Irkçı komedyen Dieudonné: “Sık sık Türkiye´yi ziyaret edeceğim”

Irkçı ve nefret söylemi içeren ifadeleri nedeniyle defalarca ceza alan, Soykırım inkârcılığıyla tanınan Fransız komedyen Dieudonné M´Bala M´Bala´nın aybaşında Türkiye´ye geldiği ortaya çıktı.

Dünya
24 Mart 2021 Çarşamba

Fransa ve Belçika yargısı tarafından defalarca para cezasına çarptırılan, 2015 yılında Charlie Hebdo dergisine yapılan saldırı hakkındaki paylaşımı nedeniyle hapis cezası alan Dieudonné, birçok sosyal medya platformunda da yasaklı durumda. Facebook, Holokost kurbanlarıyla dalga geçtiği ve Yahudilere karşı ‘aşağılayıcı ifadeler’ kullandığını gerekçesiyle 2019’da, YouTube da “Nefret söylemi yasalarını ihlal ettiği” gerekçesi ile bir yıl sonra Fransız komedyenin hesabını kapatmıştı.

Mart ayı başında Türkiye’ye gelen ve Gerçek Hayat Dergisine söyleşi veren Dieudonné, Soykırım inkârını sürdürüyor. Söyleşisinde Fransa’nın ve özellikle sanat dünyasının Siyonistlerin etkisinde olduğunu, bu kesimin Müslümanları ve Hıristiyanları hedef alan ‘İsrail askeri’ olduğunu belirten Dieudonné, kendisine açılan davaların arkasında da bu kesimin olduğunu iddia etti.

Artık Fransa’da yaşamasının da mümkün olamadığını belirten ırkçı komedyen, “Şimdilik oğlum Türkiye’ye yerleşecek. Ben de bu vesileyle sık sık ziyaret edeceğim. Son yıllarda artan baskılar nedeniyle sanırım Fransa’dan ayrılacağım. Henüz kesin bir karar değil bu. Ama gidişat böyle görünüyor. Ben sadece işimi yapmak, sahne almak istiyorum” sözleriyle de artık daha sık Türkiye’ye geleceğinin sinyalini verdi.

Sadece Siyonizm’i eleştirdiği için bugün Fransa’da sahne alamadığını iddia eden 55 yaşındaki Kamerun asıllı Dieudonné, “Facebook ve Youtube hesaplarım kapatıldı. Küresel bir çetenin hedefindeyim. ABD başkanı Trump’ı bile susturan bir çetenin karşısında benim gibi bir sanatçının ne kadar şansı olabilir ki? Bu kuşatma tek başına yarılacak gibi değil. Bir farkındalık gerekli. Birlikte olmamız lazım. Siyonizm’e karşı Hristiyanlar ile Müslümanlar bir araya gelmeli. Ancak o şekilde bu çember yarılabilir” dedi.

Asıl kendisinin nefret suçu kurbanı olduğunu iddia eden Dieudonné’nin İngiltere, Belçika, Kanada, Hong Kong, Tayland ve Fas’a giriş yasağı bulunuyor. İsrail’e girişi konusunda resmi bir yasak olmadığını belirten komedyen, İran eski Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ile de iyi dost olduğunu belirtti.

Fransa’ya dönüşünde Türkiye ziyaretini, hakkında açılmış bir duruşmaya katılmamak için bahane gösteren Dieudonné, 72 saat içinde negatif test sonucu gösteremediği için yedi günlük karantina girdi ve avukatı da duruşmanın ertelenmesini istedi. Geçen yıl yayımladığı bir videoda Yahudi Soykırımı'nı inkârıyla bilinen tarihçi Robert Faurisson'un ve Hitler'in taklidini yapan Dieudonné, nefret suçundan ve insanlığa karşı suçu inkârdan yargılanıyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün