Bir Holokost Kurtulanı’nın “şer”e karşı zaferi

Daniel Chanoch’un çocukluğunda bulunduğu Mauthausen temerküz kampına yıllar sonra dönerek, oğlu ve kızı ile orada bir yolculuğa çıkmasını konu edinen filmin kamptaki gösteriminin seyircileri Avusturyalı lise öğrencileri olacak.

Nelly BAROKAS Kültür
9 Aralık 2009 Çarşamba

Moshe Zimmerman’ın “Pizza in Auschwitz” adlı filminin 9 Aralık günü Mauthausen temerküz kampındaki gösteriminin seyircileri Avusturya lise öğrencileri olacak. Filmin ayrıca Viyana’da gerçekleşecek bir film festivalinde gösterimi yapılacak. Filmin ana karakteri olan Holokost Kurtulanı Daniel Chanoch her iki gösterimde de hazır bulunacak.
Daniel Chanoch filmin Mauthausen’de gösterimini zincirin son halkası olarak nitelendirirken; “Günümüzde eğitim ve bilgilendirme açısından oldukça önemli bir rol üstlenmiş bulunuyorum. İnkârcılığa rağmen Avusturyalı gençlerin Avusturya’nın savaş yıllarında Nazi güçlerine katılıp destek verdikleri gerçeğini iyice anlamalarının benim için büyük önemi var” demekte.
“Bu filmle tüm dünyayı dolaşıyorum, ancak filimle Mauthausen’e geri dönmemin ayrı bir anlamı var. Mauthausen kendi türünden kampların arasında en kötü olanlarındandı. Yaşam koşulları çok zordu, Almanlar tutukluların beslenmesi için insan etinin kullanıldığı çorbalar pişiriyorlardı. Ben o dönemde küçük bir çocuktum fakat gözümün önünden silinmeyen görüntüler var. İnsan haklarının yok sayıldığı bir mekana  içeriği insan haklarına dayalı bir filmle geri dönmenin büyük bir zafer olduğunu düşünüyorum” diyen Daniel Chanoch kampı gezerlerken öğrencilere rehberlik edecek.
Holokost Kurtulanı Chanoch, Yahudi ulusunun bir ülke sahibi olmasından gurur duyduğunu söylerken, kendisinin de yaşadığı cehennem sonrasında bir aile kurabilmesini başarı olarak nitelendiriyor.
“Yüz binlercemiz krematoryumlarda yok edildi fakat iki milyon kadar Yahudi’nin Hitler’e karşı mücadele verdiği unutulmamalı” diyen oğlu ve kızı Sagi ve Miri ile birlikte rol aldığı film; Chanoch’un çocukluğunun Avrupa’sında kapatıldığı kampta bir günün nasıl geçtiğini “Holokost Gerçeği” teması altında bir yolculuk şeklinde seyirciye sunuyor. Bu yolculuk Birkenau’daki bir barakada geçen bir gece ile zirveye ulaşıyor. Kamplarda gerçekleşmiş vahşet ve dehşeti aksettirmektense filmin konusu Chanoch ailesinin misyonunu tamamlamak üzere kampta çıktığı yolculuğuna odaklanıyor.