Ankara´da Sukot kutlaması

Renan KOEN Toplum
24 Eylül 2021 Cuma

Bu sene Sukot Bayramı Ankara’da çok özel iki etkinlikle kutlandı. Almanya Büyükelçisi Jürgen Shultz, İsrail Maslahatgüzarı İrit Lillian ve Türk Yahudi Toplumunun ve Alman Yahudilerinin Almanya’daki 1700 yıllık yaşamının onuruna Büyükelçilik bahçesinde İsrail Büyükelçiliği ile işbirliği içinde bir Suka kurarak bu anlamlı bayramı kutladı. 23 Eylül Perşembe akşamı gerçekleşen etkinliğe, Hahambaşı Rav İshak Haleva, diğer ülkelerin büyükelçileri, Türkiye Yahudi Toplumu Eşbaşkanı İshak İbrahimzadeh ve Türk Yahudi Toplumundan bazı üyeler katıldı.

Roma İmparatoru Konstantin’in 11 Aralık 321'de yayınladığı bir fermanla, o dönemde Roma İmparatorluğu'na ait Köln şehrinde Yahudilerin yönetimde görevler üstlenmesiyle Yahudi topluluklarının geç antik çağdan bu yana Almanya'da ve Avrupa'daki en az 1700 yıllık Yahudi tarihi belgelenmiş oluyor.

Akşamın başında Alman Büyükelçisi Jürgen Shultz, İsrail Maslahatgüzarı İrit Lillian ve Tükiye Hahambaşısı Rav İshak Haleva, Avrupa’da emansipasyon döneminden başlayarak Alman Yahudilerinin çektiği zorluk ve acıların altını çizerek, barış için çok kuvvetli mesajlar verdiler. Bu anlamlı akşamın en vurucu anları ise Alman Yahudilerinin yaşantısını anlatan sergi oldu.

Alman Sefir ve Sefiresinin içtenlik dolu ev sahipliğinin ardından Sukot kutlamaları, Cuma sabahı Büyükelçilerin ve Amerikan Elçiliği mensuplarının da katılımı ile tarihi Ankara Sinagogunda yapılan dua ile devam etti. Dua ve bayram kutlaması Ankara Yahudi Cemaati Başkanı Can Karako’nun ev sahipliğinde kurulmuş Suka masası ile son buldu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün