ABD Başkanı Biden: “İsrail´in kendini savunma hakkı var”

Dünya
13 Mayıs 2021 Perşembe

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü gerçekleşen kabine toplantısında, “İsrail, topraklarına doğru gelen binlerce roket varken, kendini savunma hakkına sahiptir” dedi. İsrail Başbakanı Netanyahu ile de görüştüğünü belirten Biden, “Beklentim ve umudum, bu durumun bir an önce sona ermesidir” dedi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın Hamas ve diğer terörist gruplar tarafından yapılan roket saldırılarını kınadığı belirtildi. ABD’nin, konunun çözümü için Mısır, Ürdün ve Katarlı yetkililerle diplomatik olarak görüştüğü de eklendi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, en yetkili özel temsilcinin, bölgeye doğru yola çıktığını duyurdu. “Dışişleri Bakan Vekili Hady Amr’ın, İsrailli ve Filistinli liderlerle görüşmesi için bölgeye gitmesini istedim. Amr, uzun yıllar boyunca edindiği deneyimi, hem benim hem de Başkan Biden adına, bölgedeki şiddetin azalması için kullanacak ve elinden geleni yapacak. Şu anda, bu konuya odaklandık” dedi.

Başkan Biden, konuyla ilgili görüşlerini belirtmesine de rağmen, Demokrat Parti üyeleri arasında farklı görüşte olanlar da bulunuyor.

New Jersey Senatörü Robert Menendez paylaştığı tweet’te şöyle dedi: “Hamas’ın roket saldırıları terörizmdir ve hiçbir ülke halkına yönelik böyle bir tehdidi tolere etmemelidir. Bu tip hareketler hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin güvenliklerini tehdit eder.”

Wisconsin temsilcisi Mark Pocan ise paylaşımında şu yorumu yaptı: “Sadece Hamas’tan ateşlenen roketleri kınayamayız. Ayrıca İsrail’in Filistinlilere yönelik devlet destekli polis şiddetini ve Filistinli çocukların ölümünü de kınamalıyız.”

Pocan’ın mesajı Alexandria Ocasio-Cortez (New York), Rashida Tlaib (Michigan) ve Ilhan Omer (Minnesota) tarafından da paylaşıldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün