Hollanda Kralı, yeni Holokost anıtının açılışını yaptı

Hollanda Kral Alexander, üzerinde Holokost´ta hayatını kaybeden 102 bin kurbanlarının isimleri bulunan yeni anıtın açılışını gerçekleştirdi.

Dünya
22 Eylül 2021 Çarşamba

Kral Willem-Alexander Amsterdam'ın tarihi Yahudi Mahallesinin merkezinde Hollandalı 102 binden fazla Holokost kurbanını onurlandıran yeni bir anıtın resmi açılışını yaptı. Hollanda Başbakanı da yeni anıtın bugünün vatandaşlarına antisemitizme karşı tetikte olmaları  gerektiğini hatırlatacağına yemin etti.
Polonyalı Yahudi mimar Daniel Libeskind tarafından tasarlanan anıtın duvarlar, bir araya geldiğinde ‘anısına’ anlamına gelen bir kelimeyi oluşturan dört İbranice harf şeklinde inşa edildi.
Duvarların inşa edildiği tuğlaların her birinin üzerinde, II. Dünya Savaşı  sırasında Nazi toplama kamplarında öldürülen veya kamplara götürülürken hayatını kaybeden 102 binden fazla Yahudi, Roman ve Sinti'nin isim, doğum tarihi ve öldüğünde kaç yaşında olduğu yazıyor.
Hollanda Auschwitz Komitesi Başkanı Jacques Grishaver, Kral ile birlikte, devlet görevlilerinin ve Holokost kurtulanlarının huzurunda anıtın resmi açılışını yaptı. Törene katılanların hepsi, girişten geçtikten sonra, Yahudi geleneklerine göre mezar ziyaretlerinde yapıldığı gibi, beyaz bir taş alarak anı duvarının önüne yerleştirdi.
Kral, Grishaver'a taşı alma ve anıtın önüne koyma sırasında yardımcı oldu. Törenden sonra Kral, üç Holokost kurtulanıyla sohbet etti.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte konuşmasında, anıtın herkesi Hollanda'nın savaş sırasında ve kendi deyimiyle, "savaş sonrası cehennemden dönen küçük gruba karşı sergilenen soğuk karşılama" zamanında, Yahudileri korumak için yeterli çaba gösterip göstermediğini sorgulamaya itmesi gerektiğini söyledi.
Dönemi "Ülkemizin tarihinde kara bir sayfa" olarak adlandıran Mark Rutte, anıtın çok önemli güncel bir mesaji  olduğunu söyleyerek ekledi: "Günümüzde antisemitizm hiçbir zaman uzakta değil. Anıt şunu diyor; hayır aslında haykırıyor: Tetikte olun."

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün