Mordo Kumrulukuş´un ardından…

Bir dönem Göztepe Kültür Derneği ve Hemdat İsrael Vakfı başkanlığı yapan, Hahambaşılık danışmanı olarak Türk Yahudi Toplumuna sayısız hizmetlerde bulunan Mordo Kumrulukuş´u 12 Temmuz´da son yolculuğuna uğurlamıştık. Mordo Kumrulukuş´un ardından sevenleri duygularını paylaştı.

Toplum
28 Temmuz 2021 Çarşamba

Babam için

Seren Kumrulukuş

"Herkesin dostu o'dur. Hep dert dinler, hep yol bulur. Hep pozitif hep güler, hayata hep güler geçer."

Bu sözleri babamın 70.  doğumgünü için bir şarkıya söz olarak yazmıştım. Hayatımda babam kadar hayata bağlı, kendinden çok başkalarını düşünen, yardımsever, pozitif, arkadaş canlısı birini tanımadım. Bütün çocukluğum babamı kıskanarak geçti, çünkü o sadece benim babam değildi. O işinde yöneten, cemaatinde çalışan, tüm gençlere yol gösteren, ablam ve ben dışında bir sürü insana da babalık yapan dopdolu bir insandı. Hastalığının son dönemlerinde, kötüye giderken bile hep “İyileşmek istiyorum, çalışmam lazım” diyordu. Son anına kadar bu çalışkanlık, azim ve yaşam aşkı devam etti.

Aramızda olmayışına hala inanamasam da, şimdi onun öğrettiklerini uygulama zamanı... Hayat tüm hızıyla devam ederken, sevmek, yemek, içmek, müzik dinlemek, sevdiğimiz insanlarla güzel vakit geçirmek, iyilik yapmak, çalışmak ve hep verimli olmak gerek... Yaptığımız her şeyi severek yapmak... Babişkom, kızın olmaktan gurur duyuyorum. İyi ki benim babamsın!

Mentorum Mordo

 Eli Arditi

Mordo Başkan, gerçek bir cemaat adamıydı. Cemaatte hem bir gençlik derneğinde hem de bir sinagogda başkanlık yapmış benim tanıdığım tek kişiydi. Gerçek bir gözlemci idi. Cemaat için kimlerin görev alabileceğini tespit eder ve bu manevi görevi yapmalarını teşvik ederdi. Çok sabırlı ve duyarlıydı, kendisine destek için başvuran herkesi her zaman dinlerdi. Problemli veya sıkıntılı durumlarda bile herkese moral verirdi.

Kendisine ne zaman ihtiyacım olsa benim en büyük yardımcımdı. Problemli konuları konuşmak için evine gittiğim zamanlar, rahatlatmak için hemen içecek bir şeyler ikram ederdi. Şabat günler yaptığımız şaraplı muhabbet sofralarını özleyeceğim. Huzur içinde yat sevgili Mordo Başkanım, mentorum!

Başkanım Mordo

 Cako Mazon

Canım Başkanım, ağabeyim, can dostum ve eski komşum. Biliyorum herkes dürüstlüğünü, arkadaş canlılığını, iyi bir aile babası olduğunu, EImas’ı çok sevdiğini, onunla sohbet etmenin bir iki tek atmanın güzelliğini yazacak. Aynı apartmanda oturduk. Cuma akşamları beraber olduk, mavi yolculuk yaptık. Karlı havalarda sahlep içerdi. “Sıcak şarap hazır hadi gel” derdi. Her akşam yemek sonrası bir sigara tüttürmeye giderdim. Sohbetine doyum olmazdı. GKD başkanlığımda uzun uzun konuşur bilgisinden faydalanırdım. Mordo’nun unutulmayacağına, güzel şekilde hatırlanacağına inanıyor, ailesine ve tüm sevenlerine sabırlar diliyorum. Yolun açık, mekanın cennet olsun güzel insan.

Mordo için

Mayir Saranga

2002 yılında sinagog vakfında ilk kez yönetim kurulu üyesi olarak görev üstlenecektim. Herkes birbirini tanıyordu, ben ise Mordo Başkanımız dahil kimseyi tanımıyordum. Başkanımdan ilk sözü aldığımda “Herkes iyi niyet ve heyecanla bir şeyler yapmak istiyor ama umarım tüm bunları gerçekleştirebiliriz” diye konuşmamı sonlandırdım.

Mordo Başkan “Bunun için buradayız, hiç merak etme!” yanıtını verdi.

İki dönem üst üste başkanlığı süresince toplantılara ilk gelen ve son ayrılan hep o oldu. Her ayrıntıyla ilgilenirdi, toplantılar hararetli geçse de neşe ile sonlanırdı.

Kendisi ile yan yana çalışmış olmak benim için büyük bir onur oldu. Hepimize ve toplumumuza çok şey kattı. Dünya tatlısı, iyimser, güleryüzlü, çözüm odaklı. Başkan olarak hitap ettiğim, hatırını sorduğumda “Çok çok iyiyim” diyen güzel insan, Sevgili Mordo Kumrulukuş kuş olup uçtu aramızdan. Kalplerimizde, belleklerimizde her zaman yaşayacak. 

Can dosttan öğrendiğim şükürler...

Tuna Alkan

Sadece bir merhabadan öteye gitmiyordu başlarda. Sesi güzel, güler yüzlü tam bir beyefendiydi. Kuliste başlayan dostluğumuz bana hayat dersi veren bir ağabey kazandırdı. Çok heyecanlıydı.

“Tiyatro sahnesi ve dernek beni liseli çağlarıma götürüyor, yapamadığım her şeyi gerçekleştiriyorum ‘Şükür’. Elmas’ım bana en büyük hediye, her koşulda böyle bir destekçiye sahip olmak ‘Şükür’. En güzel aile bende. Pırıl pırıl parlayan iki pırlantam var. İrem ve Seren ‘Şükür’. Evime az ya da çok ekmek götürebiliyorum ‘Şükür’.

Şükürleri duydukça sahip olduklarımın ayırdına varıyordum. İnsanlara gösterdiği vefa en güzel öğretisiydi. Ortak yanımız ve en çok konuştuğumuz ölüm korkusuydu. Kalp krizi geçirdiğinde kulisten hastaneye gittik. “Babam gibi erken göçmeyeceğim değil mi” diyordu sürekli.

Koca yürekli adam, herkese lazım dost Mordo’cuk sen insanları sevdin onlar da seni çok sevdi. Işıklar içinde uyu.

Geniş bir aile babası

Doğan Yıldız

Kalabalık bir ailesi vardı. Dostları, çocukları ve çok sevdiği eşi. Bizim neslimizde çok kişinin de babasıydı. Gençlerin hayatına dokundu. Çok kişinin derdini dinledi. Anadolu yakası yahidleri için çok emek verdi. Neşeli Günler Müzikal’inin albayı, GKD’nin ve Hemdat İsrael’in başkanı idi. Tek vücutta büyük bir yürek. Sırdaştı, dosttu, babamızdı.

Mekanın cennet olsun güzel insan.

Mordo’nun ardından

Silvyo Ovadya

Adada aldığım bir WhatsApp mesajı Mordo Kumrulukuş’un vefat ettiğini yazıyordu. İnanmak istemedim. Ardından bazı gençlerin Mordo hakkında yazmış oldukları inanılmaz övgü dolu sözlerini, yazılarını okuyunca bu kötü haberin doğru olduğuna karar verdim. Mordo’yu uzun yıllar önce samimi bir arkadaşımın ablasının grubunda görmüştüm. Okuduğum liseden mezundu ancak benden yaşça büyük olduğundan orada da tanıma olanağı bulamamıştım. Ancak Şalom Gazetesi Yayın Yönetmeni olarak görev yaptığım dönemde tüm kurumlarda çalışan gönüllülerle tanışma imkanı buldum. Mordo da onlardan biriydi. Göztepe Kültür Derneğinde çok başarılı bir başkanlık görevi yerine getirdi. Sayısız gence yaş farkına rağmen tam bir ağabey oldu. Genç arkadaşlarımın da ifade ettikleri gibi Mordo onlara bir rol model oldu. Sakin karakteriyle istediğini ifade edebilen ve bunun için sakinlikle mücadeleyi tercih eden bir kişilikti.

Sonraki yıllarda Haydarpaşa-Caddebostan Cemaatinin başkanlığına seçildi. Mordo Kori ve Mordo Desabah’tan sonra göreve geldiği için ona “Haydarpaşa Cemaatine başkan olabilmek için adının mutlaka Mordo olması gerekir” diye şaka yollu takılırdım. 15 Kasım 2003 terör saldırılarından sonra Türk Yahudi Toplumu’nun çoğu kurumu çalışmaz hale gelmişti. Ve çok ciddi tedbirlerin alınması gerekiyordu. Bu konudaki en önemli kurumlardan biri de Caddebostan Sinagogu’ydu. 2004 Mart'ında başkan seçildikten sonra Mordo ile iki kardeş gibi çok yoğun çalışmalarımız oldu. Hahambaşılığın da her türlü yardımda bulunmasını da sağladığımı söyleyebilirim. İşlerin gerçekleşmesi için tüm yasal işlemler ve yapılan görüşmeler için de hep el ele verdik ve Mordo, sinagogunu en iyi şekilde işler hale getirdi. Korona ortamında Mordo’nun son birkaç aydır rahatsız olduğunu dahi duymamıştım. Sevgili Mordo; toprağın bol, mekanın cennet olsun. Ke tu alma reposa en Gan Eden.

Sevgili Mordo Ağabeyim

İshak İbrahimzadeh

Senin için yazılanları okuyunca, gazetemiz sana dar gelince bir kez daha anladım ki seni tanımış, olmak, birlikte çalışmış olmak, gösterdiğin anlayış ve mütevazilik bizler için bir ayrıcalık, önümüzde giden 'beraha' olmuş.

Hepimize kattıkların için çok teşekkürler.

Anıların bizlere her zaman ışık olsun ve yolumuzu aydınlatsın, her zaman içimizde yaşamaya devam et.

Hayat

Çağlar Turan

Mordo’muz, babamız, ağabeyimiz, başkanımız, dayımız, dedemiz, müdürümüz, dert ortağımız, yardımseverimiz, dinleyicimiz…

Hayat bizlere çok uzun gibi gelir ama çok kısa çünkü zaman çok çabuk geçiyor.

Önemli olan da o hayatı ne kadar anlamlı kıldığınız, hayat çantanızı nelerle doldurduğunuz. Babam o çantanın hakkını fazlasıyla verdi derken gurur duyuyorum.

İnsan olmak, iyi olmak, yardım etmek, her andan keyif almaya çalışmak, abilik, öğreti, iyi baba, iyi dede, iyi dost, iyi eş kısacası herkesin hayatına dokunabilmek. Geride dolan bir çanta değil sevgiyle taşan bir çanta bıraktı. Kimse inanamadı, konduramadı, teyit etmek isteyenler çok oldu. Çok uzaklarda olup çaresizlik içinde duygularını en derinden paylaşanlar, arayanlar, soranlar hiç bitmedi. Mirası bize tek kelimeyle sevgiydi. En büyük zenginliği de buydu.

Bir insanın zengin mi fakir mi olduğu onu kaybettikten sonra anlarsınız. Evet baba seni bilirdik ama bu kadarını bilemezdik. Sen çok zenginmişsin. Ailen, sevenlerin, dostların, mesai arkadaşların, gençler ve en derinden kalbine dokunduğun tüm sevenlerin.

Bayramları heyecanla bekleyişin, sevgini, bilgini, tecrübeni koşulsuz ve karşılıksız herkesle paylaşma çaban, gençlerle olan tarifsiz bağın, Türk Yahudi Toplumu için verdiğin emekler, yaptığın yardımlar, dokunduğun kalpler.

Gözlerimiz yaşlı içimiz acıyor ama sana olan bu büyük sevginin gururunu yaşıyoruz Baba…

Elbet bir gün buluşacağız. Senin yolundan devam edeceğiz. Dolu dolu yaşadığımız çok güzel günlerimiz var ama yarım kalanları da senin adına seni anarak tamamlayacağız.

Mekanın cennet olsun Mordikomuz.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün