Clafoutis meyve ve flan hamuruyla fırında kolayca yapılabilen lezzetli bir Fransız tatlısı. Limousine-Corrèze bölgesine ait bir yöresel lezzet, arzuya göre daha yumuşak ya da daha sert dokuda hazırlanabiliyor.

" />

Lezzet yolculuğu; İki yaz güzeli: Clafoutis ve smoothie

Clafoutis meyve ve flan hamuruyla fırında kolayca yapılabilen lezzetli bir Fransız tatlısı. Limousine-Corrèze bölgesine ait bir yöresel lezzet, arzuya göre daha yumuşak ya da daha sert dokuda hazırlanabiliyor.

Lezzet  yolculuğu; İki yaz güzeli: Clafoutis ve smoothie

Geleneksel olarak kiraz veya vişneyle yapılıyor, yazın şeftali, kayısı, ahududu, erikle aynı formülü uygulamak mümkün. Kışın ise elma veya armutla yapılanına bölgede flognarde adı veriliyor. Madem yaz sezonu ve kiraz mevsimindeyiz, klasik tarifi verelim, gerisi sizin yaratıcılığınıza bağlı…

Malzemeler:

100 gr. un,  25 cl. süt,  500 gr. kiraz, 125 gr. şeker, 4 yumurta, 60 gr. tereyağ, bir çimdik tuz

Fırını 180°C’da ısıtın. Tart kalıbınızı güzelce yağlayın, unlayın. Derin bir kapta yumurtaları omlet yapacakmış gibi çırpın, şekeri ve bir çimdik tuzu ekleyin, köpük haline gelene dek çırpmaya devam edin. Unu ekleyin, akışkan bir hamur olsun. 30 gr. eritilmiş tereyağını, ardından sütü ekleyin. Kirazları yıkayın, kurutun. Tercihinize göre çekirdeklerini çıkartabilirsiniz ama yörede tercih edilen çekirdekleriyle kullanmak. Çünkü hem kiraz çekirdeğinin tatlıya özel bir tad verdiği, hem bütün meyvenin hamuru sulandırmayacağı söyleniyor. Sunduğunuzda davetlilerinizi ve çocukları uyarın! Meyveleri kalıba koyun, hazırladığınız hamuru dökün (ortalama 5 ila 7 cm. yükseklikte olmalı), kalan tereyağını fındık büyüklüğünde hamurun üstüne yayın. 30-40 dakika fırınlayın. Fırından çıkartınca biraz ılıtın ve kabında servise sunun.

Şefin tavsiyeleri:

 25 cl. sütün yerine tarifi yarım süt, yarım sıvı kremayla uygulayabilirsiniz. 100 gr. un yerine de 70 gr. un 30 gr. öğütülmüş badem kullanabilirsiniz, farklı bir tad elde edeceksiniz.

Fransız damak tadı Türk damak tadı kadar şekere alışık değil, bizim tatlılarımızda  şeker oranı çok daha yüksek oluyor. Zevkinize göre tarifteki şeker miktarını 150-180 gr.’a kadar yükseltmek mümkün, özellikle vişne ile yapacaksanız şekerde biraz daha cömert davranabilirsiniz.

Smoothie

Smoothie taze meyve (veya sebzelerin) doğranıp blenderda karıştırılması, ardından süt, yoğurt, meyve/sebze suyu ve/veya buz eklenmesiyle oluşturulan bir içecek. Vitamin deposu smoothie’ler hem diyet yapanlar için ideal, hem de meyve ve sebzeyle çok arası olmayan çocuklar için ilginç alternatifler sunar. Renklerle, lezzetlerle oynayın, taze taze için, keyfini çıkartın.

Kiraz-cassis:500 gr. kiraz, 500 gr. cassis (siyah frenk üzümü), 400 ml. yeşil çay. Çayı hazırlayın. Meyveleri blenderdan geçirin, çayı ekleyin. Buz dolu bardaklarda servis edin.

Şeftali-frambuaz:5 şeftali, 1 limon suyu, 25 gr. şeker, 250 gr. ahududu (dondurulmuş da kullanabilirsiniz), 200 gr. buz. Şeftalileri soyun, küçük parçalara doğrayın, blendera limon suyu ve şekerle birlikte koyun, karıştırın. Frambuaz ve buzu ekleyin, tekrar karıştırın.

Sebzeli smoothie:2 orta boy olgun domates, ½ avokado, 6 yaprak marul, ½ salatalık, 2 çorba kaşığı limon suyu ve ½ bardak kırık buzu blenderdan geçirin, nane yaprağı ile süsleyin. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün
Yorum Yapmak için üye girişi yapın!Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekiyor...
Üye Girişi yapmak için Tıklayın