FDA, BioNTech aşısının ergenlik çağındakilere yapılmasına onay verdi

ABD´de Pfizer-BioNTech aşısının 12 - 15 yaştakilere yapılabilmesi için ilk onay verildi. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA, gelişmeyi "COVID-19 salgını ile savaşta büyük bir adım" olarak tanımladı.

Dünya
11 Mayıs 2021 Salı

Kurumun yöneticisi Doktor Janet Woodcock, bu onayla "normale dönüşe ve salgının sonuna biraz daha yaklaşıldığını" açıkladı.

ABD'de toplamda 260 milyon doz aşı uygulanırken talebin düşmeye başlaması endişe yaratıyor.

Janet Woodcock yaptığı açıklamada, ailelere de seslenerek, onay sürecinde kurumun tüm değerlendirmeleri "titiz ve detaylı" bir şekilde gerçekleştirdiğinden şüphe duyulmamasını istedi.

Pazartesi gelen onay açıklamasına dek Pfizer-BioNTech aşısının 16 yaş ve üzerine yapılması izin kapsamındaydı. Pfizer-BioNTech'un aşının yaş kapsamını genişleten klinik araştırması 12 - 15 yaş arasındaki 2260 çocuk üzerinde yapıldı. Katılımcılara ya iki doz aşı ya da plasebo verildi. Araştırma sonucuna göre, plasebo verilen grupta 18 çocukta koronavirüs semptomları görülürken aşı yapılan grupta hiçbir vakaya rastlanmadı.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin verdiği onayın ardından, aynı veriler, Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından da onaylanırsa, ergenlik çağındakilerin aşılanmasına başlanabilecek.

Kamu sağlığı kurumlarının elde ettiği verilere göre, virüs nedeniyle çocuk yaştakilerin ciddi hasta olma olasılığı düşük. Amerikan Pediatri Akademisi'nin araştırmasına göre, salgının ülkeye ulaşmasından bu yana 3,85 milyon Amerikalı çocuk COVID-19 kaptı.

Bunların yalnızca yüzde 1,9 kadarı COVID-19 nedeniyle hastanede tedavi altına alınırken, yüzde 0,03 ölüm oranı kaydedildi.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre, sağlıklı bir çocuk için COVID- 19 kaynaklı komplikasyon yaşama oranı, gripten daha düşük.

Kaynak:BBC

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün