Amsterdam belediye başkanı: ´´Netanyahu antisemitizmle mücadeleye zarar veriyor´´

Dünyanın dört bir yanından 32 şehrin liderlerinin salı günü "Antisemitizme Karşı Belediye Başkanları Zirvesi" için bir araya geldikleri etkinlik türünün ilk örneği olurken Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema Netanyahu´yu eleştirdi.

Dünya
18 Mart 2021 Perşembe

Geçen yıl, Hollanda merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsraillileri 2014 yılında Gazze'de işlediği iddia edilen savaş suçları nedeniyle yargılama yetkisine sahip olduğuna karar verdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, mahkemenin kararını "Antisemit bildiriler" diyerek eleştirmişti.

Amsterdam'ın Belediye Başkanı Femke Halsema etkinlikteki konuşmasında bu eleştiriye karşı çıktı. "Birisi siyasi kazanç için Gazze'deki hukuki soruşturmanın Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yapılan antisemitizm olduğunu söylerse, o zaman antisemitizmin anlamını derinden küçümsüyordur. Hollanda'nın politikasını eleştirme izniniz var. İnsanların İsrail devletinin politikasını eleştirmesine de izin verilmelidir” diyen Halsema, “İsrail Devletinin bir eylemini eleştirmeyi Yahudi nefretiyle eşitlemenin” yanlış olduğunu da sözlerine ekledi.

Halsema’nın Twitter’da paylaşılan yorumu İsrail’in Hollanda Büyükelçisi Naor Gilon’dan sert bir tepki aldı.

Gilon Halesema’ya Twitter’dan verdiği cevapta, "İsrail'i eleştirmek meşru, yine de özellikle antisemitizm ile ilgili bir konferansta kendisine sorulmalı, neden tek Yahudi Devleti orantısız bir şekilde uluslararası düzeyde eleştiriliyor?’’ dedi.


Etkinliği düzenleyenler, Uluslararası Holokost Anma İttifakı’nın antisemitizm tanımını onayladılar.

Frankfurt Belediye Başkanı Uwe Becker, IHRA’nın antisemitizm tanımının, antisemitizmi tanımlamaya ve tespit etmeye yardımcı olan etkili bir formül olduğunu belirtti. Ayrıca etkinliğin katılımcılarına, antisemitizmle mücadelenin menfaatlerinin onu nasıl tanımlayacağımızı bulmanın çok ötesine geçtiğini belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün