ABD´de Yahudi kurumların güvenliği arttırıldı

Teksas´daki sinagoga giren bir saldırganın dört kişiyi 11 saat boyunca rehin tutmasının ardından, ABD´nin farklı şehirlerindeki sinagog ve Yahudi kurumlarındaki güvenlik önlemleri arttırıldı.

Dünya
19 Ocak 2022 Çarşamba

ABD’de son gerçekleşen antisemit saldırının ardından New York, Lon Angeles ve Dallas başta olmak üzere, birçok şehirde güvenlik alarmına geçildi.

ABD'deki Yahudi kurumların güvenliğini koordine eden güvenlik örgütü ‘Güvenli Toplum Ağı’, başka Yahudi kurumlarına yönelik bilinen bir tehdit olmadığını söyledi. Güvenlik örgütü yaptığı açıklamada, “Bu olayın yerel ve münferit olduğu görülüyor” dedi.

Açıklamada ayrıca, “Güvenli Toplum Ağı, diğer kurumlara yönelik herhangi doğrudan ya da güvenilir kaynaklara dayalı bir tehditten haberdar değil. Örgüt olarak, tüm kuruluşları güvenlikle ilgili önlemlerini sürekli olarak değerlendirmeye ve bunları uygularken dikkatli olmaya teşvik ediyoruz” denildi. 

Güvenlik örgütü, durumu izlediğini, kolluk kuvvetleri ve Yahudi örgütleriyle temas halinde olduğunu belirtti.

Güvenli Toplum Ağı, Beth Israel Cemaati temsilcilerinin geçen yıl güvenlik eğitim programlarından birine katıldığını açıkladı. Fort Worth'daki eğitim, durumsal farkındalık ve acil durumlara nasıl müdahale edileceği üzerine odaklıydı.

Beth Israel Cemaati, son yıllarda saldırıya uğrayan bir dizi ABD Yahudi kurumunun sonuncusu oldu.

Ekim 2018'de Pittsburgh’taki Hayat Ağacı Sinagoguna saldıran silahlı bir kişi ibadet etmekte olan 11 kişiyi öldürdü.

Nisan 2019'da Kaliforniya, Poway'deki Habad Poway Sinagogunda bir saldırgan cemaat üyelerinden birini vurarak öldürdü.

Aralık 2019'da New York'un Monsey kentinde bir hahamın evinde düzenlenen Hanuka kutlamasında saldırgan bir kişiyi öldürdü ve dört kişiyi yaraladı. Saldırgan önce yan taraftaki bir sinagoga girmeye çalışmıştı.

Yine Aralık 2019'da New Jersey’nin Jersey City kentinde bir kaşer süpermarkete düzenlenen saldırıda iki silahlı, üç kişiyi öldürdü. Polis, saldırganların antisemitizm nedeniyle böyle bir saldırıyı gerçekleştirdiğini, bir sonraki saldırılarında sinagogun yanındaki bir Yahudi anaokulunu hedef almış olabileceklerini söyledi.

Son yıllarda Almanya ve Fransa'da da Yahudi kurumlarına yönelik ölümle sonuçlanan saldırılar gerçekleşti.

ABD'de sinagoglara ve Yahudi okullarına karşı düzenli olarak antisemit vandalizm eylemleri ve Amerikan Yahudilerine yönelik ölümcül olmayan saldırılar da gerçekleşiyor.

FBI'a göre Yahudiler, ABD'deki nefret suçlarında açık ara diğer tüm dini gruplardan daha fazla hedef alınıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün