahudileri de, topluca yaşadıkları bazı bölgelerde, zaman zaman Türk geceleri düzenleyerek, doğup büyüdükleri kültürü devam ettiriyorlar. Böyle gecelerde Türk sanat müziği eşliğinde, masalarını, yaprağından lakerdasına kadar, piyazı, turşusu, taraması, böreği ve türlü türlü Türk mezeleri ile donatarak, rakı keyfi yapar, böylece geçmiş günleri anımsamaya çalışıyorlar.

Bu yıl, Türkiyeliler Birliği geleneksel etkinliklerinin yanı sıra bir ilke daha imza atarak, Yeşilçam Korosunu kurdular.  Bu fikri hayata geçiren Moiz Sustiel ve Linda Eskenazi, 1958 senesinde ülkeye göç eden Türk Sanat Müziği ustası Moti Adanalı’yı, koro üyelerini çalıştırması için görevlendirdiler. Bir yıl süren meşakkatli bir çalışmadan sonra, geçtiğimiz günlerde, Bat Yam Kültür Kulübü salonunda hazırlanan bir faaliyette, Yeşilçam Korosu ilk konserini başarı ile gerçekleştirdi. Koro, repertuarına, Türk Sanat Müziği şarkıları yanı sıra, Ladino dilinde birkaç parçaya da yer verdi. Dinleyiciler, Türk müziğini dinlemenin verdiği zevkin yanında, doğup büyüdükleri Ladino şarkıları ile de özlem giderdiler. Profesyonellere taş çıkartan koro ile birlikte söyledikleri şarkılar ile dinleyiciler coşarak, hoşça vakit geçirdiler.

Yeşilçam Korosunu idare eden ve o gece Nitsa Kremer’le birlikte Ladino şarkılar da söyleyen Moti Adanalı, 12 yaşında İsrail’e göç etti. Orada piyano eğitimi de alarak, her çeşit müzik dalında kendini yetiştirdi. 1970 yılında, Türk Yahudilerinin İsrail’e göç etmeye başlaması ile onlarla birlikte Türk geceleri tertip etmeğe başladı. Buzuki, organ ve gitar da çalmayı da öğrenen Adanalı, bu yıl tertiplenen gecede, Yeşilçam Korosunu büyük bir beceri ile idare ederek, dinleyicilere bir hünerini daha gösterdi; böylece sanat hayatına bir başarı daha kattı. Aynı gecede, bir yıl önce İsrail’e göç eden Nitsa Kremer, Ladino şarkılarda Adanalı ile düetler yaparak, birlikte çok güzel bir çift oluşturdu.

Gecenin en büyük sürprizi ise, Türkiye’de konservatuar eğitimi almış olan Hadas Palyarden ile Eliyahu Digmi’ nin de sahne alması idi. Hadas Pal Yarden’in seslendirdiği Çanakkale türküsüne, Eliyau Digmi uduyla eşlik etti. 

Gecede, Yeşilçam Korosunun verdiği konserin yanı sıra, derneğin tiyatro grubu, Türkçe, Ladino ve İbranice dillerinde üç skeç sahneleyerek, derneğin tiyatro geleneğini bu yıl da sürdürmüş oldu. Yöneticiler Violet ve Şlomo Bahar’ın önderliğindeki sahnelen skeçlerde rol alan diğer üyeler, yıllardır tiyatro çalışmalarını devam ettirerek, tiyatro dalının, bin iki yüz kişilik seyirci kitlesinin vazgeçilmez bir tutkusu haline gelmesini sağladılar.  Geçen yıl sahnelenen ‘Amor en la Zinganeriya’ müzikali de büyük beğeni toplamıştı.

Geceye renk katan faaliyetler, üyelerin hoş vakit geçirmelerini sağlamanın yanı sıra, Türkçe lisanını, Türk müziğini ve geleneklerini devam ettirmek ve Sefarad Yahudilerinin beş yüz yıl boyunca konuşmayı sürdürdükleri Ladino lisanını yaşatmak için katkıda bulunmayı amaçlıyor. 

Türkiyeliler Birliğinin şimdiki başkanı, on yıl boyunca İstanbul’da İsrail Kültür Ataşeliği görevini sürdüren Zali Toledo ve derneğin üyeleri İsrail’de ikamet eden Türkiye kökenlilerin yaşamlarına renk katmak ve destek vermek amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

 

1 Yorum