Hanuka´nın son gecesini Haliç´te hep birlikte kutladık

Hanuka´nın son gecesi Haliç´te, Balat Or Ahayim Hastanesi yanındaki Cemil Meriç Görme Özürlüler Parkı´nda düzenlenen törenle Türk Yahudi Toplumu ve geniş toplum üyeleri tarafından birlikte kutlandı.

Toplum
6 Aralık 2021 Pazartesi

Türk Yahudi Toplumu tarafından düzenlenen etkinliğe, Hahambaşı Rav İsak Haleva, İspanya Başkonsolosu Alvaro de la Riva Guzman, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Türk Yahudi Toplumu Eşbaşkanları İshak İbrahimzadeh ve Erol Kohen, 500. Yıl Vakfı Başkanı Silviyo Ovadya, Hasköy Cemaat Başkanı Moris Behar, Tokat milletvekili Özlem Zengin ve Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da katıldı. 

Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Aslan Alper Yüksel konuşma yaptı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve AK Parti Fatih Büyükşehir Belediyesi üyesi Büşra Uncu Özten birlikte yaptılar.

Haydar Ali Yıldız birlik ve beraberlik mesajları verdiği konuşmasında, ‘‘Türkiye, tarih kokan, inanç kokan, medeniyet kokan topraklardır. İstanbul ve Anadolu farklı inançların, farklı kültürlerin, farklı medeniyetlerin en özgür şekilde var olduğu ve bugün doyasıya yaşadığı topraklardır. Beyoğlu’nda, Fatih’te, İstanbul’un dört bir yanında, Atalarımız Anadolu’nun her bir karışında sevgiyi, kardeşliği, barışı bize aşıladılar. 530 yıl önce dünyanın farklı bir noktasından yer arayan, yurt arayanlara buyurun bu topraklar size de yurttur, burada kardeşçe yaşayabiliriz diyen ataların torunlarıyız. Bayramlarımızı birlikte kutluyoruz, acılarımızı birlikte paylaşıyoruz. Zor günlerden geçtik, ayrılığa düşürmek istediler ama bu toprağın insanları buna müsaade etmedi. Bundan sonra da her türlü zorluğu birlikte aşacağımıza inanıyorum’’ ifadelerini kullandı.

Haydar Ali Yıldız

Dışişleri Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Aslan Alper Yüksel de etkinlikte konuşma yaptı.

Mum yakma töreninden önce Karen Gerşon Şarhon ve İzzet Bana Los Pasharoz Sepharadis ile birlikte muhteşem bir konser verdi.

İzzet Bana ve Karen Gerşon

Yahudi Toplumu Eşbaşkanı İshak İbrahimzadeh, ‘‘Bu sene İspanya’dan Türkiye’ye gelişimizin 530. senesi. Hanuka Bayramı ve İspanya’dan kovulmamız arasında benzerlik var. Hanuka mucizesi zamanında inancımızı kaybedip Helen kültürüne asimile olmaya zorlandık. Ya asimile olacaktık ya da hayatlarımızı kaybedecektik. İşte o günlerde bir mucize oldu ve Tanrının yardımıyla kazandık. Aynı şekilde bir benzeri Engizisyonda da oldu. İspanya’da atalarımız dinlerini değiştirmeye zorlandılar. 1492’de mucizeyi bizler için Osmanlı İmparatorluğu yarattı ve gemilerle birlikte bu topraklara geldik. Geldiğimizden beri 530 yıl içinde hep birlikte bayramları kutlayarak mutlu şekilde yaşadık’’ ifadelerini kullandı.

İshak İbrahimzadeh

Hahambaşı Rav İsak Haleva konuşmasının ardından Hanukiya’nın ilk mumunu yaktı. Aynı zamanda Balat'tan Boğaz'ın tam karşısında bulunan Hasköy'e konan elektronik Hanukiya, bir düğmeye basılarak yakıldı. 

Hahambaşı Rav İsak Haleva

Şalom TV Youtube kanalı ve Şalom İnstagram sayfasından mum yakma törenini izleyebilirsiniz

https://www.youtube.com/watch?v=w9WiYvPLjJg&t=3s

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün