Bir dönemin sonu Barcelona rüyası

Rudi DİRİMAN Köşe Yazısı
23 Eylül 2020 Çarşamba

Şampiyonlar Ligi Çeyrek Finalinde Bayern Münih karşısında Barcelona’nın 8-2 yenilgisi İspanyol kulüp için tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor. Bu skor aslında sadece son 4-5 yılda yapılan hataların bir sonucu ve hâlâ İspanyolların gerekli dersleri almadığını gösteriyor.

Süper yıldız geleneği aslında Barcelona’da uzun süredir devam ediyor. Genel olarak, süper yetenek üzerine takım kurulur onun iyi anlaşacağı veya anlaşmadığı oyuncular üzerinden transfer politikası şekillenirdi. Bunu,1997-2002 Rivaldo ile 2003-2008 Ronaldinho, 2004’ten günümüze kadar Messi ile Barcelona’nın yazılı olmayan kuralı olarak gördük. 2013’te Neymar transfer edildiğinde herkes tarafından geleneğin aynı şekilde devam edeceği düşünülmüştü. 2017’de Neymar 222 milyon Euro’ya PSG’ye gittiğinde Barcelona acilen yerini doldurabileceği süper yetenekler aramaya başladı. Countinho ve Dembele bu boşluğu doldurmak için yapılan transferlerdi. Dembele bir türlü düzenli ritim tutturamadı. Countinho ise Liverpool’da klasik 10 numara gibi oynamaya alışmıştı. Fakat Barcelona’da 10 numaranın sahibi belliydi. Countinho transferinden kazançlı olan sadece Liverpool oldu.

Sonrasında dönüm noktaları olan Şampiyonlar Ligi’nde 2018’de Roma 4-1’in rövanşında 3-0, 2019’da Liverpool 3-0’ın rövanşında 4-0 kaybetmeleri, La Liga Şampiyonluklarını gölgede bıraktı. Avrupa’da söz sahibi olmadıklarının kanıtı oldu.

Messi (33) üzerine kurulmuş, yaşlanan kemik kadro Pique (33), Busquets (32), Suarez (33) La Liga için yeterli oluyor fakat Avrupa’da tehlike sinyalleri veriyordu. Yönetim tehlike sinyallerini göremeyip çözüm olarak Quique Setien’i ocak ayında teknik direktörlük görevine getirdi. Setien sadece 25 maç takımın başında yer aldı. Sonrasında 8-2’lik Şampiyonlar Ligi Çeyrek Finali Bayern maçı sonuçlara bu şekilde bakınca, COVID-19 dönemi ile verilen ara Barcelona’nın kötü giden durumunu daha belirgin bir şekilde ortaya koydu. Bu maçın da ardından takım eski efsanelerinden Koeman’a teslim edildi. Uzun yıllarda teknik direktörlük yapan Koeman’ın bu göreve asıl getiriliş nedeni oynattığı futbol veya teknik direktörlük başarılarından daha çok, bu forma altında yaşattığı başarılar. Durumu gören Messi belki de bu yüzden takımdan ayrılmak istedi fakat yönetim onu bırakmayarak belki de daha büyük bir hataya imza atmış oldu.

Barcelona Futbol Kulübü hem teknik direktör hem de süper yeteneklerini geçtiğimiz yıllarda doğru şekilde yenileme yaparak uzun süre başarılı oldu. Fakat Messi’nin büyük bir yetenek olması bu vazgeçişi, yönetimin durumu farkına varmaması, kulüp için bu geçişi çok sancılı bir duruma getirecek gibi gözüküyor önümüzdeki sezon Barcelona Messi döneminin son perdesini izlemeye başlayacağız, belki sonrasında Netflix’e konu bile olur.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün