Yunanistan IHRA dönem başkanlığına hazırlanıyor

Yunanistan, dönüşümlü başkanlık sistemine istinaden gelecek aydan itibaren, Uluslararası Holokost Anma İttifakı (International Holocaust Remembrance Alliance-IHRA), başkanlığını devralacak.

Dünya
24 Mart 2021 Çarşamba

Yunanistan Dışişleri Bakanı Aleksandros Papaioannou, 1 Nisan tarihinde Atina’nın IHRA yönetimine geleceğini bildirdi. Papaioannou, bu görevi çok önemsediklerini ve ilk kez üstlenecekleri bu sorumluluk esnasında ilgilerinin büyük çoğunluğunu eğitim konusuna vereceklerini ekledi.

Soykırım süresince sahip olduğu Yahudi topluluğunun neredeyse tamamı yok olan Yunanistan’da antisemitizm halen geçerli bir sorun olmaya devam ediyor.

Yunanistan Yahudi Cemaatleri Topluluğunun açıklamasına göre, elli bini Soykırım’da yaşamını yitirmiş olanlar dahil Selanik’te yaşamış tüm Yahudilere adanmış bir duvar resmi, yakın zamanda saldırıya uğramıştı.

Geçtiğimiz ekim ayında da, Yunanlı neo-Nazi oluşumu Altın Şafak liderlerinin örnek oluşturacak bir davada suçlu bulunmalarının ardından pek çok Yahudi mezarlığı ve bir Soykırım anıtı saldırıya uğramıştı.

Yunanistan İçişleri Bakanı Makis Voridis, 2019 yılında, tanınmış bir Yunanlı Yahudi yetkilinin kendisine dair yaptığı ‘geçmişi karanlık’ suçlamasını ve antisemit fikirleri olduğunu inkâr etmişti. Kendini milliyetçi olarak tanımlayan Voridis hiçbir zaman antisemit olmadığını, fakat bu kabul edilemez fikirleri benimsemiş bazı kişilerle aynı ortamlarda bulunduğunu kabul etmişti.

Voridis, eski aşırı sağcı Laos Partisinden olup, hükümeti kuran Yeni Demokrasi Partisine katılan ve çeşitli bakanlıklarda görev verilen üç kişiden biri olarak da biliniyor. 

Yunanistan son yıllarda İsrail ile yakın ilişkiler kurdu. Kendi babası 1990 yılında aynı görevde iken İsrail ile ilişkilerin ilk adımını atan bugünkü Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, geçtiğimiz ay bir turizm anlaşmasını görüşmek üzere İsrail’i ziyaret etmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün