Müzede Parohet Çalıştayı

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Uluslararası Shalom Corps organizasyonu desteği ve Ulus Musevi Lisesi katkısıyla 10-17 Ekim tarihinde Müze Müdürü ve küratörü Nisya İşman Allovi ve Sanatçı Eti Koen önderliğinde bir ´Parohet Çalıştayı´ düzenledi.

Toplum
27 Ekim 2021 Çarşamba

Okulun 10 ve 11. sınıf öğrencilerinin gönüllü katıldığı çalıştayda öncelikle Müze ve Neve Şalom Sinagogu Vakfının parohet koleksiyonu incelendi. 

Nisya İşman Allovi’nin dini tekstil objelerine dair bilgi vermesinin ardından parohetlerde kullanılan semboller hakkında konuşuldu.  

Eti Koen uzun yıllardır Osmanlı ve Türk motiflerine olan hayranlığını kumaşla çalışmalarına aktarma arayışında geliştirdiği ‘Kumaşla Tasvir’ tekniği ile çalışmakta. Kendisi 1993 yılından beri Osmanlı ve İslam motiflerini, minyatürleri, tarihî ve kültürel dokuları kendine özgü üslubuyla işlediği çalışmaları ile yurtiçi ve yurtdışında çeşitli bireysel ve karma sergilerde yer aldı.

Koen gençlere parohet üretiminde telleme ve tutturma çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra önceden detaylandırmış olduğu yeni bir parohetin ortak çalışmayla üretilerek müze koleksiyonuna kazandırılmasına öncülük etti. 

Hayat Ağacı temalı bu yeni parohet Yaakov’un 12 oğlunun isimlerinin yanı sıra Ladino sözlükten İspanyolca kelimeler seçilip kaligrafik yazı ile işlenmesi sonucu yaratıldı. Kuşlar ve yaprakların süslediği yeni parohet gençlerimizin geleneksel dini tekstil ürünlerinden paroheti daha yakından tanımasını sağlarken çalıştay da toplumla bağlarının güçlenmesine aracı oldu. Müze, gönüllülük projelerinde katkıda bulunan gençlere referans mektuplarını teslim ediyor.

Katılımcı gençlerden görüştüğümüz Aylin Ocakoğlu etkinlik boyunca hem çok eğlendiğini hem de parohetlerin geçmişi hakkında bilgi edindiğini dile getirdi.
Aviel Kohen de, parohet yapımını ailesinde görmüş olmasına rağmen çalışma süresince el yatkınlığını keşfetmekten çok keyif aldığını belirtti. “Etkinlik boyunca öğrendiklerimiz her zaman her yerde ulaşacağımız bilgiler değildi” diye sözlerine devam eden Aviel Kohen Müze’nin gençlere yönelik bu tip faaliyetlerini sürdürmesi dileğinde bulundu.

Söz konusu parohet ilk defa 24 Ekim Yahudi Kültürü Avrupa gününde Müze’de sergilendi.

Parohet nedir?

Parohet, nakış veya gümüş aksamlarla bezenerek, değerli kumaştan yapılan ve Tevrat’ın saklandığı Ehal dolabının önüne asılan bir kumaştır. Kadife, atlas, keten gibi birçok farklı kumaş çeşitleri ile kullanılabilir.
Parohet üzeride farklı figürleri görmek mümkündür. On emir levhası, taç kompozisyonu, Davud’un yıldızı, bitkisel desenler, kuş gibi figürler, geometrik desenlere rastlanabilir.
Üzerinde dival işi işlemeler, nakışlar ile işlemeler yer almaktadır.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün