Fransız direnişçi yaşama veda etti

Fransız direniş hareketinin kahramanlarından ve yaşadıklarını günümüze kadar aktarabilen az sayıdaki liderlerden Raymond Aubrac, Nisan ayının ikinci haftası Paris’te 97 yaşında yaşamını yitirdi

Nelly BAROKAS Kültür
24 Nisan 2012 Salı

Alman konvoyuna yönelik cesur saldırı girişiminin ardından eşi ve aynı zamanda direniş üyesi Lucie tarafından koruma altına alınan Raymond Aubrac, 10 Nisan günü Val de Grace askeri hastanesinde yaşamını yitirdi.

Yahudi bir ailenin çocuğu olarak 31 Temmuz 1914’te Fransa’nın kuzeyinde Haute-Saone’de dünyaya gelen Aubrac’ın asıl adı Raymond Samuel’di. Raymond mühendislik eğitimini Fransa ve ABD’de gördü.

Savaş öncesinde gerçek bir solcu olarak siyasete karışan Raymond ve Lucie (2007’de öldü), Fransa’yı işgal eden Nazilere karşı ilk yeraltı direniş grubu ‘Liberation Sud’ü 1940’ta kurdular.

1943 yılı Haziran ayında Raymond Aubrac, Charles de Gaulle’ün direniş örgütü üyesi Jean Moulin ile birlikte Lion yakınında Gestapo’ya yakalandı. Paris’e getirilen Moulin gördüğü işkencenin ardından yaşamını yitirdi.

Raymond Aubrac, Lion’daki Gestapo merkezinden diğer 14 direnişçi ile kamyonla başka bir yere doğru yola çıkarıldı. Lucie’nin birkaç direnişçi ile birlikte bu konvoya yaptıkları saldırı sayesinde Raymond aynı yılın Ekim ayında özgürlüğüne kavuştu.  Nazilere karşı kurulmuş bu tuzak, İkinci Dünya Savaşı’nın en ünlü direniş hareketi olarak tarihteki yerini alırken, ‘Lucie Aubrac’ ve ‘Boulevard des Hirondelles’ adlı filmlere konu oldu.

Bu direniş hareketinin ardından Raymond ile Lucie çifti Londra’da sürgünde bulunan Charles de Gaulle’e katıldı.

Savaşın ardından Fransa’ya dönen Aubrac, Marsilya’nın yeniden yapılanması yönünde çaba harcadı. Komünist ülkelerle ticareti geliştirmek için bir enstitü kurdu, BM tarafından kurulan ve merkezi Roma’da bulunan bir gıda ve tarım ürünleri kuruluşunun başkanlığını yaptı.

Vietnamlı Komünist Lider Ho Chi Minh’in yakın dostu olan Raymond Aubrac, 1970’li yıllarda ABD ile Vietnam arasında arabuluculuk görevinde bulunmuştu.