Ayağınıza taş değmesin

Ferhat ATİK Köşe Yazısı
30 Aralık 2020 Çarşamba

Yüzlerce yıl öncelere dayanan bir Türk duası vardır. Der ki: “Gözüne yaş, ayağına taş, yüreğine telaş değmesin”. Ne kadar ince bir duadır sevdiklerimiz için. Hatta en sevdiğim duadır diyebilirim.

***

Bu haftaki yazım, gazetemiz Şalom’da yayınlanan 100. yazım. Ben bu 100 yazıyı, acı tatlı içeriklerle ama Şalom Yazarı olmanın gururu ile yazdım. Şimdiki yazım da, 2020 denen bu enteresan senenin son yazısı.

Bu yıl bizden çok şey götürdü ama bu günlerine kadar erişebildiğim için yine de şükretmem gerektiğini biliyorum.

Her neslin acıları vardır. Kimleri II. Dünya Savaşı gibi bir dönemi yaşar, kimileri Kıbrıs’ta yaşanan gibi 1963 olaylarını ya da Bangladeş’in yaşadığı 1971’i. Kimi nesiller, Ruanda’yı, Perestroyka’yı, koca bir Holokost’un ardından bitimsiz mücadelelerce kutsal topraklarda bir devlet sahibi olabilme bir vatan sahibi olabilme mücadelesini. Her nesil birçok şey yaşar.

İşte bu yıl da, bizlere denk geldi.

***

Genellikle, geleceği hemen her meslek için konuşabiliriz. Mesela sinemayı, sanatı, tıp alanındaki geleceğin olası gelişmelerini, kimyayı, uzay bilimlerini… Oysa bir tek alanda geleceği asla konuşamayız. O da sosyoloji. Sosyolojik bir tek olay olur dünya değişir. Tarihin akışı değişir. Tüm planlar ters gider. Öngörüler yıkılır. Yenileri inşa olur. Hiç bir tahmin tutmaz.

2020 yılı böyle bir yıl oldu. Önceden asla düşünemeyeceğimiz bir küresel salgın yılı. 2020 bu getirdikleri ile bize birçok şey anlattı aslında. Küresel birlikteliğin ne demek olduğunu, doğa ve insanın uyumsuz birlikteliğinde, doğanın nasıl kaybetmekte olduğunu, zenginliğin, gücün ve iktidarın ne denli manasız olduğunu ve asıl olanın sağlık ve huzur içinde sevdiklerimize sarılabilmek olduğunu öğretti.

Tüm bunlar nedeniyle ben 2020 yılına teşekkür ederim.

Keşke özellikle salgın nedeniyle aramızdan sevdiklerimizi almasaydı. Ama aldı. Onları da sevgi ile anmak isterim.

Bu bedelle 2020’ye teşekkür ettim. Acı ile bedeli ödenmiş yeni tecrübelerimiz oldu. Bu nedenle sizlere, tüm okurlarıma, sevdiklerime sevenlerime bu duayı okumayı uygun gördüm:

“Gözünüze yaş, ayağınıza taş, yüreğinize telaş değmesin.”

***

Yeni bir yıl çok şey getirsin istemem. Yeter ki sevdiklerimizi götürmesin ve gün eksilmesin penceremizden.

Mutlu bir yıl dilerim.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün