Naftali Bennett ilk sınavında başarısız oldu

İsrail´de Başbakan Naftali Bennett liderliğindeki koalisyon hükümeti ´Aile Birleşimi´ olarak bilinen tartışmalı yasanın uzatılmasını Meclis´ten geçiremedi.

Dünya
6 Temmuz 2021 Salı

Bennett liderliğindeki koalisyonda yer alan sol görüşlü Meretz ve İsrailli Arap vatandaşları temsil eden Birleşik Arap Listesi partileri yasanın uzatılmasına destek vermeyeceğini duyurmuştu. Bunun üzerine koalisyon ortakları arasında yasanın uzatılması için pazarlıklar başladı.

Meclis'te yapılan oylamada, Bennett'in partisi Yamina'dan bir milletvekili hayır oyu verdi, Birleşik Arap Listesi'nden 2 milletvekili de oylamaya katılmadı.

Eski Başbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud'un başını çektiği muhalefetin tamamı oylamaya katılarak yasanın uzatılmasına hayır oyu verdi. Yapılan oylamada, 120 sandalyeli Meclis'te 59'ar evet ve hayır oyu çıktı. Bu sonuçla yasa uzatılamadı.

Aile Birleşimi Yasası, bir İsrail vatandaşı Arap’ın Batı Şeria veya Gazzeli bir Filistinliyle evlenmesi halinde Filistinliye İsrail vatandaşlığı veya ikamet hakkı verilmesini engelleyen bir yasaydı. Yasa ilk olarak 1993-2003 yılları arasında yaklaşık 130.000 Batı Şeria ve Gazzeli Filistinlinin aile birleşimi yoluyla İsrail'e girmesinden sonra kabul edilmiş ve her yıl uzatılmıştı.

Yasanın 2003 yılında onaylanırken öne sürülen başlıca nedeni, İsrail vatandaşlığı statüsü kazanan bazı Filistinlilerin terörizme bulaşma ihtimali olması gösterilmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün