PES mi FİFA mı?

Futbol fanatikleri 2012 yılını büyük bir heyecanla bekliyor… Yeni yılda FİFA 12 mi, Pro Evolution Soccer 2012 mi, oyun tutkunlarının daha çok beğenisini kazanacak?

Cem MENASE Spor
19 Ekim 2011 Çarşamba

Türkiye’de, FİFA mı PES mi daha çok satıyor sorusuna genel cevap PES’tir. Özellikle son iki seneye kadar medyanın önde gelen isimlerinin de katkısıyla Pro Evolution Soccer, FİFA’nın önüne geçti. Buna dair bir istatistik ülkemizdeki korsan kültüründen dolayı tutulamaz fakat yapılan anketlerden görülen sonuç az bir standart sapmayla PES’in üstünlüğü. Fakat 2011 oyunlarıyla birlikte durum değişti.

Bu piyasanın oligopol olmasının, yani tüm müşterilerin sadece iki satıcısı olmasının, müşterilere hem fiyat hem kalite olarak zarar verdiği bir gerçek. Bunu daha fazla alternatif olmadığı için göremiyoruz fakat rekabetin az olduğu yerde her zaman potansiyelin altında kalite, normalin üzerinde fiyat geçerlidir. Kaldı ki bu yine iyi olduğumuz bir zaman, PES çıkana kadar monopol özelliği ile FİFA piyasaya hükmediyordu.

Güney Amerika ve Asya’da Winning Eleven olarak bilinen Konami’nin oyunu geri kalan yerlerde Pro Evolution Soccer adıyla ünlendi. İlk senesinde müthiş bir başarı yakalayan Japonlar, 1995’te dünya çapında 70 milyon satarak tarihte en çok satan on ikinci oyun oldu. İlk üçün 262 milyon ile Mario, 207 milyon ile Pokemon ve 175 milyon ile Tetris olduğu listenin dokuzuncu sırasında EA Sports’un FİFA’sı bulunuyor. 100 milyon satmasının en önemli sebepleri arasında hala ikilinin en büyük farkı olan lisans hakki yatıyor. FİFA takımların, oyuncuların ve milli takımların lisans haklarını alarak gerçek isimleriyle sunarken, PES birçoğu için uydurma isimler buldu. Hâlâ devam eden bu durum PES’i hep bir adım arkada bırakıyor.

2012 serilerine gelirsek, çok daha büyük sermayeyle yapılan FİFA’nın daha önde olduğu izlenimi var. Normal olarak teknolojinin gelişmesiyle iki oyun da 2011 serilerine göre daha iyi oyunlar çıkarmış fakat bu sene FİFA’ya olan ilgi çok daha büyük. Bunun sebeplerinden biri FİFA’nın genel anlamda “daha gerçekçi” olması. Çarpışma mekanizmasından görsel efektlere kadar EA Sports oyunu çok geliştirmiş. PES’in FİFA’ya karşı tek üstünlüğü ikinci bir oyuncunun da aynı anda kontrol edilebiliyor olması. Bunun dışında Türk liginin iki oyunda da olması, iki firmanın da Türkiye piyasasına verdiği önemi gösteriyor.

Özellikle futbolun bu kadar sevildiği ülkemizde şike söylentilerinin olmayacağı bir platforma kaçmak herkesin düşüncesi. Umarım futbol oyunu rekabetini artırıcı birkaç firma daha piyasaya girer ve daha eğlenceli, daha gerçekçi ve daha uygun fiyatlı oyunlarla karşımıza çıkarlar.