Büyükada Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu’nu ağırladı

5 Ağustos Cumartesi gecesi Lozan Mübadilleri Vakfı Müzik Korosu Büyükada Çınar Meydanında unutulmaz bir konsere daha imzasını attı.

Dora NİYEGO Toplum
16 Ağustos 2017 Çarşamba

Adalar Kültür Derneği1994 yılında Adalar’da kültür ve çevre faaliyetleri yapmak, Adaların kültür hayatına katkıda bulunmak amacıyla kuruldu. Her yaz olduğu gibi bu yaz da kültür ve sanat faaliyetlerine devam ediyorlar. Büyükada Çınar Meydanında bulunan dernek, sergiler, film gösterileri ve söyleşilerle eylül ayına kadar sürecek zengin bir program hazırladı.

5 Ağustos akşamı dernek, Lozan Mübadilleri Vakfı Müzik Korosunu ağırladı. Muhteşem bir konser veren koroyu dinlemek üzere yüzlerce Adalı, Çınar Meydanını doldurdu. Hep bir ağızdan söylenen şarkıların coşturduğu dinleyicilerin bir kısmı, şarkıların ritmine göre danslarla geceyi renklendirdi. Koristler arasında, toplumumuz üyelerinden Fotoğraf Sanatçısı Alberto Modiano ve Çocuk Doktoru Aşer Bensusen de bulunuyor. Şefi Garip Meriç Mansuroğlu iki saat süren konser boyunca, yüksek enerjisini dinleyicilere de geçirmeyi başardı. Koro üyeleri Rumca, Bulgarca, Vlahça, Makedonyaca şarkılar ve Rumeli türkülerini çok başarılı bir şekilde seslendirdi. Zaman zaman solo söyleyen solistlerin seslerine ise hayran kaldık.

Yunanistan’daki yerleşim yerlerinden Türkiye’ye göç ettirilen mübadiller, onların çocukları ve torunları tarafından kurulan Lozan Mübadilleri Vakfı, kültür değerlerini yaşatmak için 2005 yılında Lozan Mübadilleri Korosunu kurdu. Koronun repertuarında, Ege’nin iki yakasında, uzun yıllardan beri iki dilde söylenen ortak şarkılar, mübadil kökenli bestecilerin eserleri ve mübadillerin doğdukları topraklardan getirdikleri türküler yer alıyor. Türkiye ve Yunanistan’ın mübadil yerlerinde sahne alan koro, mübadele kültürünün bir temsilcisi haline geldi. Söyledikleri şarkılar ve türkülerin Türkiye, Yunanistan ve Balkanlar’da aynı melodi ile söylenen ve hepimizin bildiği eski şarkılar olması ve koronun büyük bir başarı ile bunları icra etmeleri konserlerindeki başarının ana nedeni.

Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu 2014’ten beri Antakyalı bir müzisyen olan Garip Mansuroğlu ile çalışmalarına devam etmekte. Akordeon (Dr. Erdal Oltulu), keman (Dilek Hediye Karayılan), bağlama ve klarnet (Ozan İyidoğan), kanun (Kahraman Şirin), gitar (Garip Mansuroğlu), kontrabas (Alev Ergen) ve Perküsyon (Görkem Şişko) koroya eşlik ediyor. Koro üyeleri, farklı mesleklerden eşit sayıda erkek ve kadın korist ve solistlerden oluşuyor. Üyeler arasında ikinci ve üçüncü kuşak mübadiller olduğu gibi, bu kültüre ilgi