PandEXİT ile geri gelenler

Nur ŞAUL BARAKAS Köşe Yazısı
22 Eylül 2021 Çarşamba

Avrupa’da son zamanlarda pek de hoş karşılanmasa da çıkış anlamı taşıyan ‘exit’ sözcüğü son zamanlarda en umut vaat eden sözcüklerden biri olarak ‘PandExit’ olarak kullanılıyor. COVID-19 pandemisini geride bırakmayı ümit eden dünya, ekonominin her alanda canlanmasını umut ettiği için böyle bir kelime oluşturmuş.

Eski normale en hızlı şekilde geri dönmeye ihtiyacı olanlar ilk olarak aşılarını yaptırıp biraz daha rahat olan bireyler. Bu da onlara birçok alanda yeniden özgürleşmenin kapısını açıyor. Global olarak halen yüksek seviyelerde devam eden vaka sayılarına rağmen, kısıtlamaların tamamen kaldırılması sektörlerin güçlü bir toparlanma beklentisi içinde olunduğunu açıkça gösteriyor.

Pandexit’in getirdiği ve yarattığı pozitif havanın yanı sıra yeni bir mutasyon kaygısı ve enflasyondaki hareketlilik kimi zaman kaygıları yukarı çekiyor. Hızlı büyüme ve bunun sonucu olarak ekonomiyi canlı tutmak amacıyla yapılan mali destekler ve faiz oranlarındaki dalgalı seyir, yaşanılan ülkeye göre değişkenlik gösteriyor.

Eylül ayı, okulların açılması, tatillerin son ermesi ve sosyo-kültürel aktivitelerin yeniden ortaya çıkması anlamına geliyor. Yazın kontrollü ilerleyen turizm canlanması son demlerini yaşayan güney kıyılarda en huzurlu ve tatlı halini alıyor. Gastronomi uzmanları ve seyahat tutkunları eylül ayını en iyi şekilde değerlendiriyor. Sanat turistleri ise 2021 yılı sonuna kadar rotalarını belirledi. Sanatın fiziksel olarak yeniden hayat bulması, bienallerin ve fuarların açılabiliyor olmaları dünyanın farklı noktalarındaki sanatseverleri ve meraklıları bir araya getirecek. Böylelikle başta turizm olmak üzere, yeme - içme ve turizm sektörü aktif faaliyetini keyifle devam ettirebilecek. 

Turizm kadar Türkiye’de tarım sektörünün bir parçası olan bağbozumu sonbaharın en güzel renklerinden biri kuşkusuz. Türkiye tarım alanındaki çeşitlilik ve zenginliğini,  bağbozumu alanında da yeterince gösteriyor. Bu sektörde aktif olarak çalışanlar şarap ihracatından büyük pay kazanmakta. Küresel şarap ihracatı 2020 yılında büyük bir hacme sahipti. Avrupa bu alanda pastanın büyük payını yemiş durumda. Türkiye’de ise bağbozumu gezileri ve şarapçılık sektörünün hızla yukarı yönlü gidişatını iyi değerlendirmek gerek. Geniş üzüm bağlarına sahip Türkiye’nin güneş, iklim ve suyu en iyi şekilde kullanarak kaliteli üzümler yetiştirmesi çok büyük önem taşıyor.  

Eylül ayında yeni bir beyaz sayfa ile karşıladığımız sezonun, dinlenmiş, arınmış ve bir o kadar da renkli bir tablo kıvamında geçmesini diliyorum.  

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün