WEB´DEN SEÇMELER

•"Yahudi" demiyorduk. "Musevi" olmuştu Türkçe adları.. Neden?. Çingenelere neden "Roman" diyorsak ayni sebepten. Irkçı kafalara göre, Yahudi alçaltıcı, aşağılayıcı bir laftı. Oysa çok önemli Yahudi kardeşlerimiz vardı. Onlar için hakaret sözcüğü "Yahudi"yi kullanamazdık. Musevi lafını icat ettik.. Ama Yahudi kardeşlerimizin bu ülkede kendilerine ısrarla ve inatla "Türk Yahudileri" dediklerine hiç bakmadık. Dünyada "Musevi" değil, "Yahudi" diasporası olduğuna da bakmadık.. Nazi kamplarında Musevilerin değil, Yahudilerin fırınlandığına da bakmadık.. İşte size Türk Yahudilerinin çıkardıkları Şalom Gazetesi´nden bir başlık.. "Kulüp´te Rol Alan Türk Yahudi Toplumu Üyeleri.." Demek ki neymiş, dostlar.. Musevi diye bir şey yokmuş.. Yahudi varmış.. HINCAL ULUÇ - SABAH

İzak BARON Diğer
8 Aralık 2021 Çarşamba

Bu Haftanın “Takılanlar”ı

 

  • OYSA ÇOK ÖNEMLİ YAHUDİ KARDEŞLERİMİZ VARDI. ONLAR İÇİN HAKARET SÖZCÜĞÜ "YAHUDİ"Yİ KULLANAMAZDIK. MUSEVİ LAFINI İCAT ETTİK.. AMA YAHUDİ KARDEŞLERİMİZİN BU ÜLKEDE KENDİLERİNE ISRARLA VE İNATLA "TÜRK YAHUDİLERİ" DEDİKLERİNE HİÇ BAKMADIK. DÜNYADA "MUSEVİ" DEĞİL, "YAHUDİ" DİASPORASI OLDUĞUNA DA BAKMADIK…

Kulüp diye harika bir dizi oynadı Netflix'te.. Bir gecede değil, bitmesin diye sindire sindire izledim. Seyreden herkes yeterince övdü.

Gazeteler göklere çıkarma yarışına girdi.

Ekleyecek bir şeyim yok onlara.. Ama asıl "Büyük bir iş" başardı..

"Yahudi" lafını konuşma ve yazı dilimize geri getirdi.. Bu laf uzun zamandır, sanki gizli anlaşma yapılmış gibi yasaklanmıştı bize..

"Yahudi" demiyorduk. "Musevi" olmuştu Türkçe adları.. Neden?.

Çingenelere neden "Roman" diyorsak ayni sebepten. Irkçı kafalara göre, Yahudi alçaltıcı, aşağılayıcı bir laftı. Oysa çok önemli Yahudi kardeşlerimiz vardı. Onlar için hakaret sözcüğü "Yahudi"yi kullanamazdık. Musevi lafını icat ettik..

Ama Yahudi kardeşlerimizin bu ülkede kendilerine ısrarla ve inatla "Türk Yahudileri" dediklerine hiç bakmadık. Dünyada "Musevi" değil, "Yahudi" diasporası olduğuna da bakmadık..

Nazi kamplarında Musevilerin değil, Yahudilerin fırınlandığına da bakmadık..

İşte size Türk Yahudilerinin çıkardıkları Şalom Gazetesi'nden bir başlık..

"Kulüp'te Rol Alan Türk Yahudi Toplumu Üyeleri.." Demek ki neymiş, dostlar..

Musevi diye bir şey yokmuş.. Yahudi varmış..

Nuh'un oğlu Sam'dan gelen Sami soyundan insanlar Yahudiler.. Ayni Sami soyundan gelen öteki millet kim peki?. Araplar..

İnanılır gibi değil, di mi? Ama gerçek..

Hıncal Uluç

https://www.sabah.com.tr/yazarlar/uluc/2021/12/05/odulcukler-arasinda-bir-altin-odul

 

  • İSRAİL-ABD HATTA İSRAİL-AVRUPA İLİŞKİLERİNDE DE EKŞİMELER VAR. BUNA RAĞMEN, İSRAİL İLE GÜVENE DAYALI BİR NORMALLEŞME MÜMKÜN MÜ?

Tel Aviv, ‘one minute’ vakasından bu yana, Türkiye’yi bir çok bölgesel alanda ve efsanevi ama eskisi kadar işlevsel olmayan lobisi eliyle küresel meselelerde de sıkıştırmaya gayret etti. Bunu yaparken, Türkiye’yi masaya çekmek için kapıyı hep açık bıraktı. Ataklarının büyük kısmının amacı zaten Ankara’yı kendine kanalize etmekti…

Akdeniz’in tamamı, enerji politikaları, GKRY ve Yunanistan’la ilişkileri, Mısır’la ilişkileri, Arap dünyası ile normalleşme süreci, Azerbaycan’daki varlığı hatta İran’la ‘iyi polis-kötü polis’ oyunlarının bir kısmı dahi aynı oyuna dahildi.

Ama en çok Suriye. Irak ve Suriye. Burada 1980’lerden yükselerek gelerek politikalarını, bugün Rusya ile ilişkileri üzerinden Suriye’de de realize etmeye çalışıyor…

Böylece ortaya, Ankara 2023’e yürürken, Suriye konusunda makul bir çözüm bulma yolunda İsrail katkısı arar mı? Ve nasıl, soruları da çıkıyor…

Hepsi tamam… İsrail, Ankara’yla yakınlaşma fikrine bayılacaktır. Ama asıl; yeni jeopolitik İsrail’in lehine mi aleyhine mi gelişiyor? Yani, madem BAE gibi İsrail’le de aynı süreç tekrarlanacak, masaya otururken kimin eli kuvvetli bilinmeli. BAE normalleşmesi izah edilirken, yeni bölgesel şartların Abu Dabi’yi mecbur bıraktığı ihsas ettirildi. İsrail için de aynı durum söz konusu mu? Öyle ise.. Çıkar listesi ne? Ve bunlar ‘reel politik’ sorulardır. ‘Moral politik’e hiç girmeyelim!..

En önemlisi, İsrail’in buraya kadar gelen zaman içinde bölgeye yönelik ‘vaadlerinden/angajmanlarından’ vazgeçeceğini düşünmek gerçekçi mi? İsrail-ABD hatta İsrail-Avrupa ilişkilerinde de ekşimeler var. Buna rağmen, İsrail ile güvene dayalı bir normalleşme mümkün mü?..

Mümkün ise.. Örneğin sonraki ABD Başkanlık seçimlerinde Biden politikalarına zıt bir hükümetin, mesela Trump’ın yeniden Beyaz Saray’a yürümesi durumunda Tel Aviv’in politikalarına dönmeyeceğinin garantisi var mı?

Nedret Ersanel

https://www.yenisafak.com/yazarlar/nedret-ersanel/israil-turkiye-af-yok-zaten-tovbe-de-yok-2060303

 

  • HAMAS’A KARŞI DİPLOMATİK VE GÜVENLİK ATAĞINA GEÇEN İSRAİL, TÜRKİYE’YE DE ÖRGÜTÜN FAALİYETLERİNE SON VERME VE BÜROLARINI KAPATMA ÇAĞRISI YAPIYOR

Hamas’a karşı diplomatik ve güvenlik atağına geçen İsrail, Türkiye’ye de örgütün faaliyetlerine son verme ve bürolarını kapatma çağrısı yapıyor. Çağrı, Kudüs Eski Şehir’de 21 Kasım’daki silahlı saldırıyı düzenleyen Hamas üyesinin Türkiye’deki örgüt yöneticileriyle bağlantılarının ve Batı Şeria’da örgütün İstanbul’daki merkeziyle bağlantılı bir şebekenin ortaya çıkarılmasının ardından geldi.

İsrail kamu yayıncısı Kan televizyonu 26 yaşındaki Eliyahu David Kay’in ölümü, dört İsraillinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının ardından silahlı saldırganın olayın öncesinde Türkiye’ye bir dizi seyahat gerçekleştirdiğini duyurdu. Güvenlik makamlarına göre Fadi Ebu Şühaydam bu ziyaretler esnasında üst düzey Hamas’lı yetkililerle saldırı planlarını ele aldı. Bu iddiayı reddeden Şühaydam ailesi ise zanlının İstanbul’a Türkiye’de okuyan oğlunu görmek ve ülkedeki gayrimenkulleri ile ilgilenmek için gittiğini söylüyor.

İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet, silahlı saldırıdan kısa süre önce, Batı Şeria’daki bir Hamas hücresine mensup 50’yi aşkın kişinin tutuklandığını açıkladı.

Şin Bet’in verdiği bilgiye göre hücre, Batı Şeria ve İsrail’de büyük çaplı terör saldırıları düzenleme planlarında ileri bir aşamadaydı. Baskınlarda silahlar ve intihar saldırılarında kullanılmak üzere en az dört patlayıcı yeleğin yanı sıra miktarı açıklanmayan para da ele geçirildi. İsrail güvenlik yetkilileri hücrenin Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Yardımcısı Salih El Aruri ile bir diğer kıdemli Hamas üyesi Zekeriya Nacip tarafından yönetildiğini açıkladılar. Bu iki isim de en azından zamanlarının bir bölümünü Türkiye’de geçiriyor.

İsrail yıllardır Türkiye’ye Aruri’ye karşı harekete geçme çağrısı yapıyor. Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Batı Şeria’daki şebekenin ortaya çıkarılmasının ardından İsrail’in talebini yineleyerek İstanbul’daki Hamas bürolarının kapatılmasının elzem olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı uluslararası toplumu da Hamas’ı sadece askeri kanadıyla değil Britanya’nın geçen hafta yaptığı gibi tümüyle terör örgütü ilan etmeye çağırdı.

Bakan açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Hamas’ın İstanbul’daki bürolarının kapatılması elzemdir. İsrail vatandaşlarını hedef alan bu korkunç terör faaliyetlerinin her yerde ve her koşul altında engellenmesi gerekiyor.” Lapid Twitter’dan yaptığı açıklamayı “Hamas terörüne karşı harekete geçmek sadece İsrail’in değil tüm uluslararası toplumun görevidir. Tüm dünya Britanya’nın yaptığı gibi Hamas’ı yasa dışı ilan etmelidir,” diye sürdürdü.

Rina Bassist

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2021/11/israel-calls-ankara-close-hamas-offices-turkey#ixzz7EBcqTujl

 

  • ARTIK ARAPLAR ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIKLARDA BİLE İSRAİL’İN DESTEĞİ ARANAN BİR ÖZELLİK HALİNE GELDİ

ABD’nin bir önceki Başkanı Donald Trump’ın uluslararası alanda –haklı olarak- pek seveni yok.

Tarih Trump’ı diplomasi dışı ve pervasız üslubuyla, demokrasiyi hiçe sayan tavırlarıyla, su içer gibi kolay yalan söyleyebilmesiyle ve yalanlarına “post truth/gerçek ötesi” diye kılıf uydurmasıyla hatırlayacak.

Bir de Ortadoğu’nun çehresini değiştirmesiyle hatırlanacak Trump;

İsrail ile Arap ülkelerini barıştıran Abraham anlaşmaları Trump döneminde imzalandı. Ve bu anlaşmalar sayesinde Ortadoğu bugünlerde “düşmanlıklarla” değil, “ortaklıklarla” anılır oldu.

Sadece birkaç yıl önce İsrail ile Arapların, iklim değişikliğine karşı işbirliğine girip, birlikte enerji ve temiz su peşine düşecekleri kimin aklına gelirdi ? Şimdilerde tüm Ortadoğu, İsrail, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) imzaladıkları güneş enerjisi anlaşmasını konuşuyor.

ABD’nin büyük desteğiyle  imzalanan anlaşma uyarınca BAE, Ürdün’de geniş güneş enerjisi panelleri inşa edip, elektrik üretecek. Bu elektrik İsrail’e iletilecek. İsrail de bunun karşılığında deniz suyunun tuzunu temizleyip, Ürdün’e gönderecek.

Abraham anlaşmaları sonrası İsrail’le Araplar arasındaki normalleşme sadece ekonomiyle de sınırlı kalmadı. Üç yıl gibi kısa bir süre içinde “olmaz” denilen oldu; İsrail-Arap yakınlaşması ortak askeri tatbikatlar yapmaya kadar vardı.

BAE, Bahreyn ve İsrail savaş gemilerinin 10 gün önce Kızıldeniz’de ABD’nin koordinasyonuyla ortak askeri tatbikat yapmaları bunun örneği.

Bir başka örnek ise, Fas ile İsrail arasında yine bu ay imzalanan ortak savunma anlaşması. Anlaşma, Fas tarihindeki ilk İsrail Savunma Bakanı ziyaretinde imzalandı.

Fas, son dönemde Cezayir’le Batı Sahara üzerinden yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle ordusunu güçlendirmenin peşinde.  İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’ıns Faslı mevkidaşı Abdüllatif Loudiyi ile imza koyduğu anlaşma, Fas’a İsrail silahlarının satışının da önünü açıyor. Bu durum, Ortadoğu’nun girmekte olduğu yeni hali de özetler nitelikte; Artık Araplar arasındaki anlaşmazlıklarda bile İsrail’in desteği aranan bir özellik haline geldi.

Zeynep Gürcanlı

https://www.dunya.com/kose-yazisi/ortadogunun-yeni-cehresi-dusmanliktan-ortakliga/641237

 

Takılan tweetler

  • Feyza Gümüşlüoğlu@feyzasays

Dünden beri sadece bu videoya gelen yorumlar bile, Türkiye’de azınlıkların neleryaşadığına (veya geçmişte neler yaşamış olabileceklerine) dair epey ipucu verdi.

Bu toplumda bu kadar faşist kafa olduktan sonra, siyasiler geçmişteki yanlışlarla helalleşse ne olur…

https://twitter.com/feyzasays/status/1467140103353114628

  • Kulüp dizisi ışığında Türkiye Yahudileri | Karel Valansi | Feyza Gümüşlüoğlu | Saat Farkı

https://www.youtube.com/watch?v=EA4oAQncX90

  • Hrant Dink Vakfı@HrantDinkVakfi

Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılar haber başlığına ‘Yahudi tacizi’ olarak taşınıyor ve Yahudi kimliğine dair önyargılar besleniyor. Yahudi kimliği 'taciz' ile ilişkilendirilerek hedef gösteriliyor, düşmanlık algısı körükleniyor.

#KapsayıcıBirDilİçin #KimliğiDüşmanlaştırmayaHayır

https://twitter.com/HrantDinkVakfi/status/1467448664717148162

  • Gökhan Çınkara@gcinkara

Baştan yanlış.

Yahudi Lobisi Anti Semit bir ifadedir. ABD'de bu ifadeyi kullanırsanız muhatabınız 'ne mal' olduğunuzu anlar ve ilişki düzeyi düşürülür.

Doğru kullanım İsrail Lobisi'dir.

İsrail Lobisi'nin ekonomiyle hele hele TR ekonomisiyle işi olmaz.

https://twitter.com/gcinkara/status/1466512874436714500

  • Gökhan Çınkara@gcinkara

Çok ilginç bir vesika:

John Hopkins U'nde felsefe profesörü Yithzak Melamed'in işi sanırım Amsterdam Sefarad Cemaati'ne düşmüş.

Haham Serfaty'nin cevabı: "katiyetle seni istemiyoruz, çünkü sen Spinoza çalıştın. Biz onu aforoz etmiştik."

https://twitter.com/gcinkara/status/1465052566761398286

  • xilouris efe #MamalardanKDVyiKaldırın@XilourisEfe

bu arada laf lafı açıyor ama, bu agora'nın tam karşısında, bir zamanlar yol geçmeden, agora'yi ön bahçesi bilmiş "bikur holim" diye bir sinagog varmış. osmanlının ilgilenmediği yahudi suçluları, bu sinagog'un bodrumuna hapsederlermiş. misal yahudiye karşı suç işleyen yahudiler..

https://twitter.com/XilourisEfe/status/1466799321475653632

  • Albert Bourla@AlbertBourla

Hahambaşı Lord Jonathan Sacks, dinler arası diyaloga ilham veren küresel bir liderdi. Mirasını onurlandırmak için geçen hafta Lady Elaine Sacks, theresa_may

 ve @Isaac_Herzog  ile bir araya gelmek harikaydı. Böyle unutulmaz bir akşam için @TheGenesisPrize 'ye teşekkür ederiz.

https://twitter.com/AlbertBourla/status/1466087754438221832

 

Ağa Takılanlar Öneriyor

  • KULÜP'ÜN İLK SEZONU ÜZERİNE – Bilgehan Uçak

https://www.karar.com/gorusler/kulupun-ilk-sezonu-uzerine-1641822

  • “İYİ Kİ KULÜP VAR” – İzel Rozental

http://www.gazetekadikoy.com.tr/yasam/iyi-ki-kulup-var-h18553.html

  • KULÜP DİZİSİNİN YENİDEN HATIRLATTIĞI: TÜRKİYE’DE SEFARAD MÜZİĞİ - Ömer Karaküçük

https://www.ajandakolik.com/kulup-dizisinin-yeniden-hatirlattigi-turkiyede-sefarad-muzigi/

  • MEMLEKETİN "ÖTEKİLERİ" KULÜP'ÜN BAŞROLLERİ: YAHUDİLER – Melike Çapan

https://www.indyturk.com/node/443846/haber/memleketin-%C3%B6tekileri-kul%C3%BCp%C3%BCn-ba%C5%9Frolleri-yahudiler

  • TÜRKİYE İLE İSRAİL ARASINDA BİR ADIM DAHA – Rafael Sadi

https://odatv4.com/makale/turkiye-ile-israil-arasinda-bir-adim-daha-222953

  • ÜÇÜNCÜ VARLIK VERGİSİ FACİASIBaskın Oran

http://www.agos.com.tr/tr/yazi/26482/ucuncu-varlik-vergisi-faciasi

  • ÜNİVERSİTEDE NAZİ DÖNEMİ – Cem Say

https://gazeteoksijen.com/yazarlar/universitede-nazi-donemi/

  • BU YEMEKLER SADECE SOFRALARI DEĞİL, GELENEKLERİ DE YAŞATIYOR - Ilgaz Gökırmaklı

https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/lezzetli-hayat/bu-yemekler-sadece-sofralari-degil-gelenekleri-de-yasatiyor-41952830

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün