İsrail Dışişleri Bakanı Lapid, Bahreyn Kralı ile görüştü

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid perşembe öğleden sonra Bahreyn´deki kraliyet sarayında Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al-Halife ile bir araya geldi. İkili arasındaki görüşme Bahreyn kralı ve bir İsrailli yetkili arasındaki ilk halka açık görüşme oldu.

Dünya
1 Ekim 2021 Cuma

Lapid'in Bahreyn’e vardığında ilk görüşmesi, haziran ayında Roma'da ilk kez tanıştığı Bahreynli mevkidaşı Abdullatif Al Zayani ile oldu. Başta güvenlik, ekonomi ve sivil toplum olmak üzere ikili ilişkileri daha da geliştirmenin yollarını tartışıldı.

Görüşmelerinin ardından Lapid ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Zayani, Bahreyn'in "çeşitli sektörlerde işbirliğini genişletme ve derinleştirme" arzusunu vurguladı.

Lapid Zayani ile görüşmesinden sonra kraliyet sarayında Bahreyn Kralı Al-Halife ile bir araya geldi. İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bahreyn Kralı Al Halife'nin Dışişleri Bakanı Lapid'i kabulü ‘tarihi’ olarak nitelendirildi.

Lapid, Bahreyn'e resmi ziyarette bulunan ilk İsrail Dışişleri Bakanı oldu.

Kral Al-Halife ile Lapid'in görüşmesinde Bahreyn Veliaht Prensi Başbakan Selman Bin Hamad Al Halife ile Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyyani de hazır bulundu.

Lapid yaptığı açıklamada, ‘‘Kralın liderliği ve ilhamı gerçek bir işbirliğine yol açtı ve bu görüşme ilişkilerimizin geleceğini belirliyor. Bugün burada bulunma ve ilişkilerimizi inşa etmede bu adımı birlikte atma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, "Bahreyn'i hem ikili ilişkilerde hem de bölgedeki diğer ülkelerle olan işbirliğinde önemli bir ortak olarak görüyoruz" açıklamasını yaptı.

Bahreynli bir gazeteci tarafından İsrail'in Filistin ile iki devletli çözüme bağlılığı sorulan Lapid, bunun şimdilik mümkün olmadığını ancak “iki devletli çözümün sadık bir destekçisi” olduğunu belirtti. Lapid ayrıca Filistinlilerin yaşam standartlarının iyileştirilmesini desteklediğini ifade etti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün