Pfizer: Güney Afrika varyantı aşı korumasını önemli ölçüde azaltabilir

Bir laboratuvar çalışması, COVID-19 Güney Afrika varyantının Pfizer ve BioNTech aşısında antikor korumasını üçte iki oranında azaltabileceğini ve aşının mutasyona karşı etkili olup olmayacağının net olmadığını öne sürüyor.

Dünya
18 Şubat 2021 Perşembe

Pfizer ve BioNTech şirketleri çarşamba günü yaptıkları açıklamada, Güney Afrika varyantının aşılardaki antikor korumasını üçte iki oranında azaltabileceğini ve aşının mutasyona karşı etkili olup olmayacağının net olmadığını belirttiler.

Ancak araştırma aşının virüsü etkisiz hale getirebildiğini de ortaya koydu. İki şirket insanlar üzerinde yapılan deneylerde mutasyonun aşının sağladığı korumayı azalttığına dair henüz kanıt bulunmadığına dikkat çekti.

Şirketler mRNA aşılarının güncellenmiş bir versiyonunu veya gerekirse bir takviye aşısı geliştirmek için yatırım yapıyorlar. Şirketlerden ve Texas Üniversitesi Tıp Şubesinden (UTMB) bilim insanları, Güney Afrika'da keşfedilen ve B.1.351 olarak bilinen, oldukça bulaşıcı COVID-19 varyantı ile aynı mutasyonları içeren tasarlanmış bir virüs geliştirdi.

Bilim İnsanları, laboratuvar ortamında üretilen bu virüsü aşı olan kişilerin kan örneklerinde test etti ve ABD'de görülen COVID-19 cinsiyle kıyaslandığında antikor oranının üçte ikiye kadar düştüğü sonucuna vardılar.

Çalışmayı yürüten UTMB profesörü Pei-Yong Shi, Pfizer aşısının büyük ihtimalle koruma sağlayacağını ifade etti. Shi yaptığı açıklamada, ‘‘Virüse karşı korunmak için hangi antikor seviyesinin gerekli olduğunu belirlemek için henüz belirlenmiş bir kriter olmadığından, üçte ikilik bir azaltmanın aşıyı dünya çapında yayılan Güney Afrika varyant karşısında etkisiz hale getirip getirmeyeceği henüz kesinleşmiş değil’’ dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün