Süt ürünleri sektöründe yenilikçi yatırımlar

Nur Şaul BARAKAS Ekonomi
20 Ekim 2021 Çarşamba

COVID-19 pandemisinin yarattığı sarsıcı etkiyle birlikte gıda sektörünün en çok yıldızı parlayan birimlerinden bir de süt ürünleri sektörü oldu.

Bu konuda yenilikçi felsefesi ve girişimci politikasıyla ilerleyen İsrail, süt ürünleri sektörünün, dünyanın en gelişmiş sektörlerden biri olduğu düşünülüyor. Etkili hayvancılık politikaları ve teknolojisiyle, süt üretiminde küresel bir lider olma hedefini sürdürüyor.

Dış kaynaklardan alınan bilgiler doğrultusunda İsrail, kota sistemine dayalı olarak yıllık yaklaşık 1,6 milyar litre süt üreten 100 bini aşkın süt ineğine sahip.

Ayrıca kibutz ve moşav gibi çok geniş arazilere sahip olmak çiftlik sistemini en yaratıcı şekle sokmanın kaçınılmaz göstergesi oluyor. Hükümet, büyük şirketler ve çiftçilerin müşterek sahipliğindeki İsrail Süt Ürünleri Kurulu, ülke genelindeki süt ürünleri üretimini yönetiyor.

Bilgisayar donanımlı süt sağma ve besleme sistemleri, inek serinletme sistemleri yanı sıra dikkatli hayvancılık ve akıllı çiftlik yönetimi teknikleri sayesinde İsrail’in süt ürünleri sektörü büyük bir ilerleme kaydetti.

Günümüzde İsrail, inek başına en yüksek süt üretimiyle övünürken dünya genelindeki diğer mandıra çiftçileri için de başarılı bir örnek teşkil ediyor.

Sektörünün birkaç öncü kuruluşuna göz atacak olursak ilk olarak ABL Technologies ile karşılaşabiliriz. ABL, müşterilerine, birinci sınıf süt işleme teknolojileriyle eksiksiz anahtar teslim çözümler sunmak üzere uzmanlaşmış dinamik bir küresel süt ürünleri hizmeti sunuyor. Şirket, yatırımcılara eğitim ve teknik bilgilerin yanı sıra entegrasyon ve kurulum hizmeti de sunuyor. Ayrıca tüm ürünleri, müşterinin hedef pazarlarına uymak üzere özelleştirilebiliyor.

Armenta, süt ineklerinde meme iltihabının antibiyotik kullanılmadan tedavi edilmesine odaklanmış bir Agro-teknoloji şirketi. Şirket, iltihabı tedavi etmek için Akustik Darbe Teknolojisini kullanıyor.

MGT Liquid & Process Systems, süt ürünleri ekipmanlarının tasarımı ve üretiminde uzmanlaşmış bir şirket olarak dünya çapındaki gıda, süt ürünleri, biofarma, kozmetik ve kimyasal madde şirketlerine süreç çözümleri sunuyor.

Mileutis, hayvan sağlığı için doğal peptitler ve antibiyotik replasman ilaçları geliştiren bir biyofarmasötik şirketi. Biyofarmasötik şirketleriyle stratejik ortaklıklar kurarak yeni, protein bazlı terapötikler oluşturmak üzere faaliyet gösteriyor.

miRobot’un inovatif teknolojisi, sağma sürecini tamamen otomatik hale getirmeye odaklanıyor. Şirket, tüm alanı denetleyebilen yalnızca tek bir süpervizörle çiftçilerin aynı anda birden fazla sağım durağında çalışmasını sağlayan robotik çözümler sunuyor. Bu sayede işçilik maliyeti düşüyor, süt kalitesi ve süt sağım odasının kapasitesi artıyor.

Paulee CleanTec, insan ve hayvan dışkısını dakikalar içerisinde kokusuz ve etkili bir gübreye dönüştürmede uzmanlaşarak müşterilerin daha temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir topluma geçiş yapmasını sağlıyor.

Rafael Feed Mills, hayvan yemi karışımları sektöründe lider bir şirket olarak ülke genelindeki ve küresel pazarlara yönelik binlerce ton karışım üretiyor. Aynı zamanda bu şirket en büyük ikinci balık yemi üreticisi.

Tessa Dairy Machinery, küçük ve büyük mandıralar için özel işleme fabrikaları üretiyor. Şirketin süt ürünleri hattı çiğ süt, süt tozu ve az yağlı/yağsız süt işlemek üzere tasarlanmış. Tessa aynı zamanda meyve suyu ve reçel üretip paketleyen konserveleme ve otomatik üretim hatlarına da sahip.

Ekonomi alanındaki temsilcileri, yabancı yatırımları artırmak ve yabancı şirketlerle stratejik ortaklıklar kurmak üzere çalışmalarını hızla devam ettiriyor.

Kaynak: itrade.gov.il

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün